用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
樓主: c41ux
go

我係準2011 FS1家長。

原帖由 stseng 於 11-8-23 21:41 發表
it is too late to inform us about the requirement of 淨色書包

校方都係建議而已,如果小朋友帶非淨色書包係唔會有問題架。 :)

thank you littlefaith - yes I know this is a "suggestion" but I would like to follow their suggestion as much as I can and this is a good suggestion.  Yet, it is quite difficult to find one that is pure color with no cartoon.
原帖由 littlefaith 於 11-8-23 23:17 發表

校方都係建議而已,如果小朋友帶非淨色裡包係唔會有問題架。 :)

SPI School Bag is pure colour but I also bought a cartoon school bag in July.

原帖由 stseng 於 11-8-24 08:53 發表
thank you littlefaith - yes I know this is a "suggestion" but I would like to follow their suggestion as much as I can and this is a good suggestion.  Yet, it is quite difficult to find one that is pu ...

回覆 101# littlefaith 的文章

買左個DR.KONG, 唔錯架價錢都幾吸引, SPI雖然好, 真係太貴

我係吉之島買左個, size啱, 佰零蚊, 雖然唔係純色, 係不同深淺既藍色, 其他色都係....可以睇睇!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

I want to know what to bring at the first school day.
1.pencil box
2.snack
3.tissue
4.several empty files
Anything else?
Thanks

仲有水壺。

原帖由 Valy 於 11-8-27 23:42 發表
I want to know what to bring at the first school day.
1.pencil box
2.snack
3.tissue
4.several empty files
Anything else?
Thanks

還有餐具

及一個袋載早前訂購的英文書。學校出了通告說九月一號派書。

請問大家買了folder去存worksheet未?應該買F4還是A4?

回覆 110# FeiSeeNai 的文章

買了A4 folders 因 Worksheets 主要是A4 size.

thanks a lot.
請問大家是否預備四個FILES "帶回家" "帶回校" "我的日誌" "定中存"?
抑或是每科用一個含多格的FILE, 再分"帶回家/校/家中存"?
原帖由 YanKanMom 於 11-8-29 15:49 發表
買了A4 folders 因 Worksheets 主要是A4 size.

Valy, 基本上帶返學是用Folder(較方便放入工作紙)。每科一個folder,因上課時要將該科的folder放在枱面上。(但遲些英文要帶的書較多,可以改用拉鍊袋。)每次替孩子檢查書包時,要跟孩子商討那些工作紙可提出存檔。各科存檔方式可按個人喜好去做。至於〝家中存〞folder 可不必了。因孩子能將同科的資料能放入正確的folder內已經好叻,我兒經常將通告或工作紙亂塞入書包,往往要在書包底才找回呢。

謝謝你TARSON
但第一天她上甚麼堂我也不知道, 是否要帶十二個FOLDER(十二科)?

第一日帶書包、簡單文具、環保袋(剛看通告話要帶一個裝新書)、茶點、水壺和薄外套就夠了。當日就會派時間表,第二日跟住folder就OK喇!至於〝帶回家〞、〝帶回校〞folder和餐具上年是第一日上學派發的,不知今年是否一樣。家長們要留意孩子回來的一切『報告』和學校通告,不要漏啊!

阿囡上左校車啦, 我好緊張呀, 唔知佢落車後識唔識行去邊呢? 唔知曉唔曉小息上廁所呢? 有無朋友仔?

阿囝昨晚已經開始緊張, 瞓唔到, 所以只瞓了六個多小時而已,早上一叫便起,等校巴時有其他同的同學仔,但他沒有平日的活潑,希望大家一切順。
將來可以互相交流.

明天正式上課啦
希望各位小朋友和家長都愉快
今日見到小女返學放學都好順利, 回家又講好想快d到明天, 因太開心. 哈哈真係好的第一天
不過我同太太和小女都要適應工作紙和folder的運用
其實folder是否一科一個, 咁一天咪要帶幾個囉?

各位真道新生家長:

加油﹗讓子女好好享受真道豐富的學校生活﹗

關於folder,冇錯係每科帶一個,每日平均帶5、6個,用簿嗰隻folder,應該唔成問題。

阿囡尋日一落校車就滔滔不絕講學校既事,佢話好開心,有一個五年班既姐姐帶佢逐層參觀,又話去左圖書館,見到佢喜愛既書,不過第一天唔可以借回家。可幸的是佢話午飯好味道,雖然只係食一半,又話自己係同枱小朋友中食得最快,我估佢實係趕住出去玩。

我囡果班有32人,你地呢,係咪班班都係一樣?一張枱有5個小朋友,可能有2張枱分別坐多1個學生。第一天回來就要做我的日誌啦,阿囡話用中文寫,最少20個字。有勁多通告,仲有今朝我唔記得量體溫...唉,我同阿囡一樣咁緊張

我今朝去左睇早會,遲左到,睇到阿囡排隊上樓梯,捉實扶手,好感動,覺得佢長大了,可以自己照顧自己啦。