用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有冇人試過考琴肥佬
go

其實有冇人試過考琴肥佬

如題......

我朋友的囡囡考二級肥佬了。

我仔仔今年都會考2級, 都好怕會唔合格

勤力D彈,好少唔合格,如果只是5級以下(就算5級或以上,只是考琴--背誦,不是樂理),只要勤力,不是大問題.放鬆些!我囡囡唔係聰明過人,又唔係勤力過人,每週練琴唔過幾個鐘,都可以合格,我覺得唔太難----只求合格.

原帖由 maybaby 於 11-2-16 23:12 發表
如題......

係ar..
噉仔仔每日都有keep 住練, 我都係要求合格, 噉希望順利 !

醒目開學勳章 王國長老

唔好太緊張, 我讚成彈3隻歌先(因為練好左嘛, 好過考左AURAL先, 表現唔好嚇到連D歌都衰埋)
彈每隻歌之前, 靜低10秒8秒心裡唱下先, 有FEEL至擺隻手落去開始, 唔駛心急, 3隻歌似樣的話, 廿幾分一隻都有80分啦, 離合格唔遠了

原帖由 qkhui 於 11-2-17 10:51 AM 發表
係ar..
噉仔仔每日都有keep 住練, 我都係要求合格, 噉希望順利 !

有呀! 我家姐個女考演奏級咪肥咗佬囉!

醒目開學勳章

中四嗰年考的, 因為想在會考前考, 以免影響會考成績.
八級嗰時幾多分就唔知喇! 好似唔係excellent, 但合格.

原帖由 Kareese 於 11-2-17 17:02 發表
請問她幾歲考演奏級和考8級時拿多少分呀?

醒目開學勳章

有,阿女有2個同學考8級肥左。

醒目開學勳章 王國長老

總有既, 我都識個朋友個女, 6年級考4級, 一路彈已經一路喊, 自己都知自己事.....準備不足lor
原帖由 ixzp 於 11-2-17 05:44 PM 發表
有,阿女有2個同學考8級肥左。

thanks !
仔仔開始練緊第一首歌, 都好似幾難...ha
不過唔緊要, 都係取下經驗, 考下自己...:)

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-17 12:00 發表
唔好太緊張, 我讚成彈3隻歌先(因為練好左嘛, 好過考左AURAL先, 表現唔好嚇到連D歌都衰埋)
彈每隻歌之前, 靜低10秒8秒心裡唱下先, 有FEEL至擺隻手落去開始, 唔駛心急, 3隻歌似樣的話, 廿幾分一隻都有80分啦, 離合格唔 ...

原帖由 qkhui 於 11-2-18 00:20 發表
thanks !
仔仔開始練緊第一首歌, 都好似幾難...ha
不過唔緊要, 都係取下經驗, 考下自己...:)

勤力D練就得架啦! 我囝囝當年考二級, 都係一味靠勤力, 唱歌走音, 唔識數拍子既佢, 竟然考到distinction, 跌到我一地眼鏡碎!

我仔仔都係唔識唱歌, 音樂細胞又唔好...
依家學佐彈琴叫做好o的咋....

原帖由 miffy 於 11-2-18 16:18 發表
我仔考5級肥咗佬..........我無請翻譯, 佢唔知個考官up乜鬼。

試過一次, 下次就學精了.
我囝囝的老師講過, 就算聽得明英文, 最好都請個翻譯, 尤其係考高級數時, 更有好處. 因為考官問了問題, 翻譯再講一次, 就可以有少少時間去諗下個答案, 就算第一次聽錯咗個問題, 還可以聽多一次, 同埋有多一個人在旁, 氣氛亦無咁緊張.

點會無呢. 大把啦.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

回覆 1# 35C9 的文章

有d考官是日本人,你點叻都聽唔明佢d英文

原帖由 miffy 於 11-2-19 12:46 發表
我諗住講黎講去都係果d野, 我仔英文都ok, 應該識聽。

始終口音唔同, 個考官完全唔就, 一輪咀講, 我仔聽唔明, 你眼望我眼, 佢驚到c。

都係我唔好。

...

未試過又點知會咁?
仔仔有幾多實力, 其實老師最清楚, 今次考得唔好, 亦不代表佢唔夠程度. 最多下次考6級時幫佢請翻譯, 甚至以後次次都請翻譯囉.