用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
樓主: c41ux
go

我係準2011 FS1家長。 [複製鏈接]

原帖由 littlefaith 於 11-5-24 16:45 發表
雖然大部分科目都冇書,只有工作紙及筆記,但大家要有心理準備,要預早為各科(尤其係中、英、數、科學、社會)買定一個有分頁嘅大Folder,用嚟集齊啲工作紙及筆記,等遲啲可以溫習用。(到學期尾,每個滿滿嘅大Folder就直頭係一本 ...

Hi littlefaith,
請問總共有多少科用工作紙呢???  我想用不同顏色分門別類, 您會建議有膠套的, 或是將工作紙打孔存放就ok呢???  不過恐怕有膠套的經一學期後會太厚.......
謝謝!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

原帖由 TansonMa 於 11-5-25 09:11 發表
MOON-SM,因蘇教版是國內書,用的是簡體字。老師要將之改為繁體字,再重新編輯才供學生應用,所以中文仍是用工作紙模式。

TansonMa,

明白了,謝謝妳的回覆。

芳芳,你千祈不要這樣做。一定要學書包。Folder是平日上課用,(方便孩子放幾張工作紙就夠,有時他們匆忙時會亂塞工作紙入folder!)在家裹,你要再預備File去放些已用的工作紙,準備考試用。(看來我跟littlefaith有少許不同,只是殊途同歸、各施各法罷了。)其實這部份學校會在第三次迎新會,老師會教大家的,不用擔心。單是這事孩子和家長也要去適應啊!

原帖由 **芳芳** 於 11-5-25 14:58 發表

請問總共有多少科用工作紙呢???  我想用不同顏色分門別類, 您會建議有膠套的, 或是將工作紙打孔存放就ok呢???  不過恐怕有膠套的經一學期後會太厚.......
謝謝!!!! ...

TansonMa , 多謝意見, 因為太想開始預備, 似乎我仲興奮過阿仔!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

原帖由 **芳芳** 於 11-5-25 14:58 發表

謝謝!!!! ...

我們只是將工作紙打孔,然後將之集合在有膠環的大Folder之內。當然,要上學用的工作紙,我們都放進各科薄薄的膠Folder,直到工作紙不用再拿回校,我們才將之放入大Folder內。大Folder是放在家中存放筆記、工作紙用,是絕對不會帶回校的。

我們都覺得,暫時有膠環的大Folder都夠用,所以沒有選用有膠套的大Folder。

請問如得工作紙, 平時測驗溫習係唔係只溫工作紙就足夠?

Dear All,

All the Reference Books (ie, Here we go, Wonders, Treasure, etc.) for FS1, are they no need to bring back to school by the child?  Just for our child(ren) to study at home, am I correct?

As I've got some reference books that not the latest version, if my child need to bring back for school, it may cause a problem as I am afraid the version or page no. are not the same as the teachers' used.  Hoping some existing Logos' parents can solve my concern.

Many thanks in advance.:loveliness:

回覆 1# Mrs_Yiu 的文章

我想這套美國書未有改版啩。不過這套詩集本本起碼有1cm厚,所以學生不用帶返學用(家裹用)。學校有相同的一套詩集供學生上課用,但Reading 書(薄的)一定要買,因要帶返學用。

是啊!工作紙就等於書本,同學都是用它來温習。家長若不放心,可在坊間多買些補充練習給他們做吧!

原帖由 Chickee 於 11-5-26 15:08 發表
請問如得工作紙, 平時測驗溫習係唔係只溫工作紙就足夠?

原帖由 TansonMa 於 11-5-26 16:12 發表
我想這套美國書未有改版啩。不過這套詩集本本起碼有1cm厚,所以學生不用帶返學用(家裹用)。學校有相同的一套詩集供學生上課用,但Reading 書(薄的)一定要買,因要帶返學用。 ...

對﹗通常都係香港書先會成日改版,可以迫你家長買新書嘛。真道揀呢套美國書06-08年左右出,到依家都未改過版。

其實學生平時上堂係唔使帶呢套書,因為老師會借給學生用。買嚟都係等小朋友响屋企重溫。我所知都有家長係冇買到呢套書,所以買唔買係個人決定。

此外,每次評估(考試),都只需要讀工作紙及筆記就可以,準家長可放心,每次評估前學校都會將「課程規劃」放上校網,讓家長清楚知道評估範圍… 話時話,下星期我女就評估,打到呢度先,因為要同佢溫習喇﹗:)

請問鞋有沒有什麼規定? 可以著波鞋嗎?

大家好,我的大兒子讀FS2,細兒子跟大家一樣,在九月入讀FS1,大家交流下.

wkceci,
可以的,真道的同學都是著波鞋上學.

littlefaith,
可以pm你們的facebook群組給我嗎?

原帖由 wkceci 於 11-5-26 18:35 發表

原帖由 wkceci 於 11-5-26 18:35 發表

Many thanks for reply from TansonMa & Littlefaith.  As I found the reference books in ebay-US with some different versions (printed in 2001-2004) and also different cover...

謝謝你們的資料,請問9月第一星期開課,是否已經是全日上課?

若果有混淆不清,不如跟學校訂/買二手喇!這套書藉得貯留給孫兒用。哈哈....

原帖由 Mrs_Yiu 於 11-5-26 23:39 發表
Many thanks for reply from TansonMa & Littlefaith.  As I found the reference books in ebay-US with some different versions (printed in 2001-2004) and also different cover...

我囝囝今年都會考真道呀..但佢比較內向..唉..好擔心
考真道既人數一年比一年多..競爭愈來愈大...

Dear mummies,

I have FS1 English text books for sale. If you have interested pls pm me.

hi kukukoo

I am interested in the textbooks, can you email to [email protected] for details.

thx

請問真道多唔多興趣班給學生參加?

請問9月第一/二星期開課,是否已經是全日上課? 有沒有半天適應期給FS1學生??
‹ 上一主題|下一主題