用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 中大碩士失業漢,會否令你想起這個症? ...
go

中大碩士失業漢,會否令你想起這個症?

昨天生果日報頭條「畢業3年 攞綜援年半 中大碩士 200次見工失敗」,報導一位中大統計系碩士生,高學歷,讀書成績好,但人際關係差,記者亦為這位主角進行模擬面試,發現他面試時無眼神接觸,而他自己也說人際關係差,記者同輿論均一面倒說他「高分低能」,網民也狂插他不懂自我反省。但昨為A仔一族的媽媽,大家看完這篇報導,會否覺得他是一個當年未被發現的阿XXX症候者呢?

我當然不敢斷言我的假設正確,但事實上社會上存在許多阿XXX症人士,佢地人際關係差,但學術成績理想,佢地甚至係醫生、專業人士同博士,但社會往往以「高分低能」評撃佢地。作為媽媽的我,很痛心這個社會對這症認識極淺,並以普遍的眼光不停地猛鬧佢地,如果社會知道這些人士係有先天有社交發展障礙,就如同一個弱聽的人不能完全地接收聲音,佢地還能說出這些無知、羞辱而不會憐恤的說話嗎?

我老公都話佢似係A仔, 如果真係, 我作為A他媽咪當然心痛, 明明是他們的發展障礙, 社會往往以「高分低能」評撃佢地! 日後我們要面對的最大問題-社交障礙....嗚>_<

但我覺得佢未必係...
我囝課餘學習的老師們中,有一女仔背景跟呢位主角好近似...
我介紹佢俾其他媽咪認識...有人都懷疑過佢係“亞”人...但,她其實完全不吻合條件的...
詳細情況唔講喇...想講係,世上很多類人...有些開朗、有些內歛...當一個內歛既人,剛好選擇了一科不賣錢既科目(事實往往如是)...引致畢業後無出路...當得唔到認同,人就開始縮...人越縮,人緣/運氣越差...連帶貧窮令佢地自尊受損...惡性循環下,就好容易變成一係憤世嫉俗,一係隱蔽宅男/女...無論結果點都好,一定會影響佢地對人同事既睇法/表達/表現!
報紙都話男主角思路清淅,只係怨氣很重...
很多時性格主宰命運...當然,當事人要懂得改進自己(就算覺得自己係啱),好似我囝老師一樣..成日古古怪怪咁...但當你知道她既家庭背景後,便會稍為體諒佢...而佢亦好努力咁工作為將來,雖然都係無長工請,要靠上門教琴為生...

原帖由 charisma07 於 11-2-15 11:43 發表
昨天生果日報頭條「畢業3年 攞綜援年半 中大碩士 200次見工失敗」,報導一位中大統計系碩士生,高學歷,讀書成績好,但人際關係差,記者亦為這位主角進行模擬面試,發現他面試時無眼神接觸,而他自己也說人際關係差,記者同輿論均一 ...

佢係唔係A仔都好, 個世界都係唔會就佢. 週街都係大學生, 碩士生, 做乜我唔請個好D? 同埋佢D態度都有問題, 你唔識去恒生銀行點解你唔自己去搵? 做乜要我就你? 我以前公司D同事約人INTERVIEW, 同佢講埋邊個地鐵站邊個出口, 仲有D人話唔識O黎會叫SEND埋份地圖俾佢! 遇到呢D連地圖都懶得搵的人一定blacklist, 話知你份CV幾好, 讀幾多書都假.

我都唔期望第時個社會會體諒我個仔而俾多D機會佢, 我只能夠幫佢裝備自己同埋引導佢搵自己的路.

我覺得佢有d似"亞"人。唉,呢個社會就係咁現實.讀書唔叻,識social,都可以大有前途;讀書好叻,唔識social, 就好似呢個碩士生敢.
"高分低能" --- 好感慨.其實只係社交能力低啫.

