用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好難決定,大家幫下忙
樓主: STH
go

好難決定,大家幫下忙 [複製鏈接]

我以前都好擔心亞仔入左S位會無互動, 不過, 又唔係, 佢會因你的小朋友能力分組, 好以我小朋友佢去左一組最高能力, 佢入到去反而在其他同學到學到好多野返來, 我覺得其實如果小朋友大小肌差, 在普通幼稚園K1都仲好D, 但去到K2老師就會比野你聽, 小朋友都跟唔到, 要三思
原帖由 STH 於 11-2-16 21:12 發表
另外,收左囡囡的幼稚園,係區內都算係幾好,所以即使下午班都成25個學生一班,都幾多人!令我擔心照顧的問題,同可否接受囡囡的問題!!!!老公同我都吾會抗拒特殊幼稚園,只要對囡囡發展係好的。最重要係every 小朋友都有佢 ...

我好同意你講'在普通幼稚園K1都仲好D, 但去到K2老師就會比野你聽, 小朋友都跟唔到'我就係擔心這一點!!!到時要佢留班,or上左一年普通幼稚園後再轉返S位,那麼就浪費左囡囡的時間!!!
想問下係S位,仲有無個別訓練,定係全部都係小組形式???是不是一定要返全日,不可以半日呢???另外,我睇過我個區,有耀能同協康,邊間好些呢???因為三月就要決定啦,所以好多問題!!!

我小朋友都系有delay問題,最大問題系大小肌,大肌最差,19個月先行,加上偏平足同埋感統問題,行路又唔穩又易扑當然加埋唔夠力

語言表達ok但有口肌,其他認知ok

我最後連 i 位收左都放棄轉排 e 位,都系比佢入nursery,比其他小朋友系難d適應,不過至今so far so good,我personally系buy系返normal 既地方比小朋友學習,比人蝦又好,學下讓人分享咩都好,自己再努力汁大小肌問題.

如果你小朋友真系only大小肌,搵間小人d,我好concern 安全問題,因阿仔太輪盡,曾經有朋友同我講我仔大肌差一入s位可以唔同曬,我有consider過都去過睇環境,end up都系覺得阿仔似乎可以系普通kg試下,社工都話,比返更有需要既人

up to now,覺得自己既decision系岩既

協康的S位各種訓練有小組又有個別訓練。而耀能ST有個別, 其他訓練都係小組, 即係話協康多些個別訓練。所以協康好D。一定係全日, 冇半日, 你有事可向中心請假。

所謂E和S同時排, 那個E位係過渡性的, 即係如E位有先, S位未有位, 就俾你上住E位先, 之後S位有位俾你, 就冇得要E位。

如果係好的S位中心如協康, 咁上一年S位再轉出去普通的幼稚園, 都其實係穩陣做法。S位按能力分組, 佢地都有社交小組, 你自己又可俾佢出去上社交小組補補。其實一般小朋友3歲前都比較自我, 社交都不是很強, 常常都各自玩, 尤其係男仔, 所以唔駛好驚讀S位社交就好差, 你仔又唔係長讀。 普通幼稚園K1 課程好淺, 唔怕最唔到, S位都會教學術嘢。將來冇人知你仔讀過S位的, 正如你的同事都唔知你讀邊間幼稚園吧。

趁佢仲細,先攪好自身問題。S位內的專業設備可日日訓練小朋友大肌肉。既然語言叻更不用擔心,其他任何時間同佢傾計傾返夠數。星期六早上送佢到主流幼稚園暫托半天,星期日早上去教會或同朋友/親戚玩。看你如何安排時間呢!

我小朋友上了半年S位已大有進步,最近老師會帶佢去認識其他言語組別更叻的小朋友,因為他的溝通意慾愈來愈強,超越同組小朋友了,回家後又同我說其他小朋友的名字及同組的誰人沒有上學呢! 我現在打算當天氣回暖後星期六早上送佢到主流幼稚園暫托半天。

祝大家步步高昇!

回復 11# huiaudrey 的帖子

多謝你的分享, 似乎自閉兒力有不逮情況下選讀程度高的學校係一個問題, 最終你都搵到一間合適的學校.

"連親人都對我個仔岐視...", 真係意想唔到.

打左電話啦,會去兩間S位參觀!想問下,有什麼要留意的???同有什麼可以問主任???第一次,什麼都不懂,請大家指教下!!!!

