用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好難決定,大家幫下忙
go

好難決定,大家幫下忙

囡囡25週出生,好早產,現在已2歲半了!好彩是她沒有大問題,不過發展也比同齡的小朋友慢,經評估後,大肌小肌最差,只有歲半,佢懂行同坐,不過好易跌倒同,當然仲未懂跑,認知就有2歲,最叻就係言語,有2歲幾,平時好鍾意說話,對應都幾叻。現在已在早期訓練中心學習!今年九月要入讀k1了,但係好擔心佢大肌小肌方面的發展,吾可以識應k1。
問題係!九月俾佢入讀S位先,加強佢大肌小肌的Training,有進步後先同佢轉返k1位????定係,俾佢早上上早期訓練,下午俾佢上k1?????

醒目開學勳章

個人提議, 入主流幼稚園+E位(早期訓練)
因為佢嘅問題主要係响肌肉、張力方面小朋友嘅言語、認知無大問題嘅話, 怕响S位嘅同學們唔夠互動俾佢,加上課程有時都會睇番其他小朋友而去,可能出番主流小學/幼稚園時, 要幫佢追番!
另外响E位嘅物理治療、職業治療都可以根據小朋友嘅情况調節, 比I位更適合!
附帶提醒: E位輪侯時間一般比IorS位長,等侯期間訓練嘅安排, 不論時間同金錢都係好重要嘅考慮因素!

大致認同Anpanmama...

不過,如果排 S位,唔係一齊排埋E位嗎?如果係既話,就照咁排隊囉,反正兩者都有排你排,唔使做任何決定住 (當然要比定K1留位費先喇)!

離9月開學仲有半年時間,期間你對症下藥盡量俾私人訓練囡囡..因為如果無其他問題(例如自傾)影響孩子學習能力既話,要追唔難的...

到8月時,先按囡囡進度再決定去向!

Good luck!

多謝大家的回覆!!!
由於佢好早產,所以醫院好早已同佢排在位,現在已一星期返3日,分別有幼兒教授,物理同職業了!私人都同佢返個,不過佢好吾合作,一去達training大肌同小肌就好扭計,所以成效吾大,同米私人真係好貴長遠負擔吾起。
前幾日再次評估,醫生就話佢大肌小肌都可以入S位,但其他方面就吾太差,可以嘗試入普通幼稚園。如果同意俾佢入S位,佢可以9月入度,問題係甘就無機會俾佢嘗試普通幼稚園啦!
但係入S位,有可以加強佢大肌小肌的訓練,希望佢快些追到,之後再同佢轉返出來普通幼稚園!
吾想浪費佢黃金時間!
名位,我的想法對嗎,好驚決定錯誤!!!!!

如果選早期,IT 每星期一堂,OT, PT, ST 會按小朋友情況一個月俾一至二次,妳到時可以同早期講要上午或下午,星期幾先方便,佢通常都會就妳,問題係自己要配合時間,因為有時候未必會 IT 同 OT, PT, ST 編埋一齊,有機會一個月要去七次,好晒時間,重有早期主要係敎完之後,主要靠家長返屋企自己同小朋友不時訓練,如果係屋企冇做訓練,進展不大。

如果選 S 位,大肌小肌的訓練一定會好D,問題係自己O既小朋友只係大小肌問題,其他方面就吾太差,最叻重係言語,平時好鍾意說話,不過說話都要有對手先得。

如果真係決定選 S 位,醫生都可能每年評估一次,睇吓可唔可以早走,重有學校見小朋友進展理想,都會建議早走。如果冇聲氣,小朋友的大小肌又冇乜大問題,最多都係讀兩年好啦,係第二年上學期就要 plan 定,早d同學校講讀到學期尾就走,如果冇問題,而小朋友又未滿六歲,學校會同評估中心安排,在三月前落實用舊number再排早期,咁就來年就可以返主流幼稚園再加早期訓練。

因為難嘛,所以佢扭計囉...你要堅持呀!

我囝(叫做早產32週), 當年未夠2歲開始私人PST & OT ,每次上堂 50分鐘,就喊左30分鐘左右...一路做一路喊...喊到我心都痛埋...又驚對佢心理有不良影響...

響我同導師既堅持下,囝囝3歲時已經情況良好喇!

老實講,政府既係無私人既咁落力的...你唯有偷師,儘量響屋企再做多幾次,期望將勤補拙吧!

加油!

原帖由 STH 於 11-2-15 09:22 發表
多謝大家的回覆!!!
由於佢好早產,所以醫院好早已同佢排在位,現在已一星期返3日,分別有幼兒教授,物理同職業了!私人都同佢返個,不過佢好吾合作,一去達training大肌同小肌就好扭計,所以成效吾大,同米私人真係好貴長遠負 ...

我個仔而家已經八歲,
2歲8個月時診斷為:自閉症+感統失調+語障
5歲時定為: 嚴重語障,佢4歲先開口講野
7歲時定為: 中度至嚴重弱聽
而家係主流小學讀3年班

3歲時,半年內已經係政府排到S位,我放棄左,我選左早期訓練.朝早返正常幼稚園,下午去協康上早期訓練,一星期5天,ST,PT,OT,小組..... 可以告訴你,你要有心理準備,過程好辛苦,但係我無選擇錯

小朋友係3歲至5歲期間,主要從模仿中學習,佢將來要面對社會都係正常人,所以必須要在一個Normal 的環境成長.
而且,早期訓練比較好是因為單對單,比較集中,加上協康既治療師都好專業和有愛心,社工又好好,比好多support 我地呢班家長.

