用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
樓主: Snoopywy
go

St Clare's 2011/12 [複製鏈接]

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 11:08 發表

我有好多朋友happy左3年跟住惡夢開始,而家一間普通小學都好demanding,St Francis肯定追死,所以我一定唔揀寶血。其實我覺得St Clare對女孩子來說已good enough,tough些揀SH,SPC對我來說應不會揀了。

其實我們小時候功課 ...

無辦法...學校家長都唔想,但現實個個都係 (provided that 要有餘錢)

原帖由 Snoopywy 於 11-2-22 11:17 發表

我以為先嚮st clare's 讀 k, 小學再搵

St Clare好似係小學最好,點解要再揾?學校好像不準許參加大抽獎,有錯請指正。

回覆 1# Cutemom0808 的文章

唉…. … ..無人支持KG讀得開開心心嘅?

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 11:33 發表

St Clare好似係小學最好,點解要再揾?學校好像不準許參加大抽獎,有錯請指正。

我答蕃薯媽咪咋,其實佢想問你架,你睇番

之前有個長老答過,佢講既就係咁...

所以考到私校後, 家長搏唔搏大抽獎, 就要唸清楚, st clare's俾唔俾, 我唔敢講, 聽講係俾的, 我當年case: 我去註冊, 職員俾張紙我睇, 話如果抽獎就會取消學生學位, 我話ok, 但之後又有家長話打去問, sc話可以抽....anyway我無抽, 有人有抽, 有人抽到好, 走左, 有人抽得唔好, 留低繼續讀....不過最後我都係叩門成功, 去左另一間直資, 無讀sc

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 12:05 發表

你自己揀了就不要管人家怎說!

But多話一句,我們應考慮長遠親子關係而不單是3年happy相對。我覺得St Clare已是happy enough,由於是full day,下午可以在校有很多ECA,又可以去日本交流,exposure不錯的。

醒目開學勳章

我支持的
所以想緊好唔好讀IS...
但IS一讀就返唔到轉頭
年年+5%
我有D驚
以家了解緊ST. CLARE會唔會讀得舒服D

原帖由 crystalpui 於 11-2-22 12:34 發表

我支持的
所以想緊好唔好讀IS...
但IS一讀就返唔到轉頭
年年+5%
我有D驚
以家了解緊ST. CLARE會唔會讀得舒服D

咁有D小朋友係上午 IS, 下午 LOCAL ,咁就唔怕返唔到轉頭,但身體頂唔頂得順就真係唔知.

至於學費,去得IS 就預左年年加,唔計當中既捐獻

醒目開學勳章

原帖由 Snoopywy 於 11-2-22 13:00 發表

咁有D小朋友係上午 IS, 下午 LOCAL ,咁就唔怕返唔到轉頭,但身體頂唔頂得順就真係唔知.

至於學費,去得IS 就預左年年加,唔計當中既捐獻

都有想過
但小朋友真係好辛苦

我仲未諗掂讀St clare定大坑真光,有人話真光中學好過St clare中學,如果會讀埋中學,係咪應該揀真光,另外我住港島東,車程去St clare遠一倍,真光環境又大又有泳池同運動場,St Clare校車落車的地方係路邊入唔到學校,K1-K3小朋友落雨同凍都要行個條斜路+幾級樓梯,放學又要企哂係度等校車,一架上完一架,要人齊先有校車到,要食風同冒雨係我最唔想的,到小學識照顧自己就可以一落車自己行入去就好d!我有朋友的女讀緊St clare都話小朋友會仆親,佢話都好肉痛!

你可唔可以講仲有邊間選擇呀?St clare幼稚園都開心,教的都唔深(同九龍塘的比較),小學先辛苦谷d,都好似係要家長用好多時間同小朋友預習、做功課同溫書,所以想懶惰的亞媽(即係我),想揀真光放棄St clare!我想亞女開心我又可以輕鬆d!因為我無諗住要迫亞女去DGS或者St Paul Co-ed...個d超名校,如果讀完小學發覺亞女係讀書的材料,佢想更上一層樓的咪再自己去考囉!我咁諗唔?

我絕對支持KG一定要開心,如果小朋友童年回憶完部係讀書同鬥學得多嘢,實在太可悲了!

原帖由 02040314 於 11-2-22 15:31 發表
我絕對支持KG一定要開心,如果小朋友童年回憶完部係讀書同鬥學得多嘢,實在太可悲了!

通常有學卷既幼稚園係咪屬於開心多..始終有政府資助,要跟政府黎行

原帖由 crystalpui 於 11-2-22 14:34 發表

都有想過
但小朋友真係好辛苦

放心,大有人在
早排報紙亦報導過....見到小朋友咁,真係辛苦加陰公

原帖由 02040314 於 11-2-22 15:31 發表

這樣小學也要是happy school才做到

你諗得好仔細呀, 之前我覺得停車係馬路邊好危險. 會擔心, 依家聽你講, 的確落雨都好麻煩, 真係要再諗諗~

原帖由 MBK 於 11-2-22 14:36 發表
我仲未諗掂讀St clare定大坑真光,有人話真光中學好過St clare中學,如果會讀埋中學,係咪應該揀真光,另外我住港島東,車程去St clare遠一倍,真光環境又大又有泳池同運動場,St Clare校車落車的地方係路邊入唔到學校,K1-K3小朋友 ...

St. Clare KG and Primary changed Principal. SHe is the old girl of St Clare.  I think it is good to St. Clare.

回覆 8# MBK 的文章

MBK,
你concern 小朋友上落校車﹑車程長短呢個point 對我嚟講真係好重要,好苦惱好苦惱…

Cutemom0808,
你又講中我想要嘅嘢喎,fullday 小學,我呢D 懶惰嘅阿媽就最識合不過。請問你知唔知小學幾嘅ECA ,係唔係after school,要自己接放學呢?如是,咁我C 啦,咁遠,我又on shift…

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 16:02 發表

這樣小學也要是happy school才做到

如你所講,不如我退一步比阿女讀寶血kg,小學就跟我之前所講,讀間唔名嘅Canossian School 算喇,咁大幾同細嘅都唔駛煩。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 22:51 發表
MBK,
你concern 小朋友上落校車﹑車程長短呢個point 對我嚟講真係好重要,好苦惱好苦惱…

Cutemom0808,
你又講中我想要嘅嘢喎,fullday 小學,我呢D 懶惰嘅阿媽就最識合不過。請問你知唔知小學幾嘅ECA ,係唔係after s ...

我了解是校內的,大概是上午教學術學科下午ECA,到p5-p6話下午漸漸開始有些academic的東西以適應中學,所以不影響正常下課。我想可在4月簡介會時問清楚,小學website亦有些ECA你可看看。St Clare學校生活應是比較平衡的,所以是band 1尾學校。我想這個band可能in line with開心指數,想要超開心就是band 3學校了:loveliness:

醒目開學勳章

請問下st. clare英文程度好唔好
我plan小朋友大左會出國讀u
如果由kinder開始讀st. clare
到時出國會唔會好辛苦
‹ 上一主題|下一主題