用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
go

St Clare's 2011/12

有冇小朋友會來年入讀呢所學校
我見好少人提,唔通呀女冇 bk 同學仔?

我見很多有St Clare offer的媽媽都有SH offer呢,唔知大家怎看?

Will give up St. Clare's pm offer and
take SHCK am offer ...

回復 1# Cutemom0808 的帖子

原帖由 AhBoMama 於 11-2-16 14:06 發表
Will give up St. Clare's pm offer and
take SHCK am offer ...

點解?我是St Clare am and SH am,未有決定。之前響St Clare的thread問學校情况基本上只有一位家長回覆過

原帖由 wootaitai 於 11-2-16 14:07 發表
你呢?諗掂未?

Hi wootaitai, thanks for your help, TL我已沒有注冊,SH/St Clare我還未有決定,但您之前的意見很有道理,現只擔心EMI/CMI問題,好大機會按您的建議做

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 14:10 發表

點解?我是St Clare am and SH am,未有決定。之前響St Clare的thread問學校情况基本上只有一位家長回覆過

正路會揀 SH
呀女考唔到,所以..
不過曾諗過,如果SH收,都會去 st clare's,因為唔想再黎過..

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 14:10 發表

係呀,真係好少現有家長出現,有問題想問吓都冇人答到..

HiHi! 我阿女手持PM offer, 都好大機會入讀,但係我未打電話check 校巴嘅service,書記比咗咭片我。我樓下係自己屋苑校巴大站,唔係好覺眼有St.Clare's 嘅小朋友,如果無校車接送,就可能要諗諗…

It's very likely that i will go for SC. we've got pm offer.
agree that the response in SC's forum is relatively low. perhaps the parents are just as low profile as the school.

BTW, 我阿女SH 得waiting list, 睇怕都無行;SPK 都費事太大期望;St.Clare's又有小學保證,都唔錯丫

回覆 2# sirotansiu 的文章

噢…我特登選PM class 架,因為住得遠(小西灣),阿女唔係早起嗰種小朋友丫嘛,想佢輕輕鬆鬆過kg生活

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 15:44 發表
噢…我特登選PM class 架,因為住得遠(小西灣),阿女唔係早起嗰種小朋友丫嘛,想佢輕輕鬆鬆過kg生活

是的,am / pm其實沒所謂,反正小學都是full day。

估唔到近過你..quarry bay..

回復 1# Cutemom0808 的帖子

係喎…你又提醒我另一樣嘢,就係我aim at 阿女小學讀full day。

阿Q咁諗,就算SHCK收阿女,三年後我都會轉佢返去我嘅母校(另一間Canossa修會學校)讀full day嘅小一。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 15:57 發表
係喎…你又提醒我另一樣嘢,就係我aim at 阿女小學讀full day。

阿Q咁諗,就算SHCK收阿女,三年後我都會轉佢返去我嘅母校(另一間Canossa修會學校)讀full day嘅小一。 ...

Canossa所有學校都是好學校,讀那間kinder對你影響不大,真令人羨慕呢

回覆 1# Cutemom0808 的文章

幫小朋友搵學校,我唔會諗乜嘢BAND,排第幾,乜嘢幾多%入到U嗰d 無謂嘢,只但求學校著重小朋友嘅修養,禮貌,道得,真理…呢d 先係好重要…呢個世代太多無醫德嘅醫生,無良知嘅律師,奸商…

Sorry,離咗題…

簽名被屏蔽

請問有幾多人係住九龍呢邊呢 ? 

我又係得PM offer, 又住得近你喎, 我住柴灣, 但係車程長(近一小時), 呢個原因又唔想俾個囡返呢度, 心大心細.  好煩~~

聖心又waiting 咗~~