用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有無百無人仕有聖心offer?
go

有無百無人仕有聖心offer?

如題!
我相信一定有,但見BK嘅reply好多人話感謝天父!
另外,有d朋友一直只有waiting offer,但卻係聖心有am offer,佢哋天主教徒呢!

i m in the group of no background, not Catholic
and we got pm offer ah!
原帖由 02040314 於 11-2-15 23:22 發表
如題!
另外,有d朋友一直只有waiting offer,但卻係聖心有am offer,佢哋天主教徒呢!

I don't have any religion background, no sister, not ex-SHC student, got AM offer.

回復 1# wootaitai 的帖子

今年未知, 大前年,前年我認識的都有. 同修會舊生女兒都照REJECT. 唉~~呢位樓主, 就算唔收你個女都唔使間間去質疑. 我可以話你知, 樓主諗住入果間, 就正正最鍾意收天主教徒.

不喜勿插. 我唔再回架啦.

回覆 5# w_y 的文章

Sorry!我最想阿女入果間已收了她!
你諗多咗啦!

醒目開學勳章

Actually, each kindergarten have very different criteria when they make the assessment during interview.  Although many parents would feel (and I had shared the same thought before) there must be common characteristics which make some children may receive offer.  Yes, I agree too, when those kindergartens are in similar nature and so they would probably give offers to the same group of kids.

My high school friend who lined up with me to submit the application for her daughter also received offer from SHCK.  They are also without any relationship and non-Catholic too.  The kindergarten is looking for some specific quality of the children which require good family education to establish, which can be revealed during the interactions with the teachers.  However, I admit luck would play a factor in any kindergarten interviews where some children may not be able to reflect this and cannot be offered unfortunately.  But they still have their care from their parents and not being accepted is certainly not the end of the world.

原帖由 02040314 於 11-2-15 23:22 發表
如題!

醒目開學勳章

seems that reply is not to you bor.  

原帖由 02040314 於 11-2-16 00:22 發表
Sorry!我最想阿女入果間已收了她!
你諗多咗啦!

沒有領洗紙、唔識人、沒有舊生/在讀生關係、家住西九,有寶血(天主教)、真光(基督教)、SH(天主教)、St Clare(天主教)、SPC(基督教) offers,St Marget(天主教) 、GH(天主教)reject了。

請不要誤會不是show-off,只是想說百無人任在不同宗教下也有收和不收。坦白講我始終覺得是幸運及眼緣問題。

父母如果有幸生了一個受教的小孩便是一生的福氣。

我都係百冇人士, 有am offer.  我個女係大女.

真實個人經歷:

女兒: 屬於"百無", 無洗禮、無舊生、不是住附近、不是大女.......但有一樣.....就係面試當日表現得好, 老師一問就回答, 唔使老師問幾次先答, 所有問題都答啱, 有禮貌有笑容, 唔使媽咪提佢講多謝、bye bye....個人認為當日個女既表現屬超好(平時唔係架...)....結果聖心收左上午班....感謝主。

兒子: 屬於"有", 已洗禮、有家姐係聖心讀.....但欠缺一樣.....就係面試當日表現普通......結果係waiting list......

所以我個人認為學校係絕對公平, 一切係睇小朋友既表現, 我依加都好擔心個仔, 希望有機會啦.......

same here...我都係百無人士!!!!!!!!
原帖由 baby_jkk 於 11-2-16 09:30 發表
我都係百冇人士, 有am offer.  我個女係大女.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 09:27 發表
沒有領洗紙、唔識人、沒有舊生/在讀生關係、家住西九,有寶血(天主教)、真光(基督教)、SH(天主教)、St Clare(天主教)、SPC(基督教) offers,St Marget(天主教) 、GH(天主教)reject了。

請不要誤會不是show-off,只是想說 ...

父母如果有幸生了一個受教的小孩便是一生的福氣。--> 這個最重要!

舊年同我女同一班面試班既2個女仔正正就係呢類人, 真係in邊間都有offer, 就咁睇個樣都知道佢地係間間學校都爭住想要個隻!

btw, 面試只是一個遊戲, 有offer固然好, 不過唔得都唔好心存怨恨, 咪當間學校走寶囉!小朋友係smart的話跟本唔會受影響! 反之, 心存不忿應該會影響小朋友。身教是很重要的。

原帖由 mosibaby 於 11-2-16 12:09 發表

父母如果有幸生了一個受教的小孩便是一生的福氣。--> 這個最重要!

舊年同我女同一班面試班既2個女仔正正就係呢類人, 真係in邊間都有offer, 就咁睇個樣都知道佢地係間間學校都爭住想要個隻!

btw, 面試只是一個遊 ...

其實我有這想法亦是因為身邊有2位朋友有這份福氣有受教的小朋友。不是因為他們聰明,而是他們服從性強模彷力高,父母教導他們非常輕鬆令人羨慕。如果我是老師也一定揀這種易教的小孩,而老師也很易分辨這種小孩,所以這2位朋友的小孩出外interview也是幾乎100%有offer。

所以沒offer的千萬不要小看你的小朋友,可能他們是太聰明難以駕馭,自己沒有運氣生個受教小孩。

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 12:31 發表

其實我有這想法亦是因為身邊有2位朋友有這份福氣有受教的小朋友。不是因為他們聰明,而是他們服從性強模彷力高,父母教導他們非常輕鬆令人羨慕。如果我是老師也一定揀這種易教的小孩,而老師也很易分辨這種小孩,所以這2位 ...

自己沒有運氣生個受教小孩 --> 你呢句會傷左好多父母的心哦

原帖由 mosibaby 於 11-2-16 12:35 發表

自己沒有運氣生個受教小孩 --> 你呢句會傷左好多父母的心哦

Oh, sorry, 我自己就沒有如此運氣,要用10倍於受教孩子父母的努力管教

My girlis Catholic, she did quite well in the interview. But she was rejected. She is a big girl. I just don't know how they choose their students.

其實我覺得咁樣去面試...不但令小朋友累, 父母也一樣累.....真係好可悲!!! 佢地人仔細細, 可以完成一個面試, 已經值得鼓掌!!!!
我有一仔一女, 大女上年IN 左6間, 4間都正取, 一間WAIT(SPK), 一間REJECT(SSGK)...
我個仔今年只係考N班, 間間都REJECT...我未敢想像之後考k1要點....令我覺得..... 總之...而家香港既教育制度令我好失望~
原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 12:31 發表

其實我有這想法亦是因為身邊有2位朋友有這份福氣有受教的小朋友。不是因為他們聰明,而是他們服從性強模彷力高,父母教導他們非常輕鬆令人羨慕。如果我是老師也一定揀這種易教的小孩,而老師也很易分辨這種小孩,所以這2位 ...

如題,我都係百冇人士, 有pm offer.  因住九龍,所以自選pm.  我女儿算是50%受教小孩