我都好同意你講法.
呢段新聞一出, 我第一個感覺都認為佢係"亞氏XXX"
之前睇電視都講過, 佢地係學術上好叻, 但好多因為人際溝通有問題而不被接納, 佢地亦唔明有D說話會令人覺得奇怪, 甚至認為佢地"玩野"
好似編報導, 佢見工時人地問:
飲咩野?
佢答:果汁
無果汁, 得咖啡或茶.
佢竟然問: 咁有冇果汁茶?
我地A媽就知發生咩野事, 可惜大部份人唔會理解亦唔想同佢相處.

原帖由 milk323 於 11-2-16 16:53 發表
佢係唔係A仔都好, 個世界都係唔會就佢. 週街都係大學生, 碩士生, 做乜我唔請個好D? 同埋佢D態度都有問題, 你唔識去恒生銀行點解你唔自己去搵? 做乜要我就你? 我以前公司D同事約人INTERVIEW, 同佢講埋邊個地鐵站邊個 ...

但係佢話佢自己見左200+份工, 佢應該唔係第一次遇到呢個CASE, 見工人地都係OFFER你飲水OR茶, 開口要食果汁會比人覺得你冇禮貌. 你做僱主見呢咁你都唔會先諗佢係唔係A仔啦. 我個仔仲細我唔知佢大個左都會唔會係咁, 但我諗, 就算佢係A, 佢應該要學下點從經驗中學習LAW, 唔可以話個社會唔俾機會佢, 因為個世界唔係圍住佢轉的....  

原帖由 owl_2046 於 11-2-17 12:54 發表
我都好同意你講法.
之前睇電視都講過, 佢地係學術上好叻, 但好多因為人際溝通有問題而不被接納, 佢地亦唔明有D說話會令人覺得奇怪, 甚至認為佢地"玩野"
好似編報導,  ...

個社會係冇責任遷就任何人的,只有父母有責任照顧他,因為是你帶他來這世界的,所以應該教他面對現實,適者生存,人際關係是一個重要環節,不可逃避的。家庭就是社會的縮影,例如家庭關係出現問題,如感情變了,也應面對現實,自欺欺人只是一種逃避現實的做法,不是所有事情也可以套用「眼不見為乾淨」的想法。世界正是每天也在變,無論是普通人或有障礙的人也要學習面對現實,不應活在自己的世界中。

原帖由 milk323 於 11-2-17 13:22 發表
但係佢話佢自己見左200+份工, 佢應該唔係第一次遇到呢個CASE, 見工人地都係OFFER你飲水OR茶, 開口要食果汁會比人覺得你冇禮貌. 你做僱主見呢咁你都唔會先諗佢係唔係A仔啦. 我個仔仲細我唔知佢大個左都會唔會係咁, 但 ...

再講多少少,點解我會post這個topic?係咩事激起我講這麼多?事因我那早上搭車時無意間聽到電台節目廣播,節目主持正正評論這位報章主角,但令我十分憤怒的,那位女主持正不停地羞辱那位主角,還冷言冷語地說給他一個"實際"建議,叫佢"對住D垃圾,咪唔使對人",意謂唔識見工、唔識自我反省的人讀得書多都無用,不如做清潔啦﹗

我亦不諱言覺得主角需再多努力和自省,但對於傳媒的口如此尖酸刻薄,我真的很嬲﹗那位電台DJ,只看了生果日報俱俱的半版報導,就這樣人生攻擊並煽動聽眾思維,而妄顧其他內情,我覺得她很無知、無良及破壞社會和諧。講真我唔知主角係咪"阿仔",但我地的囝囡真係"阿仔",真係有社交障礙,佢這樣任意放箭,令我地的小朋友融入社會難上加難,真的令我很憤慨﹗

