用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
樓主: suiyiu922
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??   [複製鏈接]

不要說陌生人, 只有直系親屬知道我女兒是 140 + 品學兼優, 但只會話應份, 已不會讚美.   

原帖由 mio8390 於 11-3-4 22:52 發表

我也看過一些文章說的個按,像你二仔的情形,是不正常完美主義類型,你女女的情況我也看過,但忙記了,你可給她目標,例如每個月學一隻歌等等。
如果我找到這些文章,我會post條link給你參考,香港資優教育學院也有一些講座給雙重 ...

這些資料唔知是否適合的你
http://hkage.org.hk/b5/download/Parent_c/Affective%20Needs/PAN002_c%20-%20Perfectionism%20-%20Being%20a%20Good%20Loser.pdf

多謝多謝, 其實入面既POINT唔止對GIFTED CHILD, 就算用於教養一個平凡的小朋友也合用呢!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 suiyiu922 於 11-2-21 12:18 發表

其實傾計真係冇咩傾過小朋友d好野...
通常都係呻佢地點曳多...
唉,,好似突然間所有人都好陌生...
咁呢個又唔係我錯...我都唔想嫁.................

我的經歷同你差不多,仔仔小學時,成績好比其他家長和某少部份同學排擠(其實只是幾個次次低于他成績的同學不滿他),這些問題到了中學時已經比小學少好多,家長的接觸少了,同學也比較大個,分析問題也成熟了,現在你只好自已做好自已事,叫小朋友同合得來的同學交往。

見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋企, 但男家我一人都唔講, 因為佢地就係果d會大大聲乜都講得出口既人, 另外只有幾個好熟既朋友先知, 因為我仔自細就已經情緒問題, 熟朋友好早就已經感覺佢同同齡好唔一樣...

我仔唔係d考頭10名既學生, 亦唔係樣樣100分, 只能夠話佢唔需要好辛苦去溫習, 保持廿名左右, 冇話一支獨秀, 但佢既思想負面得好緊要, 喊同大叫係佢習慣既發洩方法, 但真係好令人心煩囉...

想搵人呻面對佢d情緒問題, 但真係冇人能明白...

我仔同班有好多問題同學, 上上下堂會走出課室, 一堂走4~5次, 默默下書大叫"come on baby", 有個會無lala激動地指罵老師"你唔配做老師", d老師日日無奈地要迫住去處理班內情況, 我仔話鬧人都鬧左半個鐘, 上堂教書得番兩個字, 佢話浪費好多時間, 可想而知單係處理d問題學生都已經攰到不得了, 仲點照顧得班資優呀...

Octopusma 發表於 11-4-20 14:02
見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋 ...

你仔同我大仔既情況好似呀! 佢無咩野叻, 認字麻麻地; 情緒又係自細都有問題, 內向, 唔多表達自己既感受, 最常用既係喊. 好敏感, 好識同人眉頭眼額做人, 鐘意觀察D細微既野; 鐘意比賽, 仲要鐘意同大過佢既哥哥打波. 佢亦好負面下..
我諗佢唔係資優而係問題兒童. 佢反覆既情緒令我無所適從!!!

car817ho 發表於 12-1-27 16:25
你仔同我大仔既情況好似呀! 佢無咩野叻, 認字麻麻地; 情緒又係自細都有問題, 內向, 唔多表達自己既感受,  ...
我既最新近況係, 細仔都做左評估, 自閉傾向同語言發展遲緩左年幾.... 脾氣更加獨特~~
大仔小3, 班主任對佢好有其望, 卻偏偏令班主任失望, 響電話講到唉聲嘆氣(但其實都唔係咁差), 攪到我無啦啦多左份壓力, 小3仔又開始好多自己諗法帶點反叛, 家陣忙到周身唔得閒, 我仲要返工, 都唔知顧得邊個先.....

回復 Octopusma 的帖子

點解班主任覺得失望呢? 會唔會其實上堂時你仔仔既能力唔係咁差. 但發揮唔到出黎先令老師對佢失望?!
會唔會搵多個專家CHECK下....拎多個專家意見會好D!

car817ho 發表於 12-2-16 12:29

點解班主任覺得失望呢? 會唔會其實上堂時你仔仔既能力唔係咁差. 但發揮唔到出黎先 ...
佢肯用心d的確有能力達到班主任既其望, 但d溫習態度就...... 佢響學校內絕對ok, 老師只有投訴佢d字寫得衰, d功課寫到隻隻字都識飛, 因為字衰扣左唔少分, 佢成日想快d做完就玩同睇tv, 考試就快d做完份卷可以訓覺喎, 俾50分鐘做份卷, 佢話10~15分鐘做完, 複卷5分鐘, 跟住訓得.... 激到嘔血..真係要的起心肝執佢d態度啊..

