用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 對新校舍上課時間安排的意見
樓主: Combo
go

對新校舍上課時間安排的意見 [複製鏈接]

考完晒呈分試,講吓我個捐款笑話大家輕鬆吓先~

我第一次收到重建捐款通告時,記得捐左$100,無耐再收通告,我唔明就問其他家長,,,
學校攪重建個活動都要經費,你o個$100係for是次活動,唔係重建
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 WilliamBoy 於 11-4-12 22:59 發表
我相信她們多年在校對重建項目的捐獻都不少, 只是一個小安排回新校參觀都安排都不能滿足她們臨畢業的小願望, 對她們可能是臨畢業的一個小遺憾 !

當年宣佈要重建時,小女重帶住一份有機會喺新校舍讀書O既期望,始終一日未定完工日期都有可能嘛,雖然將來同樣可以以參加活動為名去新校舍,但小女話身份唔同嘞,而家係學生,以後就係校友~
今年6年級o既學生,佢地唔會計較自己花左幾多捐款,只係感慨自己無機會喺新校舍入面返過一日學 !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 20# WilliamBoy 的文章

如果我係呢個發問0既小朋友,聽到校長0甘講,相信我都會好失望。

當然,拒絕的原因有好多,安全亦係一個考慮因素之一,但係,負面0既答覆就真係唔多合適,起碼如"遲些會安排"等答案會比較另人信服多些。

"但仍不明白, 有熱愛學校的小六學生問校長可否安排一次給本年小六學生參觀一次新校, 亦換來校長負面既答案, 是否可以用一些婉轉些既回覆呢 ?"

我同你一樣!! ha ha

原帖由 cameo 於 11-4-12 23:33 發表
考完晒呈分試,講吓我個捐款笑話大家輕鬆吓先~

我第一次收到重建捐款通告時,記得捐左$100,無耐再收通告,我唔明就問其他家長,,,
學校攪重建個活動都要經費,你o個$100係for是次活動,唔係重建
...

完全同意, 點解唔安排佢地9月返去參觀呢!!!!

原帖由 WilliamBoy 於 11-4-12 22:59 發表
學校冇迫人捐款, 但一開學就係家長會同家長講仲欠重建仲$300萬, 未來一年有六個籌款活動....(即每個半月一個), 可見學校都放唔少資源去籌辦呢d活動... 不過家長好厲害, 未到學期尾已經幫學校籌夠錢,  讓我們呢d窮等 ...

原帖由 甜粟米 於 11-4-13 18:49 發表
完全同意, 點解唔安排佢地9月返去參觀呢!!!!

我覺得麻煩就一定會有,但要最重要都係有冇心去攪 !
有d學校攪open day都只限操場等等G/F位置,其實唔上課室的話,基本都易攪好多咯 !
唉~ 圍住學校步行30mins籌款咁絕都做到,要攪一日俾小六生係咪咁難呢??? hahaha~

原帖由 cameo 於 11-4-13 23:04 發表

有d學校攪open day都只限操場等等G/F位置,其實唔上課室的話,基本都易攪好多咯 !
唉~ 圍住學校步行30mins籌款咁絕都做到,要攪一日俾小六生係咪咁難呢??? hahaha~ ...

Cameo,

唔知係咪聖羅撒PART II有問題, 冇左回覆個icon. 我為有o係呢版有你出現既地方留言給你. 請check pm, tks.

據知有俾學生參觀的機會,但日期要待通知!

原帖由 cameo 於 11-4-13 23:04 發表

唉~ 圍住學校步行30mins籌款咁絕都做到,要攪一日俾小六生係咪咁難呢??? hahaha~ ...

回覆 8# 甜粟米 的文章

想問吓聖羅撤小學的一,二年班英文深唔深? 一日有幾多功課做架?

原帖由 bigkinginhk 於 11-4-22 11:18 發表
據知有俾學生參觀的機會,但日期要待通知!

唔洗據知,,係一定會有^^,不過我女到時已為校友,不再係學生^^

原帖由 rainrain613 於 11-4-29 23:19 發表
想問吓聖羅撤小學的一,二年班英文深唔深? 一日有幾多功課做架?

呢D真係好難答,但可以肯定你要預喺聖羅撒入面唔係"愉快學習"o個種
‹ 上一主題|下一主題