用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會取錄通知
go

聖公會取錄通知 [複製鏈接]

學校話25号 (下星期五) 出信呀! 啲女就好多都有着落喇,啲仔就最後呢關! 好緊張呀!

唔知會唔會有女仔withdraw 呢,不過就算有學校喺咪都會女仔換返女仔呢!

聽BK有人話每班20个男, 10个女.
   20    0    0    0

回復 1# GAT 的帖子

唔一定仔我唸女都鐘意呢間學校,因為佢有好多畢業生入到co ed 同dgs ma。所以都係好多女嘅first choice。所以都唔知架。

聖公會真係間好好幼稚園,祝大家好運!當年我小朋友個班有人開好無幾耐就退學,一個星期後就有人插班,所以如果waitlist又真係好想入,記得keep住叩門。

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:04 發表
聖公會真係間好好幼稚園,祝大家好運!當年我小朋友個班有人開好無幾耐就退學,一個星期後就有人插班,所以如果waitlist又真係好想入,記得keep住叩門。 ...

但很多人說沒背景很難入,因為給沒有背景的人的offer比例上較少,是否真的?

如果男仔,又沒有港島地址,咁我想問,入到聖公會 會入咩小學,同埋,自己叩門又有沒著數?

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-17 15:12 發表

但很多人說沒背景很難入,因為給沒有背景的人的offer比例上較少,是否真的?

有背景人士當然有(舊生/兄姐在學/富貴人家),但其實無背景人都好多,起碼我自己就無人無物,最有關係就係基督徒,不過唔係聖公會會友。同我熟個班(約十幾個,約一班中1/3-1/2)都係多係無背景人士,(我估物以類聚掛),呢十幾個小朋友大多都係家中第一個,有年頭大仔,有12月細b,所以唔使咁擔心。到開左學,就會見到好多家長爭住去做聖公會會友/家教會etc,如果真係有背景就唔使做咁多野啦!大家心照啦!

以前我都寫過,好多時d人考唔到就話學校黑箱作業/只照顧有關係/背景人士,考到就話自己小朋友好叻/家長安排/教得好,但係其實有時考唔到,只係學校覺得小朋友唔,或者小朋友同學校無緣,但係就令好多人誤會普通人好難入得到。

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:37 發表

有背景人士當然有(舊生/兄姐在學/富貴人家),但其實無背景人都好多,起碼我自己就無人無物,最有關係就係基督徒,不過唔係聖公會會友。同我熟個班(約十幾個,約一班中1/3-1/2)都係多係無背景人士,(我估物以類聚掛),呢十幾個 ...

清楚晒,謝謝你

原帖由 Irismammy 於 11-2-17 15:16 發表
如果男仔,又沒有港島地址,咁我想問,入到聖公會 會入咩小學,同埋,自己叩門又有沒著數?

我小朋友個界,男仔除左聖保羅男女/DBS外,最多人入聖保羅男校,其他仲有赤柱聖士提反,高主教,英華(佢二年班插入啦沙!勁!),基恩,華仁,聖若瑟

至於叩門,校長講過叩聖公會小學會好d,暗示如果係其他宗教/天主教會無咁容易,呢點可以理解。但係都知以前有人叩到般官同Marymount (有人講去年中環校有7個叩到,另外畢拉山又有幾個,仲話係網上個叩門list頭個幾個都係中環校,不過我自己無睇過,唔知係咪真)

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 15:43 發表

想問吓入到DG/DB/SPCC係咪全是有背景人士?比例如何?

入到spcc,有背景人士(父母係spcc舊生/兄姐在學/富貴人家/專業人士)多d,但係無背景人士,我個界就約有1/3,不過呢班細路真係叻仔/女,好多都無去面試班一樣得,有個考9間直資/私校,全部都係正取生!