吾好話家長排斥,d老師會聯合一起玩個孩子還會用盡辦法迫你走.其實他們有沒有想到我們做父母都好可憐.
教那個仔血都嘔,

suiyiu922 發表於 11-2-20 23:32
呻下先...我唔敢係第二度呻...
咁耐以黎你地講開,,我先提過1次喳喎,..
由我果個係開始,,你地就成日都話自己 ...

現在只有老師知道,

但像你所說,資優呀嘛,但成績唔係好叻炬喎。

如果唔係要經學校報名。

我根本唔會同老師講。

coeichu 發表於 12-2-17 15:07
吾好話家長排斥,d老師會聯合一起玩個孩子還會用盡辦法迫你走.其實他們有沒有想到我們做父母都好可 ...

我諗除左你地,無人明白這些感受。

Octopusma 發表於 12-2-17 11:28
佢肯用心d的確有能力達到班主任既其望, 但d溫習態度就...... 佢響學校內絕對ok, 老師只有投訴佢d字寫得衰,  ...

點解係一樣架。好有同感。

Octopusma 發表於 11-4-20 14:02
見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋 ...我仔唔係d考頭10名既學生, 亦唔係樣樣100分, 只能夠話佢唔需要好辛苦去溫習, 保持廿名左右

我仔仔直頭一樣,佢可以好叻,但唔肯做。

都唔知點算??

eric5354 發表於 12-2-24 16:04
 我仔仔直頭一樣,佢可以好叻,但唔肯做。

都唔知點算??

係囉, 真係唔知應該點做先岩...
岩岩星期6學校攪左個由鄧藹霖主講既講座, 中間有提到各類唔同能力既小朋友, 有一個point都好有趣

講到資優小朋友, 佢地做功課快手快腳, 諗住做完就可以玩啦, 阿媽見佢做完學校8樣大把時間淨, 就另外再俾8樣補充佢做, 免得佢玩到心都散埋, 小朋友既心會點諗? 攪錯呀, 做晒功課都冇得玩, 又要做補充, 頭幾次ok會聽阿媽點, 做埋補充, 整整下佢會諗, 做咩要做咁快, 做得快又冇得玩, 做慢d, 做下又停下玩下擦膠, 再做下又去下廁所發下夢, 再做下又話肚餓要食tea, 再做下又響書or補充畫下公仔, 將8份功課hea到夜晚接近要訓既時候, 岩岩好就做晒, 呢個時候阿媽一定叫佢上床, 咁就唔使做更多既野啦... 中間又可以有得玩下hea下, 幾咁好....
阿媽此時就越黎越忟喇.... 因為隻仔既態度激到阿媽彈彈下....

點解佢叻仔做得快係冇得玩, 仲要做多d補充, 咪即係罰緊佢地? 阿仔阿女自然唔開心, 做功課既態度就自然越黎越pear啦, 因為做得快做得好, 阿媽唔係讚, 而係罰(再做補充), 所以家長都要反思下, 如果你抽問課文或各科問題佢真係答到你既, 就唔好再迫佢地不停做補充, 佢地做錯晒, 未必真係佢地唔識....

聽落真係幾有趣, 但亦有道理, 令我有少少理解我仔既諗法, 即管返去tune下自己, 改改方法... 希望分享呢個故事對大家都有得著啦..

Octopusma 發表於 12-2-28 18:00
係囉, 真係唔知應該點做先岩...
岩岩星期6學校攪左個由鄧藹霖主講既講座, 中間有提到各類唔同能力既小朋 ...

真的令我有反思,多謝你的例子。

eric5354 發表於 12-2-29 00:11
真的令我有反思,多謝你的例子。

要多謝鄧小姐先岩呢~~

一向冇聽佢既節目, 但聽完佢既talk後覺得佢都有料到, 以佢既名氣, 個talk可以收$400一次..
中大既talk都要2~300啦....

鄧小姐的書.我有儲. 佢講自己湊/教小朋友 及身邊的家長的問題.

‹ 上一主題|下一主題