用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁/DBS/ST PAUL CO-ED 如何決選?
go

皇仁/DBS/ST PAUL CO-ED 如何決選?

如果是男仔,不計學費同地點,皇仁/DBS/St Paul Co-Ed 大家會選擇那一間

皇仁.

原帖由 camry16618 於 11-2-15 12:11 發表
如果是男仔,不計學費同地點,皇仁/DBS/St Paul Co-Ed 大家會選擇那一間

我好懷疑有沒有人可以同時考上以上三間.

回覆 3# panbaby 的文章

不好意思,我沒說清楚,我孩子今年已讀中一,想報讀中二,三間都是心儀中學,我知道三間中學都好難入,只是想問一下,看看有無機會,看看那一間機會大D

原帖由 camry16618 於 11-2-15 14:53 發表
不好意思,我沒說清楚,我孩子今年已讀中一,想報讀中二,三間都是心儀中學,我知道三間中學都好難入,只是想問一下,看看有無機會,看看那一間機會大D ...

你意思是插班?你現在那中學?

There is always a chance.
In the last 2 years many students have left these elite schools to study abroad.
(Not sure about 皇仁, but it is definitely true for DBS & St Paul's Co-ed.)
Just last year, more than half a dozen students left St Paul's Co-ed for UK after F1 and some more left after F2.

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 11-2-15 14:03 發表
皇仁.

Agree X2

留意spcc完成S3後既暑假要自費參加澳洲成長之旅, 否則不能升讀S4, 費用好似幾萬.

原帖由 panbaby 於 11-2-15 14:04 發表
我好懷疑有沒有人可以同時考上以上三間.

why not?

好難話要三選一,任何一間都可以俾到些獨特的學習經驗你仔仔,要揀,應從小朋友的性格及能力,以及你希望仔仔在那一類型環境成長,三間的 characater 真的很不同.

spcc 要好自覺, 學校教野好快, 要好自覺返家自習.......否則未必跟得上...

Of course 皇仁. Yet I don't think there will be places other than F.1. Doesn't hurt to try though. Good Luck.

原帖由 camry16618 於 11-2-15 12:11 發表

若只計算本地公開試成績排列

感謝大家比意見,小兒就讀的中學不算是什麼名校,但學校老師對學生的支援,大哥哥對低年級同學的關心,令小兒對學校更有歸屬感.真的有點捨不得.今次有轉校的決定都是朋友比的寶貴意見,而且以上三間學校都未必入得到,如果真是三間學校都考唔到我就唔會煩惱,返過來如果有幸入到以上一間名校,可能到時仲難決擇,因為我怕萬一選擇錯誤會後悔

你講到間學校都幾好.......咁點解要轉呢?

人望高處,幾好--->最好

原帖由 coolkid 於 11-2-16 08:33 發表
你講到間學校都幾好.......咁點解要轉呢?

原帖由 camry16618 於 11-2-15 22:07 發表
感謝大家比意見,小兒就讀的中學不算是什麼名校,但學校老師對學生的支援,大哥哥對低年級同學的關心,令小兒對學校更有歸屬感.真的有點捨不得.今次有轉校的決定都是朋友比的寶貴意見,而且以上三間學校都未必入得到,如果 ...

如果我沒有記錯,妳仔仔是讀英華,還不算是名校?對我而言,英華已經算是絕對好的學校,為什麼要轉呢?

camry16618

我也有你的想法,請問皇仁和SPCC幾時要申請呢?
可否俾些申請插班的意見?

Thanks!

原帖由 Sherryko9 於 11-2-16 10:20 發表
人望高處,幾好--->最好

但學生本人會否由幾好--->最好

原帖由 hinviv 於 11-2-16 11:46 發表
camry16618

我也有你的想法,請問皇仁和SPCC幾時要申請呢?
可否俾些申請插班的意見?

Thanks!

妳仔仔也是英華的嗎?為什麼會有那麼多英華學生也想轉到其他學校?是否英華有什麼問題嗎?