用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 抉擇: ESF K1 定 St Catherine K1
go

抉擇: ESF K1 定 St Catherine K1 [複製鏈接]

本人女兒友被呢2間學校收了, 我好喜歡 esf 既教學方式, 但又知道esf 唔肯定有小學收, 係網上見到好多人話連面試機會都冇, 又或者面試完但唔收.到時讀完k2, 又冇小學. 一係求其搵間幼稚園讀K3, 一係休學一年, 等考直資或私校, 又或者"大抽獎"

而我個大仔讀緊St Catherine , 我唔覺得特別好, 但我冇話差.中英數都好平均有得學 我知呢間學校好多人想讀, 如果考直資或私校, 好多小學喜歡收呢間幼稚園私學生

我不知點揀 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果擔心無得讀K3, 其實boxhill應該有位, 因為佢地有一半小朋友唔讀K3
但係~ 你係咪真係好想行國際路線? 係一路行落去喎!
如果唔係~ 只係想讀直資嘅, 唔好諗咁多啦..
恐龍家

我覺得讀本地課程較好,課程程度相對國際學校較深,國際學校太自由,怕難教好孩子。
讀國際學校英文當然很好,那中文呢?我覺得中文也很重要,始終自己是中國人,將來小孩工作也很重要。
還有,很多中國學生(包括香港)在海外留學很吃香,成績經常名列前茅,就是因為我們課程設計相對外國好。
不妨讀本地課程,打好根基,然後大學才考慮到海外升學。

但係d人又係咁話本地教育制度唔好喎.....

不覺得,你看外國學生成績普遍差過中國人就知了!

我從前都有你的想法。但國際學校讀完K2便上小一。我們還讀K3。他們P2,我們才P1。如是者他們中5考會考,我們才中4。然後我們中5去考O-level。我們比他們讀多一年, 這樣比較是否不公平。

不過對於樓主的決擇,我感覺還是很容易的。這根本是要子女讀國際或者本地的決擇。如果都未搞好,有D凳樓主悲哀!

原帖由 cherrieshum 於 11-2-16 12:38 發表
不覺得,你看外國學生成績普遍差過中國人就知了!

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-16 00:05 發表
本人女兒友被呢2間學校收了, 我好喜歡 esf 既教學方式, 但又知道esf 唔肯定有小學收, 係網上見到好多人話連面試機會都冇, 又或者面試完但唔收.到時讀完k2, 又冇小學. 一係求其搵間幼稚園讀K3, 一係休學一年, 等考直 ...

有人鍾意食中餐;有人鍾意食西餐;有人又鍾意食豉油西餐...我相信作為兩孩之母妳亦好清楚local同IS之利弊...
有一點唔知妳有冇諗過:
個細女讀IS;咁個大仔點?留係local?轉埋過去?小心大個左個仔話你大細超???
牽一髮動全身;有冇諗過第234步點行?有咩contingency plan???

原帖由 cherrieshum 於 11-2-16 10:02 發表
我覺得讀本地課程較好,課程程度相對國際學校較深,國際學校太自由,怕難教好孩子。
讀國際學校英文當然很好,那中文呢?我覺得中文也很重要,始終自己是中國人,將來小孩工作也很重要。
還有,很多中國學生(包括香港)在海外留學很吃香 ...

IS都有很多種,如果是美式就如你所說,但是英國/德國/星加坡都十分嚴謹的。

不要單從一方面想。

ESF 上國際小學(包括ESF自己) 不見得比 St. Catherine 考小學困難得多! 如果你個仔已經是K3 就算他已經考到小學, 我想經過小學面試,你會知道要做幾多東西。

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-16 00:05 發表
本人女兒友被呢2間學校收了, 我好喜歡 esf 既教學方式, 但又知道esf 唔肯定有小學收, 係網上見到好多人話連面試機會都冇, 又或者面試完但唔收.到時讀完k2, 又冇小學. 一係求其搵間幼稚園讀K3, 一係休學一年, 等考直 ...