事後,我搜尋了那位DJ的資料,發現佢未婚未有兒女,怪不得了,唉~~~

回復 1# charisma07 的帖子

一直以來我都很關心A仔一族的就業問題,特別現時接受早期訓練之後,父母悉心栽培下,他們很多發展其過人之處,高功能的小朋友多了,以為他們不再是A族,其實人人都知道A族特徵是一生跟隨的,所受影響人人不同,若在合適環境下,他們可以成為很成功的。
這個網頁告訴我不同類型的A仔如何選擇工作,讓我們教導他們時有方向。http://www.autism.com/ind_choosing_job.asp

我覺得除了教導自己的小朋友外,若有「自閉症就業服務」是極之需要的,現時的「自閉症就業服務」是屬於「精神康復就業服務」,他們做那些比較低收入的也很好,但「高功能」「專業」範疇就不稱職了,我將以上網頁給了張國柱議員,他曾說會看看這事。

第3樣我們要做的是給那些「無知」「未知」這世界上應該共融的人,除了自閉症關注周,你們有什麼建議?

個社會是否真係冇責任遷就任何人的,還是個社會應盡量合適所有人?單看時代廣場周圍都是樓梯,輪椅人士要行一大個彎才到電梯口。如何有條斜路,一般人都喜歡行,這是否遷就?誰人是不會老?

我們A仔一族比任何人都重視他們的人際關係,看看這網頁你便知道了,你認為我們制造後天霸王嗎?這種程況是否只有父母有責任照顧他?叫一個視障的人行路帶眼是否合適呢?

我很贊成你所說『自欺欺人只是一種逃避現實的做法,不是所有事情也可以套用「眼不見為乾淨」的想法,。世界正是每天也在變,無論是普通人或有障礙的人也要學習面對現實,不應活在自己的世界中』的講法,我們應接受現實的人有不同障礙,近視的人帶眼鏡,愛靚的人戴隱形眼鏡,各取所需,建立更好的 222 社會。

原帖由 yy322 於 11-2-17 17:17 發表
個社會係冇責任遷就任何人的,只有父母有責任照顧他,因為是你帶他來這世界的,所以應該教他面對現實,適者生存,人際關係是一個重要環節,不可逃避的。家庭就是社會的縮影,例如家庭關係出現問題,如感情變了,也應面對現實,自欺欺人只 ...

其實佢答既野,  都幾似a仔, 我相信以前唔係好多人認識自閉症, 所以只知佢讀書叻 社交差 性格怪, 但冇人認為佢同a仔有關係, 但係我地係a仔媽咪, 一睇報導即想到佢可能係a仔or亞氐.

將來我地既小朋友會有同樣既就業問題, 都要有心理盡備.

大家要明白:讀書叻+唔叻社交 唔等於係 “亞”人的!

我相信事主一定有不少朋友..可能佢地都係一齊『懷才不遇』,所以話題相同...更甚至佢地既家庭背景也差不多吧?!

社會進步/變化得太快喇...連一些自命正常既我地,要跟上都覺吃力...試問一些能力稍有不及的,點算好?!

希望大家睇呢個個案,不要帶任何批判性...天生我才必有用,我相信大家都聽唔少吧...社交差就做engine佬囉,洗死咩?!如果世上無engine佬,我地都會好唔掂啫,right?!

以前社會會比機會畢業生“學”野...依家,大家會話:大佬,我請你返黎係做野架,要學野唔該返學校!

咩世界...無新邊有舊?!難怪成日有『青黃不接』的問題出現....

“亞”人未必會咁答的...佢咁答好明顯,顯示出佢少見世面!例如一個鄉巴去食BUFFET,如果佢一野攞哂成盤食物返去,你都係只會覺佢大鄉里、無家教啫...你會唔會諗佢係A仔,唔識世情呢?!

原帖由 owl_2046 於 11-2-17 12:54 發表
我都好同意你講法.
好似編報導,  ...

回覆 1# someoneelse 的文章

我都覺得有d 人誤解左正常人性格孤癖同自閉兒/ 亞仔的分別.

