用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 對新校舍上課時間安排的意見
go

對新校舍上課時間安排的意見

如題,各家長滿意嗎?

以過去三年借校的生活,下課時間已經比其他小學早放,以致很多課題在學期完結時都未教完,總有些要「自己學習」。現在將有新校舍了,為何又用問卷,將下午時間用作不上課,而只是午讀和課外活動的安排?真想知道在90%以上家長剔「同意」的時候,是否知道學生是不可在那段時間做功課?

這樣下去,學生的成績被拖垮了,是否到時又要見家長,說什麼家長要多督促子女學習,或聘請補習等等?

其實我極不贊同補習,學校是教學生知識的地方,為何現在卻推卸了給家長或補習老師?現在香港的小學生,他們的課外活動還不夠多嗎?又或者,家庭經濟不許可,又如何多付仟多元的校內課外活動?到時學生和家長如何自處?留在學校「磋砣歲月」?

hi, 我想問轉上課時間係咪今年九月新校舍時開始呀? 學校係咪已經決定這樣安排??

原帖由 Combo 於 11-2-14 09:58 發表
如題,各家長滿意嗎?

以過去三年借校的生活,下課時間已經比其他小學早放,以致很多課題在學期完結時都未教完,總有些要「自己學習」。現在將有新校舍了,為何又用問卷,將下午時間用作不上課,而只是午讀和課外活動的安排?真想知道 ...

什麼百分之九十家長同意,這只是數字遊戲,以被家長投訴到飛起的康和校車,當時又說是大比數通過及沒有其他公司競爭 ,一直沿用了多年,難道家長真的認為這公司有如此「超水準」的服務嗎?  另外也說如有身体不適要留在家中休息,校方會支緩學生。但到了請了病假後,還不是囡囡在趕回缺課的功課,這樣不明那樣不明,支緩的還不是家長。

其實除了St. Rose,其他的學校是否都只是教半日課,之後課外活動?

原帖由 moooon 於 11-3-24 20:04 發表
其實除了St. Rose,其他的學校是否都只是教半日課,之後課外活動?
好似有些直資學校都是會這樣的,因為要學生多方面發展o

沙田培橋都係, 上午學術, 下面體藝.

原帖由 mafanyau 於 11-3-25 12:59 發表
好似有些直資學校都是會這樣的,因為要學生多方面發展o

即係佢地走直資路線?

咁都要比時間學生做功課呀, 功課量唔少, 最慘係P.1, P.2, 好多抄寫.

回覆 8# 甜粟米 的文章

p.6都唔弱個喎,,,wakaka~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

係 p1-p6 都唔弱...

s1好似話更加吃力tim喎,,,wakaka
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我本來都同意學生有多方面的訓練是好,尤其現在常說香港學子高分低能,如果由現在開始訓練她們除了學術之外,更能有一技之長當然是好。

但細心思想之下,又覺似乎與津校之意互相違背,試想,讀得津校都想免交學費,但現在變相要交半日學費,因為下午的課外活動是另收費,即使有能入校隊,部份項目也是要交學費。當每堂$100,星期一、二、四和五(A&B),$100x5=$500(每週),一個月便大概要多付$2000。

除非課外活動或校隊是老師親自教而不另收費,或學校津貼吧!有可能嗎?

回覆 1# moooon 的文章

其實我都有懐疑是否曰後想轉直資,否則新校舍為何要起得如此豪華,政府出了錢還說欠幾百萬,不停叫家長捐款。同時也不停趨谷學生,慕求十項全能(但又不給與時間),請問各位是否也有同感。

唔會轉直資啦,,,天主教學校~

新校舍唔算"特別豪華",,千嬉年開始,教統局撥款起o既新校舍多的是~

抱歉! 不敢認同。

我又唔覺新校舍是正如你所謂的'如此豪華'喎!! 記得鍾校長在學期初時都提及過,政府的重建資助是只會給予在建築及內部裝修的有關開支,其餘所有設施也是"貴客自理",如果你知道重建前校舍各種設施的狀況,又知道所謂電腦室的那些行 win 2000 的龜速電腦,你便會知道捐款的目的,況且,好像沒有強迫捐獻啊!

再者,我又不感覺到學校是不停催谷學生啊!

