用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
樓主: suiyiu922
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??   [複製鏈接]

原帖由 carrai 於 11-2-25 10:12 發表

唔係嘛!! 好多時這些小朋友比較多/復習情緒問題而佢地父母好難/不懂處理,咁果D社工係學校做乜?
學校社工得一個, 淨係做"補底"既工作已經做唔曬. 老師唔識得handle, 佢地都無相關既訓練.

社會都傾向要支援"特殊需要"既兒童, 一般人覺得資優已經生成係"叻", 唔幫都唔會出咩事.

話到底, 如果援助既資源唔分兩條隊, 一定會有傾斜, 我地只有自求多福.

家長自己去聽多d講座, 學習教導小朋友既方法.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 小新媽媽 於 11-2-25 12:32 發表
學校社工得一個, 淨係做"補底"既工作已經做唔曬. 老師唔識得handle, 佢地都無相關既訓練.

社會都傾向要支援"特殊需要"既兒童, 一般人覺得資優已經生成係"叻", 唔幫都唔會出咩事.

話到底, 如果援助既資源唔分兩條 ...

所以我們交了這麼多稅卻又原全沒支援

醒目開學勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 16:42 發表

家長只有自己頂硬上.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 16:42 發表

香港是有個由政府資助的機構,轉門訓練資優生叫做(香港資優教育學院)只要學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和筆試合格就可入讀,每年都會收生,裡面大部份課程是免費的。

原帖由 mio8390 於 11-3-2 14:13 發表

香港是有個由政府資助的機構,轉門訓練資優生叫做(香港資優教育學院)只要學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀,每年都會收生,裡面大部份課程是免費的。 ...

學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀==>我都問過, 係依個選拔制度下, 學校通常選出來既都係"品學兼優"既學生(學術成績好). 如果資優但情緒有困難既, 或者學術成績唔突出既, 就無機會.

另外, 資優學院既課程只係for 小四以上既學生. 一至三年級既無. 佢地都承認又係資源所限.

講就好似有, 其實最後又係無.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 小新媽媽 於 11-3-2 17:16 發表

學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀==>我都問過, 係依個選拔制度下, 學校通常選出來既都係"品學兼優"既學生(學術成績好). 如果資優但情緒有困難既, 或者學術成績唔突出既, 就無機會.

另外,  ...

可能你有小小誤解,它們是分幾類資優生來收生,有些資優生是藝術或領導才特出而進入學院,他們都不是有好成績和品學兼優,因為大部份資優生都只是一兩樣比較特出,其餘都是平平或比常人差,你要知道資優生不是萬能的,除了一些以數學或文學等學術科進入學院,他們的成績一般比較好,但也不是所有科目,只是大部份人把資優和學業成績對等。

原帖由 mio8390 於 11-3-2 21:06 發表

可能你有小小誤解,它們是分幾類資優生來收生,有些資優生是藝術或領導才特出而進入學院,他們都不是有好成績和品學兼優,因為大部份資優生都只是一兩樣比較特出,其餘都是平平或比常人差,你要知道資優生不是萬能的,除了一些以 ...

根本資源不足, 一年約一千三百個位.

原帖由 monkeytiti 於 11-3-2 21:38 發表

根本資源不足, 一年約一千三百個位.

香港近年的出生率每年得幾萬個新生BB,在統計學上說大約每一百人才有一至兩個人是智商高的資優生,如果每年收千三人,就等於包含了十三萬人,已經遠超過出生率,就算資優生也有分高低,如果所有人都收就不是叫資優啦,免費服務是好難滿足所有人,所以方間有好多收費服務。

原帖由 mio8390 於 11-3-2 22:05 發表

香港近年的出生率每年得幾萬個新生BB,在統計學上說大約每一百人才有一至兩個人是智商高的資優生,如果每年收千三人,就等於包含了十三萬人,已經遠超過出生率,就算資優生也有分高低,如果所有人都收就不是叫資優啦,免費服務 ...

但是1,300個位不是以每年出生率計, 是以全香港資優兒童計算, 例如中一至中三全香港總人數約 150,000人 *  1%
就已經 1,500人(可能不致這麼少) :;pppp:   還沒有計算小學和高中.  如果每個資優兒童只可讀一年可能總有一年會有機會. 但是一年後....................