DB就我識個幾個其中有個家姐係DG,唔知算唔算有背景,無背景(一般家庭)一樣考到。 DG我個年比較少,我識個個就無背景,不過英文好/愛閱讀。

都係個句,小朋友考小學個stage,家長/家庭教育不可少,而呢樣聖公會幼稚園會睇得重。而家考面試完晒先講,面試時其實會睇埋家長表現!當然睇家長乜野表現(親子/對子女了解/家庭教育 etc),我地就唔知,不過就我所見聖公會家長都係好nice,就算大富大貴人士都唔會好寸,我等平民亦唔會覺得自卑。

Hi Lilo,

我想問下你以過來人的身份睇點解skh考/派小一d成績係咁好的?

係真係學校教得好好(我諗都會係其中一樣,不過係唔係重點呢,因為我見佢的課程唔係話好深個d)?定係家庭背景?定係多數住中西區,所以派位時都唔會差(因為中西區的男小都不錯,)?定係校長的關係呢?定係學校的名氣?定係佢主要收名校的old boy,old girl(即所指的有背景).又會唔會係因為出名的名校有好多都係聖公會教派,所以會優先考慮skh的學生呢?

我都知各樣原因都會有,但可唔可以講下你對skh考/派小一咁好的原因呢?

btw,以你所見或者你小朋友的同學仔,考skh會唔會係聖公會會友會有advantage d呢?多唔多係聖公會的會友呢?

thanks so much!!

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:50 發表

我小朋友個界,男仔除左聖保羅男女/DBS外,最多人入聖保羅男校,其他仲有赤柱聖士提反,高主教,英華(佢二年班插入啦沙!勁!),基恩,華仁,聖若瑟

至於叩門,校長講過叩聖公會小學會好d,暗示如果係其他宗教/天主教會無咁容易,呢點可以 ...

回覆 1# Lilo 的文章

咁你小朋友果界d女仔又入乜嘢學校?掉轉頭天主教要叩聖公會又機會低d。

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 16:13 發表
多謝分享。很吸引,不過得個恨。。。

我都是這樣想,尤其是我不是會友

其實面試個陣老師問咗題好有技巧的問題,可以測試到家長平時有冇花時間照顧小朋友。最智慧係佢唔係問大人係問小朋友。
原帖由 Lilo 於 11-2-17 16:05 發表

入到spcc,有背景人士(父母係spcc舊生/兄姐在學/富貴人家/專業人士)多d,但係無背景人士,我個界就約有1/3,不過呢班細路真係叻仔/女,好多都無去面試班一樣得,有個考9間直資/私校,全部都係正取生!

DB就我識個幾個其中有個家姐 ...

我都覺得好睇家長有冇親子,因為我答完老師問題,佢會問我老公有冇補充.估唔到我老公又答得不錯.

cccbaby,
btw,你可唔可以講下佢點問你的小朋友呀?不過如果唔方便講都唔緊要,只係好奇,同埋我想recap番會唔會其實都有簡接問左我小朋友都唔知.我就唔係好覺佢係我小朋友"套料"tim.

回覆 1# 日日見住你 的文章

只要平時你有照顧小朋友,你小朋友一定答得到。佢一問我都有d 滴汗,好彩我小朋友答到同令我更了解佢,又唔係好吐料形式。一條好自然嘅幼兒心理問題。

佢有直接問我小朋友鐘意食咩囉,呢條算唔算呢?
其實呢條都可以睇下我地會唔會成日比d不健康的食物佢食的.

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 16:42 發表
只要平時你有照顧小朋友,你小朋友一定答得到。佢一問我都有d 滴汗,好彩我小朋友答到同令我更了解佢,又唔係好吐料形式。一條好自然嘅幼兒心理問題。 ...

原帖由 日日見住你 於 11-2-17 16:45 發表
佢有直接問我小朋友鐘意食咩囉,呢條算唔算呢?
其實呢條都可以睇下我地會唔會成日比d不健康的食物佢食的.

都得喎,可以睇埋係唔係食貴嘢。講笑!

The teacher has asked my son who play with him. He think for a long while before answer, then teacher asked him are you playing alone? I was so shocked! But he did not said play with me, he just said play with sister.

So teacher is testing how much time we actually spent with him!
‹ 上一主題|下一主題