而我個大仔讀緊St Catherine , 我唔覺得特別好, 但我冇話差.中英數都好平均有得學 我知呢間學校好多人想讀, 如果考直資或私校, 好多小學喜歡收呢間幼稚園私學生

我不知點揀 ?

DGJS,
現在我個仔讀K2. 我就係知道考直資 / 私小都係過5關斬6仗, 攪好多野, 好煩. 我識有好幾位學生, 分別讀"根德園" , "學之園" , "CCKG" 暫時都冇一間直資 / 私小收, 最多得 waiting. 當然我都知個別例子

OOORAY
我個仔係 ESF RC 面試左, 但 waiting, 他們話最快都要4月先知有冇位, 有位就有得讀, 冇位就跟番K3條路.

我知我自己先清楚, 只係想問吓人, 聽吓唔同意見
多謝大家

如果你不是一心一意不惜功本好想你的小朋友讀IS,而你又不是 Cat 1,就不要考慮ESF K1 啦。ESF Kindergarten Cat 2返ESF小學的機會是愈來愈低,叻果D會入到 RC,其他IS 又不是有好多選擇,亦絕不便宜。Local school 就算你入不到 DSS 也有大抽獎,IS 是沒有大抽獎的。

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-16 15:31 發表
DGJS,
現在我個仔讀K2. 我就係知道考直資 / 私小都係過5關斬6仗, 攪好多野, 好煩. 我識有好幾位學生, 分別讀"根德園" , "學之園" , "CCKG" 暫時都冇一間直資 / 私小收, 最多得 waiting. 當然我都知個別例子

OOORAY ...

多口搭多句;既然大仔已經係RC waitlist,細女咪係ESF俾2個月deposit先,RC有結果再決定。
作為用家,如果覺得St. Catherine唔係自己杯茶,現在有其他選擇,妳有條件認真考慮考慮。祝好運!

原帖由 kfy 於 11-2-16 16:13 發表
如果你不是一心一意不惜功本好想你的小朋友讀IS,而你又不是 Cat 1,就不要考慮ESF K1 啦。ESF Kindergarten Cat 2返ESF小學的機會是愈來愈低,叻果D會入到 RC,其他IS 又不是有好多選擇,亦絕不便宜。Local school 就算你入不 ...

1. RC 係PIS 唔同 ESF Primary (thro'Central Application),枱面唔分Category Priority;
2. RC silbing 係有interview priority;
3. 讀local, IS or 冇讀書,適齡就可以係local school大抽獎;
4. IS學費有分貴同好貴;值唔值見人見智;
5. IS選擇唔多?我諗人人只讀一間學校,只有一/兩間合適就夠。讀local俾係考晒全港九新界名校,最後都係讀一間。

Local school interview 一般用廣東話。EFS 是用英文。你如果太遲決定,小心兩頭吾到岸! Interview 表現同語言表達能力很有關係。

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-16 15:31 發表
DGJS,

OOORAY ...

piad deposit in ESF kinder , 我都知等RC有結果再決定。問定大定意見, 參考參考

My elder son child also enrolled in st Catherine pm Eng/Catonese and ESF K1.  I also very doubt also how to choose. nI'm much worst. I  haven't got a elder som in waiting because he is my elder son. Please give me some advice. Thanks

*

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-16 17:25 發表
piad deposit in ESF kinder , 我都知等RC有結果再決定。問定大定意見, 參考參考

同意,如果大仔 RC 有 offer 咁細囡就讀 ESF,ESF Kindergarten + Sibling 差不多入返 RC 係十拿九穩。否則,只是 ESF Kindergarten 靠自己考RC不未必 sure win,因為 Esf kindergarten 愈發愈大,自從多左 ESF WKS 同 Hillside double 左學位,根本 Esf primary 係一家唔夠位架。我的朋友囝讀ESF Kindergarten 一放學一樣要學足六日補習班 make sure 文武雙全,可想而知壓力都唔細。
‹ 上一主題|下一主題