用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會取錄通知
樓主: GAT
go

聖公會取錄通知 [複製鏈接]

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-25 10:34 發表
請教 Lilo:

SKH 搬校后,

1。是否還分中環/畢拉山?

2。以前兩校課程聽聞略有不同, 不知以后是否統一?

3。現在中環有 120 個位,畢拉山有60 個位, 搬校后是否還保持這個收生人數?

p.s. 謝謝你對 SKH 的分享,  令 ...

其實我小朋友已經畢業,所以對搬校後安排唔係好清楚,所以抱歉未能解答你問題。根據有小朋友仲係聖公會讀朋友講,校方話來年所有野照舊,但之後點朋友就無講。

至於課程方面,中環校會深d,畢拉山校會活動d,可能係畢拉山環境許可,可以有多d課室外學習。

希望大家都收到好消息,聖公會真係一間好好學校,我地未讀之前都好似好多人咁以為一定要有背景先入到,點知原來只係以訛傳訛,所以我先係到做"聖公會大好友",唔想有家長因為誤解miss左間咁好學校。

原帖由 cccbaby 於 11-2-25 11:31 發表
好方便,唔知校舍點呢。有冇人視察過。

如果無記錯,個校舍本來係間中學,之後比靈糧堂用過,所有設備都已經改裝到適合幼稚園小朋友用。

I got results.  I have twin boys.  One is on waiting list and another is rejected.  Haha....

Me too....wooowoooo....waiting only

Yes - it's the temporary campus for the HK Ling Liang Church Kindergarten, which my kid is now studying.  The environment is good and is suitable for kindergarten students.
No worries...
原帖由 Lilo 於 11-2-25 14:39 發表

如果無記錯,個校舍本來係間中學,之後比靈糧堂用過,所有設備都已經改裝到適合幼稚園小朋友用。

吓! 咁得意,通常一齊收,或者一齊reject, 咁你諗住點做?

仔仔...收了!!PM CLASS ...很開心!!

回覆 1# YY233 的文章

呀仔,PM收了,我地可以做同學仔

真好...唔知可唔可以同一班呢!

鐵崗同畢拉山既課程係有D唔同
如果要整合課程, 相信都要用D時間
同埋兩間學校雖然都係同一個校長, 但本身行政係分開的..

但係之前家長會講過, 合併係遲早既事!

原帖由 twinsmummy 於 11-2-25 10:49 發表

Good luckevery one.

Mushroomn, do you know why they keep the 2 schools' curriculum separate next year?  what is the difference in the 2 schools that can't allow them to 'merge'?  Pls share.  Thank  ...

]

Just saw the pictures. The campus is quite good!

原帖由 Lilo 於 11-2-25 14:36 發表

其實我小朋友已經畢業,所以對搬校後安排唔係好清楚,所以抱歉未能解答你問題。根據有小朋友仲係聖公會讀朋友講,校方話來年所有野照舊,但之後點朋友就無講。

至於課程方面,中環校會深d,畢拉山校會活動d,可能係畢拉山 ...

Lucky p.m. class.

我仲未有信呀! 好心急

原帖由 luxxxx 於 11-2-25 14:24 發表
想問聖公會幼稚園是否不用穿校服的?  

其實我幾鐘意,等小朋友有返character. 好似外國d kinder 咁。幼稚園著到中學都幾悶。

係呀!

原帖由 luxxxx 於 11-2-25 02:24 PM 發表
想問聖公會幼稚園是否不用穿校服的?  

Seems very few people in BK received offers?

Got rejected. But it is normal, at least 2,000 people same result as me!

我諗你是問我吧!
我有向我的天父禱告, 如果囝囝入到聖公會就讓他進去讀, 現在的結果, 還看神的安排吧, 做父母只可以協助他們有最好的培育, 那所學校收他們, 我不可控制!

原帖由 mirage2007 於 11-2-25 14:54 發表
吓! 咁得意,通常一齊收,或者一齊reject, 咁你諗住點做?

答 like 食 mcdonalds 的小女都係.... rejected....

our daughter got an offer in pm class (central), so lucky..we don't have any background, too
‹ 上一主題|下一主題