在 Engineering 或 IT 行業, 有好多人係性格孤癖. 係佢自己選擇唔 social 同鍾意打機.

自閉兒/ 亞仔係無得選擇, 天生缺失, 只能靠後天努力修補.

無辦法...大家俾班醫生、導師、甚至書本等洗腦太多...其實只要放眼世界,就會發現人人都有d特別...尤其係細路仔,未有足夠能力時,就會好自然咁用自己所懂的去做事或說話...但咁並唔係有特殊問題嘛....
簡單 d 講,A人或亞人係需要不斷講解或不斷correct才可以或有機會達到目標的...但所謂正常的人,是有舉一反三的能力...但鑑於港童早已於好多年前出現了,依家 d年青人/孩子們的應變能力每況愈下,能舉一反三的已買少見少了...

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-2-18 15:43 發表
我都覺得有d 人誤解左正常人性格孤癖同自閉兒/ 亞仔的分別.

在 Engineering 或 IT 行業, 有好多人係性格孤癖. 係佢自己選擇唔 social 同鍾意打機.

自閉兒/ 亞仔係無得選擇, 天生缺失, 只能靠後天努力修補. ...

看完你們的回應,知道自己解釋得未夠好,想在此講多少少:

- 雖然我以那位失業漢帶出討論,但探討那位失業係咪阿氏並非重點,重點係想帶出我們身邊可能存在許多未被發現的阿氏,而可悲的是社會對自閉/阿氏的認識不足,並以普遍的眼光批評他們。

- 我亦認同你們的,不能就報章的內容,單看幾個行為,就說某人是否阿氏,亦的而且確,先天性格(較孤僻)、環境(港童氾濫)、摘界個案(界乎A與正常之間)等等因素,構成每個人的表現可以不謀而合,容易令人誤會佢係乜症物症。相對亦有些真正A仔,經過父母悉心培育,到長大成人很難看出有何差異。

- 期望: 一方面自己努力教好個囝,希望佢長大後"生生性性"﹔第二方面希望社會的思維進步d,不要求每個人都係社交能手,多接納不同特色的人,唔係單單對A仔憐憫,係真正的接納,做到求同存異。

原帖由 someoneelse 於 11-2-18 21:23 發表
無辦法...大家俾班醫生、導師、甚至書本等洗腦太多...其實只要放眼世界,就會發現人人都有d特別...尤其係細路仔,未有足夠能力時,就會好自然咁用自己所懂的去做事或說話...但咁並唔係有特殊問題嘛....
簡單 d 講,A人或亞人 ...

回覆 3# someoneelse 的文章

你真係好有Point﹗

畢業出來返工我都試過好唔開心,成年都冇咩同人講野。結果連語言能力都出現問題,跟別人說話時變得很緊張和詞不達意,當時都有人覺得我有問題,可能都以為我係"亞"人...

後來亂打亂撞做了SALES,講野同待人才回復正常,都係迫出來的,自問都是內歛的人。

係唔係A都好,做人唔係成日都咁順利,我一定會教囝囝THINK POSITIVE,要逆境自強﹗

可能我有D九唔撘八... 不過都係有感而發...

見大家討論得咁高興,於是就好有興趣睇吓個報導:

http://www.p358.com/news/society/2011/0215/77537.html

睇完之後,個人愚見,吾覺得主角係"天生"有社交障礙。佢回答記者時充滿自信,但係interview時就口窒窒,前言不對後語,我相信係佢個人忽略了社交形成的。而我也覺得主角比較自大,說自己在一間比較"出名"的大學畢業,其實直接說出來就可以了。

至於eye contact,佢回答記者時係眼神堅定的,只在interview時腦子在轉而沒有eye contact,很多沒有信心的人也有這個表現。

我仔仔學校主任和老師話現時最緊要是先教好他的行為情緒.自理及社交.這些都做不好,學術再高分都沒用.將來都難
融入社會.