用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL & APS
go

TSL & APS [複製鏈接]

Would like to seek for your comments about these 2 schools.

TSL - English Primary but worry on P6 allocation

APS - Chinese Primary but good at P6 allocation

Hope can receive comments, many thanks.
   0    0    0    0

你係咪住o係Diamond Hill?   (我係)

我會揀TSL!   (因為我都係揀左TSL)  
而且學費最平!   

因為我係要返工, 唔想我同呀仔太辛苦, 所以放棄了~
St. Margaret's Co-educational English Secondary & Primary School, St. Francis Of Assisi's English Primary School, St. Joseph's Anglo-Chinese Primary School.   

哈哈, 我不是住在那兒, 會令人誤會TIM.

我15, 16中, 各有韆鞦, 覺得好難揀, 又想盡快做決定.  
咁你揀TSL只想大家輕鬆點, 還有其他原因參考下嗎?

你個仔好掂喎考到D幾好既學校.

其實仔仔考左9間, 得4間收。

由於佢K2開始都幾多功課, 所以中英文的閱讀及寫能力好好(串子麻麻地)。平時返學主要以英文&國語同老師溝通。仔仔幾怕羞又怕生保, interview真係要睇心情。

TSL - 著重英文, 又可以學法文&日文, 又好多課外活動(可以學GOLF), 希望可以改善仔仔內向的性格。我亦非常鐘意佢地既校舍。

Those schools' style are different. What do you want? A happier learning environment or a stronger academic result?
‹ 上一主題|下一主題