擇學校都好難講, 讀書講吸收, E,S,I 位各有長短處, 我個小朋友讀I位兩年, 每況愈下, 連親戚朋友都怕左佢,后來 轉S位, 打左輸數, 佢要一直都讀特殊, 每日都想哭,有時仲想同佢走去一個無人識的地方死左去, 點知讀左一年后去評估己可出番主流, 現在親戚朋友個個都話佢同正常小朋友無分別,仲人見人愛, 當然, 你同佢相處長時間都會覺得佢有D古怪嗜好,又比同年小朋友天真, ...我只想講, 好多學校唔係家長想唔想小朋友讀, 正確係, 家長要諗係小朋友有無需要讀, 如小朋友有需要但家長又唔想, 咁就會令小朋友無左一個機會轉好

原帖由 pocoyo123 於 11-2-18 01:18 發表
擇學校都好難講, 讀書講吸收, E,S,I 位各有長短處, 我個小朋友讀I位兩年, 每況愈下, 連親戚朋友都怕左佢,后來 轉S位, 打左輸數, 佢要一直都讀特殊, 每日都想哭,有時仲想同佢走去一個無人識的地方死左去, 點知讀左一 ...家長要諗係小朋友有無需要讀, 如小朋友有需要但家長又唔想, 咁就會令小朋友無左一個機會轉好

講得好好呀~

醒目開學勳章

"好多學校唔係家長想唔想小朋友讀, 正確係, 家長要諗係小朋友有無需要讀, 如小朋友有需要但家長又唔想, 咁就會令小朋友無左一個機會轉好"

好多謝你的提醒

原帖由 pocoyo123 於 11-2-18 01:18 發表
擇學校都好難講, 讀書講吸收, E,S,I 位各有長短處, 我個小朋友讀I位兩年, 每況愈下, 連親戚朋友都怕左佢,后來 轉S位, 打左輸數, 佢要一直都讀特殊, 每日都想哭,有時仲想同佢走去一個無人識的地方死左去, 點知讀左一 ...

好同意pocoyo123 既講法, 有D家長其實係唔夠愛自己個仔, 其實愛自己多D, 愛面子多D, 唔能夠愛晒個仔既全部, 如果真係愛佢既全部, 應該選擇最適合佢既學校, 而唔係自欺欺人咁等佢入正常學校, 令佢冇左個轉好既機會,
STH,你個女2.5歲, 大肌小肌差,只有歲半,佢懂行同坐,不過好易跌倒同仲未懂跑, 佢入普通幼稚園最大問題係安全問題, 要自己收拾玩具,功課同食俱, 佢行得唔好, 好易比其他小朋友撞倒, 一班10幾20人,老師唔可以成日睇住佢, 佢上運動堂時, 見到自己差咁多, 會否自卑D? 佢既然智能OK, 就更加要係佢仲細時比佢更多訓練, 追返佢個程度, 入S位通常用智能分班, 同班同學能力差唔多, 一班6人,照顧足, 安全D, 每日有訓練, 進步快D, 如果智能OK, 大小肌肉追近d, 行得穩陣, 出返普通幼稚園都唔會遲,太多家長在普通幼稚園dout dout 轉轉, 浪費時間, 到個仔5歲才因追唔倒入反S位, 後悔已太遲, 不要做令自己後悔的事, 只是建議, 不喜歡勿插!

同醫生傾左後,醫生的一番說話去變了我們的決定!!!!

有了決定就好了, 可否分享一下?

醫生同我們講:不要太放眼在囡囡的大肌上問題,而忽略佢本身的智能發展!!!!!再者,你囡囡的智能在普通幼稚園更能吸收,而大肌可以家長多些在家中鍛鍊。
俾個機會佢嘗試下吧!!!

既然有了決定,就跟囡囡一齊全力以赴,做到最好吧!

Good luck!!!

原帖由 STH 於 11-2-23 21:29 發表
醫生同我們講:不要太放眼在囡囡的大肌上問題,而忽略佢本身的智能發展!!!!!再者,你囡囡的智能在普通幼稚園更能吸收,而大肌可以家長多些在家中鍛鍊。
俾個機會佢嘗試下吧!!! ...

多謝你!大家都一切努力,為上天給我們的小寶貝努力,即使她們的路有多困難,也有我們支持同努力,一定會有雨後晴朗的一天!!!!!

你地覺得點樣訓練小朋友大肌最有效﹖我最近發覺囝囝(快age 6)的大肌問題,部份源自關節感較弱,手腳各部份不能分開控制,以致未能做到壓腿等技巧,跑步的雙手也未能控制得好(90度放)...

原帖由 STH 於 11-2-23 22:42 發表
多謝你!大家都一切努力,為上天給我們的小寶貝努力,即使她們的路有多困難,也有我們支持同努力,一定會有雨後晴朗的一天!!!!!

加油!!! 我囝囝24週, 現在K2是早期+主流...早期都是練大小肌為主. 慢半年

如果是全職湊, 醫生又無話是小朋友本身能力問題, 我建議都是早期+主流, 因為你有時間幫囡囡練, 好快就會追到的. 過2年, 又開始煩小學..

多謝你的鼓勵!!
你囝囝24週都好早產,一路照顧佢一定好辛苦!我全職照顧囡囡都感都辛苦,佢成日都病,又要幫佢做訓練,成日都好希望佢快些追到同齡的小朋友!
你囝囝係米都身體好易病??
另外,想問下,佢返主流,會吾會難識應??

原帖由 NgoNgoMa 於 11-2-25 03:45 發表
加油!!! 我囝囝24週, 現在K2是早期+主流...早期都是練大小肌為主. 慢半年

如果是全職湊, 醫生又無話是小朋友本身能力問題, 我建議都是早期+主流, 因為你有時間幫囡囡練, 好快就會追到的. 過2年, 又開始煩小學.. ...
‹ 上一主題|下一主題