用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會取錄通知
樓主: GAT
go

聖公會取錄通知

哈哈, 真係有問我仔鍾意食乜喎! 不過我仔答左好CHEAP 既野, 就係提子包. 同埋我有個魔鬼念頭, 萬一中的萬一收左, 唔通真係要一日返2 間幼稚園, 咁難入, 真係誰願放手呢~~

醒目開學勳章

Hi w_y,

Then I wish you good luck first!

Actually, not too far away jei, can be manage gei!

原帖由 w_y 於 11-2-17 17:44 發表
哈哈, 真係有問我仔鍾意食乜喎! 不過我仔答左好CHEAP 既野, 就係提子包. 同埋我有個魔鬼念頭, 萬一中的萬一收左, 唔通真係要一日返2 間幼稚園, 咁難入, 真係誰願放手呢~~ ...

我極之極之極之尊重SH!
同埋SKH 會搬銅鑼灣, 中午咁塞車, 曉飛都趕唔切啦.

回覆 4# w_y 的文章

提子包都幾健康,ok喎。

醒目開學勳章

that's ok wor!  I totally respect your decision gei!

原帖由 w_y 於 11-2-17 18:11 發表
我極之極之極之尊重SH!
同埋SKH 會搬銅鑼灣, 中午咁塞車, 曉飛都趕唔切啦.

SKH is the last kinder announce the result among those kinders I applied.  Then we can make up our mind.

回復 11# 日日見住你 的帖子

分開講派位官/津同讀邊間幼稚園無關,所以聖公會幼稚園d小朋友派得好,同學校無乜關係,我個界只有好少部份要大抽奬,大部份一係考到直資/私校,一係第一部份自行已經得左,我小朋友就派到間心儀聖公會津校。

至於直資/私校,聖公會小朋友考得好,除了有關係/父母努力外,學校亦會幫小朋友好好地準備。禮貌方面就由入學開始已經好重視,到左k3就"汁"得好緊,每個小朋友每朝都要在班房門口立正向老師躹躬講早晨,點頭都唔得,一路行一路講亦唔得,做得唔好就唔入得班房住,要重做,所以佢地去考試就會好識禮貌。另外,k2尾又會有mock interview,係用番個幾間名直資用模式,到k3就會有第二次mock interview,中環校學生會車去畢拉山校,等d小朋友係完全陌生環境同陌生人面前interview,之後老師會提點番小朋友有乜要注意。

至於課程,聖公會中&數都唔淺,k1就會淺d,k2下學期數學已經有文字題,k3再深d。所以一般而言,小朋友可以食老本到一年級尾。

明白了, 我相信 SKH mock interview  肯定堅料過九龍塘某些掛羊頭賣狗肉學店, 唔怪得考直資私立戰績咁多, 校方放左唔少心血呀.

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 16:11 發表
咁你小朋友果界d女仔又入乜嘢學校?掉轉頭天主教要叩聖公會又機會低d。

我個界d女,比例上最多都係聖保羅男女,其他有DG, Marymount, St Stephen's Girls, 聖心,赤柱聖士提反,高主教,其實聽老師講,d女來來去去都係呢幾間,赤柱聖士提反同高主教呢兩年開始多人d。

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:02 發表

我個界d女,比例上最多都係聖保羅男女,其他有DG, Marymount, St Stephen's Girls, 聖心,赤柱聖士提反,高主教,其實聽老師講,d女來來去去都係呢幾間,赤柱聖士提反同高主教呢兩年開始多人d。 ...

但這些學校不是派位的嗎?我原本也想申請St Stephen's Girls Kinder,但當看到申請表乙部的計分表便放棄了。

原帖由 w_y 於 11-2-18 15:01 發表
明白了, 我相信 SKH mock interview  肯定堅料過九龍塘某些掛羊頭賣狗肉學店, 唔怪得考直資私立戰績咁多, 校方放左唔少心血呀.

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可惜!老師會一直留意/跟進學生表現,例如我小朋友係k3個次mock interview後被發現一唔知點做就"un"腳,之後老師會留意有相同情況佢仲會唔會咁做,有發現就會叫小朋友唔好,又會叫我平時都注意下佢呢個壞習慣。

回復 1# Lilo 的帖子

你真係講大家流晒口水啦

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 15:07 發表

但這些學校不是派位的嗎?我原本也想申請St Stephen's Girls Kinder,但當看到申請表乙部的計分表便放棄了。

由於聖公會係男多女少,一班得10個女,所以我話比例上係入聖保羅男女女最多囉!(我小朋友個枱,7男3女,2個女入左聖保羅男女,1個入左SSGPS。)其餘聖心,高主教,赤柱聖士提反都係自己考入去,後兩者聖公會畢業生都讀得幾好,成日獎。

另外,SSGK學生入SSGPS聽講唔係咁多,叩門亦收唔晒,反而知道有唔係佢kinder叩門入左。

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:11 發表

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可 ...

Hi Lilo, thank you for sharing.  can you pls share how often do you hear from the teachers about the kids?  We don't spend a lot of time with them (as we work) so knowing how they are in school is super important to me.  
Thanks!

回復 36# twinsmummy 的帖子

我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師。至於其他唔帶小朋友返學家長,聞說老師都有打比佢地,但詳情就唔清楚。

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:39 發表
我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...

That's good to know.  My kids school now only called 1-2 times so far this year and the teachers still get them mixed up (even though they look completely different).     I hope the next school will be better for the teacher-parents communication.

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:11 發表

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可 ...

我都係聽過小朋友讀SKH既朋友講有mock interview呢樣野,我覺得好好呀!難怪佢地d學生好多都考到好學校,學校都下左唔少功夫,當然家長自己都唔可以偷懶。

Lilo,

真係好多謝你的分享呀,原來個mock exam先係勁嘢.
同埋你分享到連續三個星期日日打電話俾老師,老師都好有耐心.我即刻諗到佢地都算大班教學,都咁好耐性.九龍塘個d名校真係做唔到了.

thank u for u sharing again!!

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:39 發表
我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...