用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會取錄通知
樓主: GAT
go

聖公會取錄通知

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:39 發表
我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...

想請教一下與老師談甚麼?每次我見到老師好像沒甚麼topic好講

wowow...very attractive.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 16:34 發表

想請教一下與老師談甚麼?每次我見到老師好像沒甚麼topic好講

My daughter answered "McDonalds" when the teacher asked her what does she like to eat..

我想問有無人讀SKH但住係九龍區呢?知唔知有無校車或保母車呢?因為我會過兩年先搬去港島。

我住緊的屋苑有很多小朋友都是skh的,但我見他們大多由工人揍返學,有時係樓下只見到spk,shck的nanny bus,但係未見過有skh的校車或nanny bus.

你住旣屋苑係幾龍區嗎?大約在那裡?

原帖由 SaSa930 於 11-2-19 23:33 發表
你住旣屋苑係幾龍區嗎?大約在那裡?

在九龍站樓上的屋苑,我估多數工人帶小朋友到香港站轉校車?

even the supervisor knows all name of all of the students in school. they stress very much on parent's voluntory work. they said those who take students on to school bus everyday are parent volunteers.

i do believe politeness is a very important element of the interview result. they stress it very much.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 16:34 發表

無乜特別,傾下個細路係學校表現,係屋企表現,佢做功課點呀,有無壞習慣,係學校同邊個d同學玩,有無蝦人/被人蝦,求證下係其他家長到聽得消息etc,諗到乜就同老師講,難得老師又唔嫌我費話,(或者有都唔定,不過我聽唔出)

原帖由 GAT 於 11-2-21 00:09 發表
even the supervisor knows all name of all of the students in school. they stress very much on parent's voluntory work. they said those who take students on to school bus everyday are parent volunteers ...

係呀!我小朋友k1開學無耐就病左,之後返學見到校長(當時係謝校長),佢竟然走埋我小朋友到同佢講:「xxx (我小朋友個名),你好番啦,歡迎你番返學。」跟住同我講話小朋友剛剛開學係好易病唔使太擔心。我都好意外,開左好只係個點月,校長會識我小朋友又記得佢乜野病無番幾多日學!

原帖由 SaSa930 於 11-2-19 00:47 發表
我想問有無人讀SKH但住係九龍區呢?知唔知有無校車或保母車呢?因為我會過兩年先搬去港島。

我知今年校巴有部九龍專車,我朋友個仔係奧海城上車。

唔知校車會唔會經東九龍呢邊呢?

因為學校會搬去銅鑼灣, 或者可以問吓九龍過聖保祿既保姆車, 因為到時2間學校會好近.

原帖由 Lilo 於 11-2-21 14:35 發表

我知今年校巴有部九龍專車,我朋友個仔係奧海城上車。

好紧张啊!再过两天,就会派通知信啦!
希望大家都可以收到满意的答案。
God bless us!

有無人知係25寄出或已經會收到?好緊張呀!

25號才寄出呀!今早打過電話去!!

SKH不是one dragon,如果是女仔值不值得揀呢?

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 16:12 發表
SKH不是one dragon,如果是女仔值不值得揀呢?

我唸唔係從一條龍方向唸,而係你想入d乜嘢學校。如果你target 好似co edu 女拔。我唸機會比其它一條龍女校(except St Paul). 而且學校本身都好有名氣同歷史。

原帖由 cccbaby 於 11-2-22 16:45 發表

我唸唔係從一條龍方向唸,而係你想入d乜嘢學校。如果你target 好似co edu 女拔。我唸機會比其它一條龍女校(except St Paul). 而且學校本身都好有名氣同歷史。 ...

那麼相對比較差的學生能考那些學校呢?

好似St Paul Church很多人傳跟co edu有關係,但超過70%去了St Peter。SKH不會是這樣吧,不是最top的學生去甚麼小學?

回覆 1# Cutemom0808 的文章

你可以上去website 到睇吓啦,除咗拔萃,co edu 仲有st Paul, St Stephen girl, 英華,聖心,瑪利曼。

because girls are relatively fewer, so they tend to be able to go to good girls schools.

the worst graduates of SKH is already Ricmondi and Kau Yan, which are actually good schools.