用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
樓主: suiyiu922
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??  

回復 Aerosol_Ma 的帖子

May i know the full name of GT? Thanks.

回復 edwardwah 的帖子

GT (Ellen Yeung) College. 優才.

回復 Aerosol_Ma 的帖子

Thanks. Are they have good experience to take care gifted children....not only focus on academic but have patience to guide them if there's behaviour issue happen...

回復 edwardwah 的帖子

Hi edwardwah,

My kid will join this Sep so all the info I know is from BK or through the school.

For sure the number of gifted children in GT is not very high.

They "claim" that they have three levels of academic support.

I was told by a BK parent that if they know your kid isgifted with good academic performance, they tolerance is higher. Of course itall depends on individual. I guess as long as they finish all the work anddon't "disturb" other kids, the teacher will allow a certain “freedom”.
I just met my kid English teacher duringparents’ day. She told me that my son seem “not focus” when she talked but heknows all the contents. He is just “selective”, focusing more on those subjectshe like, i.e. planets, rockets, etc. She is okay with him even though he is notalways “looking” at her during the class.

Any present GT parents can share?

優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵和讚賞引導小朋友,我仔由開學初常發獃和自己看書,到現在積極參與課堂活動,老師功不可沒。
另鄰班有小朋友開始時常會離座和大叫,現在已會守規則,相信老師們會有方法引導這些孩子。

My son's class teacher advised me more than one time that please don't do so much advanced learning after school. Otherwise, he will day dream at school !!!! I totally understand but I said he really can learn faster.  To me, I do not think I am forcing him to learn faster. How can I strike a balance !?

giftedpig 發表於 12-5-28 23:12
My son's class teacher advised me more than one time that please don't do so much advanced learning  ...
非常贊同這位老師的說法, 我小朋友在數理方面資優, 但我從來都不讓她學深些的課程。我懷疑自己也是數學資優, 因為以前讀中學時數學是全班最好的(我讀傳統名校), 而我媽媽以前是代表條村出去參加數學比賽的。以我自己的經驗,我以前上數學堂真的覺得好悶, 自問是一個乖巧的孩子, 但數學堂也曾經被老師罸過, 因為上堂時用了時間來作中文詩。現在想起也覺得很好笑。不過也因為被老師罸過, 從此不喜歡上數學堂, 也漸漸討厭數學,會考只能拿個C回來。我有以下的體會:
1. 不用特別讓小朋友上些更深的數學堂, 他們自己會有方法去學數學 (像我以前, 在上課開頭5-10分鐘已自學全課, 然後就扮聽書.
2. 最緊要讓小朋友對學數學有興趣, 與老師的溝通很重要, 一定不可以在一些傳統的小學上課。課外活動老師也很重要, 如果打沉了小朋友的學習興趣就大件事.
3. 要教小朋友在課堂時, 如果覺得悶, 可以做D乜, 這個可以同老師溝通吓, 例如做小老師, 或者叫老師比些深些數比佢計. 我以前上課時也會自己計吓數. 不過有時又驚老師突然問我問題我唔識答, 不敢很投入計數.
總之一句, 唔好比任何事情打沉興趣, 那麼你就不用擔心要比什麼野他學, 他自然自己有方法學更多.
希望幫到大家.  

四隻貓  多謝你的意見.  發表於 12-6-19 12:21

回復 preciousstone 的帖子

haha, 我都唔知自己算唔算叻, 不過記得上中文課(嗰時己經中學), 落堂己經背到課書, 咁我有時都有聽老師講嘢, 所有note都抄晒; 數學, 自己會望題目, 計答案, 但唔會寫出來, 因為上堂會扮專心; 再有時間就作詩, 但都係記在心, 放咗學先寫, 怕俾老師話; 或者家長可以諗吓有咩方法, 教小朋友上堂唔好搞亂課室秩序

其實, 如果個小朋友已經識晒, 要佢上堂扮專心, 真係好悶架喎.  如果學校配合到, 比佢上深D堂, 學深D既野, 唔係好D咩?  不過, 我估唔係太多學校做到.

各位,我想知道其實有邊間小學(津校),處理和教資優生較好和較有經驗,請pm我有關學校。因現在讀緊的學校老師常投訴小兒不專心,但可能有d 嘢佢係識,所以會唔留心!另外,他好奇心太重,喜歡試不同的東西,但學校不接納他這樣的行為!

引用:優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵

原帖由 Bigtiger 於 12-05-25 發表
優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵和讚賞引導小朋友,我仔由開學初常發獃和自己看書,到現在積極參 ...
請問你小朋友去優才面試時表現合作嗎?

回復 baubaulee 的帖子

一般重要場合,他都會非常合作。

各位, 小兒3.5崴, 係cac評估左話係資優 (大約5崴多),  佢今年升k2, 都係時係要諗下小學了, 請問下大家有冇好既小學介紹 (小班同老師有愛心) , 可以既活pm給我呀.

另外, 其實係邊度可以揾到邊啲小學多啲包容特別既小朋友既呢?

回覆:mandytanghk 的帖子

打電話去約, 一個星期到見姑娘, 然後排期, 等左差唔多半年, 跟住見醫生, 評左話係資優, 冇其他問題, 亦都冇任問follow up, 只係比左啲機構資料 (如小童群益會)
(去評估原因係唔合群, 唔鍾意同其他小朋友玩)

回復 bubucatcat 的帖子

評估情形係:
第一次見姑娘, 問我問題, 睇佢玩, 主要係取資料.
第二次見醫生,  小小體能測試, 再做其他測試, 問佢好多問題 (有啲似係IQ)題, 做1.5小時, 又問下我地啲觀察. 然係評左.
但因為佢呢家比之前係好好多(只係仲係唔同其他小朋友玩), 佢又評左冇亞氏保加, 所以冇其他支援.
我地有同醫生傾下計, 問下野, 但其實同你自己揾既一樣.

妳講既野,其實我個囝好多都有, 發覺佢有特別時佢未足3歲

想像的過度激動: 佢自己諗好多野,令佢驚好多野, 好多時要等好耐(幾個月), 先知佢驚咩
情緒的過度激動: 對我地既語氣/小動作好敏感, 小小語氣佢就知我唔耐煩, 係咁問我係味唔開心,不停問,問到我煩上加煩.
感官的過度激動: 同佢去過感統測試話冇問題. 但佢有時一滴水點到佢都好激動, 對聲音好敏感, 又驚bb仔喊聲.
(而家諗番,  佢幾個月大時已經對聲意敏感, 係街聽到高音歌會喊到好激)

智能的過度激動: 1歲多啲已經開始不停問野, 好鍾意中文,見到啲字都會不停問點讀,
佢2歲多已識晒所有地鐵站名,可以自己睇/讀書.

但同佢去評估既主要原因都係社交問題, 佢完全唔鍾意同同學仔玩, 甚至討厭佢地. 但佢同大人相處又冇問題.
佢又有固執問題(但係大大下好好多), 好硬頸,
佢掉左野, 我叫佢執番(有少少惡既語氣), 佢可以去執晒全屋玩具, 係唔執我叫佢執嗰個.

回復 bubucatcat 的帖子

Thanks , 我估佢係"school house giftedness ", 佢語文好,數學應該好. 好仲意砌野, 但畫畫唔叻-- 但等我慢慢有時間詳細睇睇..

妳呢, 妳個小朋友幾大呀, 有咩等別既地方呀 ?

我呢家去左小童群益會一個比資優家長上既堂, 有本書幾好架叫 "資優兒童親職教育", 講得幾詳細架. 有時問可以睇下.