用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道k1取錄名單可上網睇la ....
樓主: aleelee
go

宣道k1取錄名單可上網睇la ....

原帖由 kmmum 於 11-2-22 23:17 發表
下,唔係麻.收入是學校考慮因素之一?難道學校  憑父母寫的TITLE 或居住地址而去估?

你好叻呀!無錯就係(估)。
試想想:難度學校會親自承認他們會睇收入嗎?(明天幾十份報紙唔登出來至奇,你話係咪?)
地址佢地係會望,好地址住邊唔緊要,再睇你職業,係咪專業人士,學校係唔會直接問你搵幾多錢,所以他們只能夠去估,現在你明白嗎?為什麼名校喜歡收專業人士的子女啦,唔係你月入超過幾多十萬既問題,而重點係要(固定收入)的問題,你搵十萬都無用,你係老板都無用,因為他們覺得點知你有無講大話,title係可以報假的。

我都認命啦  in左10間 得屋企附近村校收.名校無間收. 只可以話無家底無人事呢.睇到化啦

回復 28# niki5202 的帖子

同你地情況一樣,in得好好卻換來reject的結果,真不明白收生標準是甚麼?

親子童讀樂

我個仔都好有禮貌+笑容, 走時仲同個個miss say bye, 老師問幅圖係咩嘅時候, 人地個女答"車車", 我個仔答"巴士", 咁幅圖又真係巴士嚟架wor, 但我都係reject, 洗唔洗waiting都唔比呀!

原帖由 alicialee1210 於 11-2-23 09:35 發表
我個仔都好有禮貌+笑容, 走時仲同個個miss say bye, 老師問幅圖係咩嘅時候, 人地個女答"車車", 我個仔答"巴士", 咁幅圖又真係巴士嚟架wor, 但我都係reject, 洗唔洗waiting都唔比呀! ...

其實今年的出生率真係好高,競爭都好大,絕對唔關小朋友的事,所以無必要唔開心。
你試下寫信求位,其實來來去去都係果d學校,來來去去都是同一班人,到了6月開始應該會有好多位放番出來的,千其唔好放棄,加油吧!
宣道封信到今日我們都還未收到,所以我暫時都未知到有無waiting呢!

我個仔都in得好好...老師叫名舉手...個仔見人地唔舉...佢幫個小朋友舉起隻手..好攪笑...但好多好似宣幼老師唔係要呢d咁active係學生...係要好乖好文靜...易教ma...但大家家長要知..就係宣幼係好多教會人已經擺o左...呢個係事實...因為我朋友係宣道返...佢話我知既...

老實講, 如果你話我聽九龍塘的幼稚園唔勢利, 真係打都唔信. 我地呢啲平民小朋友唔通只可以在村校讀?

回復 36# ICbaby 的帖子

請問你女女在宣幼讀得開心嗎?是否每星期都有英文堂?你覺得課程深定淺呢?可否分享下唔該!

親子童讀樂

其實都冇咩話特別好唔開心, 可能我都已經習慣咗唔得了, 不過有時諗個結果唔至於差到要reject. 我都覺宣道or大部份幼稚園好似都唔太喜歡收大好動的小朋友, 答唔答到問題/做唔做到老師要求都唔緊要, 最緊要文靜, 我個仔in禮賢又係做到晒老師要求,老師叫跑步佢又即刻跑, 叫刷牙佢又扮刷牙, 又有講88, 又有笑容都係reject, in10間有3間reject, 2間offer, 5間waiting. 我本人覺得係我小朋友比人感覺太活躍, 所以d幼稚園唔收. 但佢in每間幼稚園佢都冇四圍走,好合作, 不過一睇就知佢係唔怕醜嗰d.
原帖由 考考2008 於 11-2-23 10:10 發表

其實今年的出生率真係好高,競爭都好大,絕對唔關小朋友的事,所以無必要唔開心。
你試下寫信求位,其實來來去去都係果d學校,來來去去都是同一班人,到了6月開始應該會有好多位放番出來的,千其唔好放棄,加油吧!
宣道封信到今日 ...

回復 49# alicialee1210 的帖子

咁即是正明你在這個過程都對你小朋友了解更多。
我經常咁諗:呢個過程真的好難得,回想早幾個月前囡囡像bb的還在講緊叠字(因細女),現在已可以講成句話呢!小朋友一次一次咁進步,正明我的孩子已經開始長大,進入幼兒期,唔在係BB啦!真是一件很美好的事,更是很好的回憶。

我囡囡係0806bb.  今年1月先識自己個名. 所以, interview 完全唔中, 係意料之內. 別的小朋友識唱歌. 我囡囡單字單字..

原帖由 kmmum 於 11-2-23 11:35 發表
我囡囡係0806bb.  今年1月先識自己個名. 所以, interview 完全唔中, 係意料之內. 別的小朋友識唱歌. 我囡囡單字單字..

我囡囡8月bb面試時都已識講自已個名字,點解你會咁遲呢?

原帖由 alicialee1210 於 11-2-23 11:07 發表
其實都冇咩話特別好唔開心, 可能我都已經習慣咗唔得了, 不過有時諗個結果唔至於差到要reject. 我都覺宣道or大部份幼稚園好似都唔太喜歡收大好動的小朋友, 答唔答到問題/做唔做到老師要求都唔緊要, 最緊要文靜, 我個 ...

你都好有5個waiting,我得2個咋..哈哈!

收埋信...rejected!!

親子童讀樂

但係我in咗10間wor, 你in咗幾多間呀? 同埋你e家決定讀邊間呀?
原帖由 考考2008 於 11-2-23 11:45 發表

你都好有5個waiting,我得2個咋..哈哈!

原帖由 百厭星媽 於 11-2-23 11:01 發表
請問你女女在宣幼讀得開心嗎?是否每星期都有英文堂?你覺得課程深定淺呢?可否分享下唔該!

每星期一堂外藉英語老C教, 其他時間班主任教,
一堂普通話, (國語人教)

活動教學, 日日返學好開心,
不要祈望會教得好深.

原帖由 alicialee1210 於 11-2-23 12:35 發表
但係我in咗10間wor, 你in咗幾多間呀? 同埋你e家決定讀邊間呀?

同你都一樣10間,現暫york,你又會選邊間呢?

回覆 3# ICbaby 的文章

唔該晒!其實我覺得最緊要是小朋友能夠開心上學明白老師所教的是最重要!身邊朋友常說宣幼的課程淺得可憐將來小朋友不能應付小學,但什麼才是深呢?本人兒子有幸被宣幼取錄所以很想了解一下!

親子童讀樂

10間入面我都係得york & tt offer, 我會讀tt, 不過非常希望民生waiting會call我.
原帖由 考考2008 於 11-2-23 13:40 發表

同你都一樣10間,現暫york,你又會選邊間呢?