用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地覺唔覺得要等到七月先知中一派位結果係好節磨架! ...
go

你地覺唔覺得要等到七月先知中一派位結果係好節磨架! [複製鏈接]

過去兩個月密鑼緊鼓咁不停參觀學校,座談會,選學校,填表,面試(陸續進行中),感到個人好累,但仲要捱到七月先有結果,真係望穿秋水啊!!!!
   0    0    0    0

點解唔可以小一派位, 先公佈自行, 7月才公佈大抽獎wor ... ...

最好家長知道先,慢慢作妥善安排;七月先知會學校就差唔多!

係啦,其實公布自行先都OK啦,硬係要折磨下我地先安樂架,早D知都黎得切有兩手準備嘛

我都想知點解要等到7月才一次公報, 派得唔好, 要家長及學生在公報那天走來走去搵學校?????

如果自行先公佈, 咁嚟緊嗰次呈分試咪唔使考呀? 還有一次學期尾的考試咁點呀! 嗰d自行收咗, 之後兩次考試就無咁盡力囉! 所以唔公佈係無錯, 情況同升小一係唔同, 因為唔使分banding. 個個banding 1生自行派到位, 考最後一次呈分試唔盡力, 咁全港的banding咪亂晒囉!

其實計兩次呈分試已足夠

六下只是畢業試

六下有呈分+畢業兩個試喎

原帖由 jessimm 於 11-2-23 10:45 發表
其實計兩次呈分試已足夠

六下只是畢業試

即係話六下考一次就夠畢業用

呈分就用五下六上

agree ~~

原帖由 alice44 於 11-2-23 10:39 發表
如果自行先公佈, 咁嚟緊嗰次呈分試咪唔使考呀? 還有一次學期尾的考試咁點呀! 嗰d自行收咗, 之後兩次考試就無咁盡力囉! 所以唔公佈係無錯, 情況同升小一係唔同, 因為唔使分banding. 個個banding 1生自行派到位, 考最 ...

絕對同意, 如要分banding, 只用五下及六上已足夠, 用一次又話驚失手, 那用兩次都夠公平, 如果小朋友成績一向ok, 都唔會兩次失手掛?  
就算計埋六下, 六下的呈分試多數在3﹣4月考, 將自行放在4月底或5月初公報, 都沒有影嚮呀!  學生都要盡力去應付考試, 如果話驚小朋友唔盡力考, 都係中一分班試多些, 因為同佢地無咩關係啦!!!

原帖由 Hippomother 於 11-2-23 14:25 發表
絕對同意, 如要分banding, 只用五下及六上已足夠, 用一次又話驚失手, 那用兩次都夠公平, 如果小朋友成績一向ok, 都唔會兩次失手掛?  
就算計埋六下, 六下的呈分試多數在3﹣4月考, 將自行放在4月底或5月初公報, 都沒有影嚮呀!  ...

咪係囉....再唔係咪用5年全年, 6年上半年囉..
呢個政府係咁架啦, 做野拖泥帶水, 而家hk變咗一個有錢就咩都能, 冇錢就咩都冇可能, (要俾直資行先)已經反映到呢樣野啦

原帖由 alice44 於 11-2-23 10:39 發表
如果自行先公佈, 咁嚟緊嗰次呈分試咪唔使考呀? 還有一次學期尾的考試咁點呀! 嗰d自行收咗, 之後兩次考試就無咁盡力囉! 所以唔公佈係無錯, 情況同升小一係唔同, 因為唔使分banding. 個個banding 1生自行派到位, 考最 ...

That's the reason........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 jessimm 於 11-2-23 12:14 發表
即係話六下考一次就夠畢業用

呈分就用五下六上

In that case, some parents will complain no chance to pick up the results.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Main point 係自行收生跟直資收生同時公佈結果

原帖由 jessimm 於 11-2-23 22:53 發表
Main point 係自行收生跟直資收生同時公佈結果

自行收生要七月公佈,直資會通知先,去註冊時就要放棄派位。
我讚成應該好似小學咁,先公佈自行先,然後再公佈大抽獎,唔使所有家長驚到放榜個日。

回覆 19# meimeimama1 的文章

‹ 上一主題|下一主題