用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??   [複製鏈接]

呻下先...我唔敢係第二度呻...
咁耐以黎你地講開,,我先提過1次喳喎,..
由我果個係開始,,你地就成日都話自己果個都係...
又成日係背後講,,
又覺得自己果個叻過我果個...
就算我仔做過d咩都加句資優丫ma咁....
攪到好似係我錯咁...
好憎佢地...

ipodbaby_123  呢個世界咩人都有,小朋友細做父母既要諗下辨法去保護佢地,免避別人"歧視"  發表於 12-2-28 16:41
   6    0    0    0

我就算好熟既朋友,都唔会講,只会同d資优兒家長,以前返group識的才分享.想一想如果以後你d朋友見到你小朋友唔覺意提到佢係資优咁会點?
說話真係要謹慎小小,可能你又提到小朋友d叻野,其實字裏行間,或者態度上,好易被人誤会.
算la,過多一排,佢地可能唔講.咪傾下其他野,唔講咁多小朋友既學習lor.唔好唔開心.
原帖由 suiyiu922 於 11-2-20 23:32 發表
又成日係背後講,,
攪到好 ...

原帖由 bbJP 於 11-2-21 10:50 發表
我就算好熟既朋友,都唔会講,只会同d資优兒家長,以前返group識的才分享.想一想如果以後你d朋友見到你小朋友唔覺意提到佢係資优咁会點?
說話真係要謹慎小小,可能你又提到小朋友d叻野,其實字裏行間,或者態度上,好易被人 ...

其實傾計真係冇咩傾過小朋友d好野...
通常都係呻佢地點曳多...
唉,,好似突然間所有人都好陌生...
咁呢個又唔係我錯...我都唔想嫁.................

我唔會同亞仔學校D家長講亞仔係資優,我覺得我同個仔都會好有壓力,有D家長唔會明白資優小朋友都只係小朋友唔係超人....

原帖由 suiyiu922 於 11-2-21 12:18 發表

其實傾計真係冇咩傾過小朋友d好野...
通常都係呻佢地點曳多...
唉,,好似突然間所有人都好陌生...
咁呢個又唔係我錯...我都唔想嫁.................

好難講,溝通ga野,你覺得'申',佢聽黎覺得你晒命.
過來人,我仔細時都撞過板,以後小心說話,免生誤会.
自己又要看得開,資优唔資优並不是什麼,佢曳,未必係因資优,只是我的管教不湊效,自己調校下方法.得閒上黎e到傾下.我都學左好多野.

原帖由 suiyiu922 於 11-2-20 23:32 發表
又成日係背後講,,
攪到好 ...

我只會同直系親屬 / 一些沒有什麼直接關係的人講女兒是資優的問題,  因現今社會總覺得這些人是超人,  所以會忽視佢地所付出的努力.   什至有一些人會覺得你在認叻,  其實我眼中的資優兒童 = 問題兒童,  社會支援不足只會認為你已經好叻不必幫助,  資源要給有一些其他小朋友,  所以資優兒童的家長要付出的是一般人不會明白.   真是可憐.

佢地緊係唔明喇!出面d人既"資優"定義和我們既"知優"唔同架!!

果果都以為"資優"就一定叻!

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

原帖由 carrai 於 11-2-22 08:09 發表
佢地緊係唔明喇!出面d人既"資優"定義和我們既"知優"唔同架!!

果果都以為"資優"就一定叻!

我好同意你的說法。好似我仔的班主任都以為佢唔洗讀書都可以攞到100分 ,他們真是當"資優"就唔需要付出勞力

原帖由 貓貓咪 於 11-2-22 14:52 發表

我好同意你的說法。好似我仔的班主任都以為佢唔洗讀書都可以攞到100分 ,他們真是當"資優"就唔需要付出勞力

其實唔只....哩到有些家長都誤解左"資優"!

好似我個囡咁,學業上成績根本唔需要擔心,(好衰喎!佢又唔係最top播,佢唔理平時分,係考試果時先叫認真下),哩幾年淨係為行為問題去學校見家長都好似驗身咁每年見班主任,幾年來處理行為和情緒這方面都已教我想

更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

原帖由 monkeytiti 於 11-2-21 23:26 發表

我只會同直系親屬 / 一些沒有什麼直接關係的人講女兒是資優的問題,  因現今社會總覺得這些人是超人,  所以會忽視佢地所付出的努力.   什至有一些人會覺得你在認叻,  其實我眼中的資優兒童 = 問題兒童,  社會支援不 ...
完全有同感啊~基本上係無支援. 最多都係比下講座家長聽, 話到尾都係靠家長自己去教.

學校訓導主任都叫我唔好比其他家長知, 佢都承認係"標籤".

真係只有自己先至"知憂".
[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 小新媽媽 於 11-2-23 10:02 發表
完全有同感啊~基本上係無支援. 最多都係比下講座家長聽, 話到尾都係靠家長自己去教.

學校訓導主任都叫我唔好比其他家長知, 佢都承認係"標籤".

真係只有自己先至"知憂". ...

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友?

基本上我不會在囡囡朋友的父母前提及囡囡的過人之處,免得他人嫉妒傷害關係。而且我亦不覺得show off對囡囡有何value added(不是指樓主show off)。樓主下次小心點,始終人心難測。

原帖由 carrai 於 11-2-23 15:20 發表

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友? ...

我小朋友剛升小一,我唔覺有什麼支援,反而經常收到校學投訴

原帖由 貓貓咪 於 11-2-23 18:37 發表

政府唔係派左註校社工比你地學校嗎?
唉~你都是剛小一傘,可能一個社工跟太多case,未輪到你。

原帖由 carrai 於 11-2-23 15:20 發表

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友? ...
我地讀政府學校.

政府資源歸類支援"特殊需要". 學校暗示幫助"補底"都唔夠用, 我地依d係分唔到.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係頂尖既唔會列為此類.

講到尾都係"無".
[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 貓貓咪 於 11-2-23 18:37 發表

你要主動接觸學校社工爭取, 老師幫唔到你. 佢地無時間亦唔識.

原帖由 小新媽媽 於 11-2-24 12:39 發表
我地讀政府學校.

政府資源歸類支援"特殊需要". 學校暗示幫助"補底"都唔夠用, 我地依d係分唔到.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係 ...

Agreed

原帖由 小新媽媽 於 11-2-24 12:39 發表
我地讀政府學校.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係 ...

唔係嘛!! 好多時這些小朋友比較多/復習情緒問題而佢地父母好難/不懂處理,咁果D社工係學校做乜?
‹ 上一主題|下一主題