基本上同樓上建議一樣 - 排E位, 再加個別OT. 再看看除了大小肌問題, 有無其他比較虛無縹緲的感統問題, 例如前庭, 本體, 觸覺, 視覺追蹤, 動作計劃, 左右協調等.

如果唔係自閉, 只要努力, 問題應不難解決.

原帖由 huiaudrey 於 11-2-16 11:04 發表
我個仔而家已經八歲,
2歲8個月時診斷為:自閉症+感統失調+語障
5歲時定為: 嚴重語障,佢4歲先開口講野
7歲時定為: 中度至嚴重弱聽
而家係主流小學讀3年班

3歲時,半年內已經係政府排到S位,我放棄左,我選左早期訓練.朝 ...

但係0甘講,無形中標籤0左s位係比唔正常小朋友先讀
"小朋友係3歲至5歲期間,主要從模仿中學習,佢將來要面對社會都係正常人,所以必須要在一個Normal 的環境成長."
同我仔仔做訓練個姑娘都話,好多家長好抗拒s位
大致都係有以上諗法,我都聽得多
又聽過人0地難聽D講呢D係傻仔學校
自己去親自了解,其實s位又唔係0甘得人驚
中心內會唔同能力小朋友編去唔同班別
有能力好好編埋同一班,基本同主流小朋友無分別
可以預備出番主流
最重要選一些口啤好,有心培育小朋友番出主流中心

真係要say sorry, 我唔係有意要標籤S 位既學校, 我意思係因為樓主既小朋友唔係好嚴重,說話流利...
其實我本來想比我個仔讀特殊學校,我係完全接受S位的,係社工覺得如果可以就儘量比佢試讀主流學校.因為佢將來面對都會係正常人,要佢習慣點樣同普通人相處,雖然會經歷好多嘲諷及磨練,但亦是他必須要經過及面對的.這是我的社工給我的意見.
若有得罪之地方,請見諒.

原帖由 huiaudrey 於 11-2-16 14:51 發表
真係要say sorry, 我唔係有意要標籤S 位既學校, 我意思係因為樓主既小朋友唔係好嚴重,說話流利...
其實我本來想比我個仔讀特殊學校,我係完全接受S位的,係社工覺得如果可以就儘量比佢試讀主流學校.因為佢將來面對都會 ...

真係唔緊要,其實大家都係交流0下
大家都想小朋友健健康康
呢度大家都係同路人,
我0地比一般家長所面對辛苦得多,壓力很大
希望大家小朋友努力一起進步

回覆 2# huiaudrey 的文章

我相信呢度的家長都無一個"寸"得起 S位小孩, 只有個人喜好和選擇.

不過真係有d 興趣知道自閉兒上小學的情況, 面對的困難, 可否分享一下.

回覆 1# kelvin_hmlau 的文章

我個仔考左4間私立及直資小學,意料之內,無一間收。攪珠派左一間區內幾好小學,注冊前,約學校社工見面,告訴她我個仔情況,佢叫我唔駛擔心,學校有好多support,而且可以調適,最後決定讀。結果當然兩回事。我同班主任講功課可晤可以少d,考試可唔可比多少少時間我個仔,因為佢大小肌好差,回覆係:會對其他同學唔公平,仲暗示叫我轉校,於是,我立即搵學校,但係,連收生不足既小學都唔收。我無放棄,最後,好多謝信x學校肯收我個仔,一年級下學期插班,讀到而家三年級。

回覆 2# kelvin_hmlau 的文章

主流小學老師大部份都無接受過專業訓練去處理特殊需要小朋友,加上課程緊迫,期間當然有好多問題,特別係情緒控制及社交,學校生活係社會縮影,我個仔比同學排擠,無同學同佢玩等等。
因為,我個仔唔識表達,我要花好多時間去同老師溝通,學校所有活動我都會出席,但係我又要返工,我知道,我一定要陪個仔一齊行呢條路,為他遮風擋雨。
無數次在街上被途人指指點點,冷嘲熱諷,連親人都對我個仔岐視,淚在心中流。
八歲了,和普通小朋友沒分別,只是多了2隻助聽器。他開始學習獨立,我也慢慢放手,讓他知道路是要他自己行出來。
入得來這版面的,大多是特殊需要小朋友,希望各位家長不要憂心,可能大家都會比其他父母付出更多精神和時間,只要不要放棄,將來會發現,得到的,比其他父母會更多。大家努力呀!

真係好感動有你們的回應!其實由佢出生時,好多人都叫我們放棄,include醫生都同我們講,佢之後可能回半身行吾到,不懂回應,要你們一生照顧她,但有邊位父母會放棄呢!!果然神蹟出現,佢本身腦出血都可以自然甘好返。所以我由佢一出院就全職照顧佢,佢真係一日比一日進步!但係可能之前出過血,真係對佢右半有些影響,懂行但行得吾穩定,好易跌,當然前庭, 本體, 觸覺, 視覺追蹤, 動作計劃, 左右協調等都有問題!!!但感恩係,佢真係講野叻,對答好有反應,佢已經可以用句子回應!仲懂博嘴,而認知當然仲未追到!
就係佢發展吾同,所以好難決定!

另外,收左囡囡的幼稚園,係區內都算係幾好,所以即使下午班都成25個學生一班,都幾多人!令我擔心照顧的問題,同可否接受囡囡的問題!!!!老公同我都吾會抗拒特殊幼稚園,只要對囡囡發展係好的。最重要係every 小朋友都有佢的優與缺,只要努力,他們都會進步!

我們暫時的決定係俾佢返S位,然後俾佢星期六日返Playgroup,俾佢同多些同小朋友互動,這樣好嗎??????

想問,點樣可以再深入了解邊間S位好???
除了上網外!!!