原帖由 monkeytiti 於 11-3-3 21:50 發表

但是1,300個位不是以每年出生率計, 是以全香港資優兒童計算, 例如中一至中三全香港總人數約 150,000人 *  1%
就已經 1,500人(可能不致這麼少) :;pppp:   還沒有計算小學和高中.  如果每個資優兒童只可讀一年可能總 ...

只要能進入這學院,全個中學時期都能接受這學院的課程服務,而不是你說的一年限期,他們的收生入學年齡是10歲至18歲,智力最少有中一程度。
你說由中一至中三有1500人,第一年已經收了1300人,差距是200人,第二年已經有三級的初中生不用理會,只需看新一年的中一生和中四中五生加二百余數,只需三年時間已經可以清理現有學生的需求,經選擇過的級別,如果再有資優生,也不會太多,資優生又不會忽然多了,至於小學生,可能會在未來幾年會有這類服務,其實細細個已經沒有童年生活,對孩子是否最好的成長環境,遲幾年進入學院會令孩子變回普通人?如果有才華,遲幾到分別不大。

香港真的有這樣多資優兒童?可能是現代資訊發達,他們能接觸多了,大家都以為他們是資優兒童,孩子說一句返學好沉悶不想返學,就應為他是資優兒童,兩三歲就要他們做測試,有幾多個小朋友是十分喜歡返學呀,在家裡可以玩遊戲機、看電視,你話是否比較多小朋友喜歡呀。
多了這類人,有幾多資源都好難滿足家長,其實、在一些資優家長眼中,想自已的孩子是聰明兒童而不是資優兒童,因為資優兒童的特質多是麻煩孩子,有些可以說是小魔頭(百厭星),但聰明的孩子特質大多是家長喜歡,還有是資優生不等於成績好和成功,往往因過於聰明,反而影響其學習成績,社交技巧有問題,就算是資優兒童不努力,比一個正常兒童還要差,所以家裡有個資優生,是頭痛的開始。

家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性去教導, 都係重要因素...

究竟現時全港有幾多資傻兒童, 我想大家都唔會有實數, 而所謂 GIFTED CHILD, 亦有不同嘅"個人能力", 冇幾多個可以樣樣掂, 更甚有啲會用其智捻變成大壞旦為患社會... 當日醫生話我知兩個細路係"怪獸"後, 我諗嘅唔係點樣谷乜谷物, 而係點樣調整佢哋心態, 點樣正面啲去睇呢個世界, 二仔強於數理及有過人記憶力, 我只係閒話家常時, 空口講啲代數題問吓佢, 佢有得諗吓, 又滿足多了一點, 大家關係又好左啲, 佢情緒都比以前平穩, 三女強於文字語言, 自學力強, 佢兩歲半就識得運用 PC, MOUSE, 佢鍾意上網, 阻止不了太多, 唯有導佢 SEARCH 一啲正面資訊... 學校故然有其責任, 但無奈整個社會係呢方面資源缺乏, 甚至俾我覺得整個教育體制都不願面對有GIFTED CHILD存在呢回事, 既然求不了人, 孩子又一日一日成長, 倒不如... 求自己! 跑到呢一刻, 最令我感吃力嘅係點樣調整到佢哋"唔好輕視眼前"...   

原帖由 mio8390 於 11-3-4 14:37 發表

只要能進入這學院,全個中學時期都能接受這學院的課程服務,而不是你說的一年限期,他們的收生入學年齡是10歲至18歲,智力最少有中一程度。
你說由中一至中三有1500人,第一年已經收了1300人,差距是200人,第二年已經有三級的初 ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我仔係資优, 考1x/33  

原帖由 tsznok 於 11-3-4 21:06 發表
家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性 ...

比他們多些出外比賽,等他知道,一山還有一山高,就算資優也有高低之分,我仔仔在小學時也是年年全級第一,我也是叫他去比賽,等他可面對失敗。

好多朋友都教我要俾"錯折"佢受下, 但聰明背後, 佢兩個嘅危機感及愁善感亦多過人, 二仔, 成日"預計到" 事情後果, 而選擇答唔識/唔做, 點推佢點鼓勵都死命唔郁, 寧可做世外高人; 個女都成日諗得太多, 早前係村郊路邊睇見隻野蝶俾車撞死, 都可以引起佢諗到一個人嘅生生死死, 轉世問題, 佢唔係問, 而係講出一套幾接近成人提及既見解, 化到有D令我驚... 去比賽, 佢地又唔CARE呢啲項目, 佢地話學MUSIC係為興趣唔係為比較... 入唔到手呢~  

原帖由 mio8390 於 11-3-4 21:46 發表

比他們多些出外比賽,等他知道,一山還有一山高,就算資優也有高低之分,我仔仔在小學時也是年年全級第一,我也是叫他去比賽,等他可面對失敗。 ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 tsznok 於 11-3-4 22:27 發表
好多朋友都教我要俾"錯折"佢受下, 但聰明背後, 佢兩個嘅危機感及愁善感亦多過人, 二仔, 成日"預計到" 事情後果, 而選擇答唔識/唔做, 點推佢點鼓勵都死命唔郁, 寧可做世外高人; 個女都成日諗得太多, 早前係村郊路邊睇 ...

我也看過一些文章說的個按,像你二仔的情形,是不正常完美主義類型,你女女的情況我也看過,但忙記了,你可給她目標,例如每個月學一隻歌等等。
如果我找到這些文章,我會post條link給你參考,香港資優教育學院也有一些講座給雙重特殊資優兒的家長上,大部份是免費,4月有個講座是"情緒管理與行爲矯正",你可下面連線看看參加辦法http://hkage.org.hk/b5/events/parent/2011/pg/110416_2E_EMABMFGC_Workshop.pdf

憎人富貴厭人貧!

只要自已認為對的,對孩子對的,就不要太過理會旁人的說話!

努力啊!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

原帖由 tsznok 於 11-3-4 21:06 發表
家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性 ...
覺得整個教育體制都不願面對有GIFTED CHILD存在呢回事, 既然求不了人, 孩子又一日一日成長, 倒不如... 求自己!=>有同感~

另一樣就係現今普遍社會人士對"資優"其實係唔"了解", 以致有"誤解", 所以有"排斥"既出現.

教導一個"資優"既小朋友, 父母要付出既係比常人多既耐性 & EQ. 超辛苦不過都係要堅持落去.

原帖由 rbaggio74 於 11-3-7 13:10 發表
憎人富貴厭人貧!

只要自已認為對的,對孩子對的,就不要太過理會旁人的說話!

努力啊!
"知易行難", 聽得多好難情緒無受影響~我既面皮已經幾呎厚, 耳仔又時時要變"聾耳陳", haha......

曾經學校旅行, 有家長行埋來, 當住成班人(家長+同學仔), 好大聲同我投訴:你個仔點點點. 朋友話我, 如果好似你咁樣, 聽到人地咁樣當眾批評個囝, 一定會喊出來. 我答佢眼淚在心裹流.

以我所知, 政府係按人頭有錢支助學校!!
而我仔, 佢就求其塞D無厘頭嘢比佢........言語治療, 最搞笑, 我同個言語師傾, 佢都係覺得好無厘頭, 因為大家都覺得個小朋友口才了得..........發音等都無咩大問題!!

我就好直接講就係學校求其塞樣嘢比佢, 咁就大大聲可以話幫咗佢囉~~~

我仔亦同樣成績一直浮游係中上.......成績名次咁多年有如閃電圖........我唔知佢搞乜, 溫書不嬲唔多覺, 因為叫親佢都話識!!

最慘佢考個份卷係要標準答案...........我仔根本唔會啋佢!! 只會答返自己的答案!! 老實講, 我有時睇完佢個答案比人打交叉都覺得好無內......

手冊永遠都充滿投訴, 三日唔埋記一次..........好彩有成績平返, 唔係缺點小過實有佢份!!

生於香港的資優, 根本就一D優都無, 反而更加容易唔鐘意讀書, 又沉悶, 又多投訴, 點會鐘意!!
明明可做之才, 亦都白白比"田鴨式"搞掂!!

只係呻吓.......
‹ 上一主題|下一主題