原帖由 chuyuencheung 於 11-4-11 22:19 發表
抱歉! 不敢認同。

我又唔覺新校舍是正如你所謂的'如此豪華'喎!! 記得鍾校長在學期初時都提及過,政府的重建資助是只會給予在建築及內部裝修的有關開支,其餘所有設施也是"貴客自理",如果你知道重建前校舍各種設施的狀況,又知 ...

恭喜~~閣下小女肯定係top 10學生了 ! haha~
小女有幸喺"一分耕耘一分收獲"下,嚟到6年級算係中上成績,正如鍾校長所言,讀書係艱辛o既,,,
事實歸事實,喺聖羅撒學校讀書唔會係"輕鬆學習",谷係事實 !
再講事實,學校如你所言,真係無強迫家長去捐款,不過積極攪捐款活動亦係事實,,,
反而我又唔清楚學校用緊咩"龜速win 2000" ???? 我唔知係咩嚟,只知電腦快與慢同佢行咩window關係理應不大,平時喺一般for學生用o既公共電腦,如公共圖書館,明愛社區中心,佢地用o既電腦cpu雖然偏慢,但已足夠一般學生應用,咁我都更慶幸小女6年嚟用學校龜速電腦從無一句怨言,明白有得用已經比好多人好,識得知足!

其實好簡單,WIN2000 已經係差不多十年前0既產品,如果電腦仍然係安裝WIN2000,就可以知道電腦有幾舊,相信無論妳家用或辦公室都至少用WINXP電腦吧?不過,我都係在家長會聽鍾校長講,才知道學校電腦有多不濟。

坦白說,學校的捐款項目真的有不少,不過相信(或希望)在新校落成後,應該會改善的。況且,記得年初時提及過有新年利是捐款的活動,可能目標已經達成(通告有提及),因而取消了這個項目吧!

非常認同你講:
{事實歸事實,喺聖羅撒學校讀書唔會係"輕鬆學習",谷係事實 !
再講事實,學校如你所言,真係無強迫家長去捐款,不過積極攪捐款活動亦係事實}

原帖由 cameo 於 11-4-12 02:33 發表

恭喜~~閣下小女肯定係top 10學生了 ! haha~
小女有幸喺"一分耕耘一分收獲"下,嚟到6年級算係中上成績,正如鍾校長所言,讀書係艱辛o既,,,
事實歸事實,喺聖羅撒學校讀書唔會係"輕鬆學習",谷係事實 !
再講事實,學校如你 ...

原帖由 chuyuencheung 於 11-4-12 09:28 發表
其實好簡單,WIN2000 已經係差不多十年前0既產品,如果電腦仍然係安裝WIN2000,就可以知道電腦有幾舊,相信無論妳家用或辦公室都至少用WINXP電腦吧?不過,我都係在家長會聽鍾校長講,才知道學校電腦有多不濟。

坦白說,學校的捐款 ...

其實喺津貼地方學習(無論係校內課程or社區中心活動),用"平民電腦"唔應該用到"不濟"字眼,始終係受津貼地方!而且好多社區中心雖然如你所講至少用緊win xp,但實際好多都係有心人士捐出嚟o既二手電腦, 而家d電腦係平左又靚左,喺我地小學入面,學校電腦都已足夠支援最尾一個IT課程,在我嚟講,我會擔心小女花時間喺IT功課,遠超於學校部電腦有幾新有幾快? 部機快又點?係要靠你有能力做先快,,,,,都係o個句,我女用左學校電腦6年,,佢返到學校用電腦無乜問題,一樣咁用啫,因為佢覺得學校電腦夠佢喺堂上學習! 其實用電腦做小學生功課唔洗"快",佢地唔係用嚟打online game,唔係用嚟畫圖,根本無大影響~甚至零影響 !
再講,由我女小一開始,已有新年利是捐款活動,以往主力用於社會扶貧項目!
其實今日學校可以"夠數"攪好新校舍對師生及家長都係一件好事,不過亦絕不能對現有資源太厭棄吧??今日大家用緊o既,都係當日人家o既付出 !

學校冇迫人捐款, 但一開學就係家長會同家長講仲欠重建仲$300萬, 未來一年有六個籌款活動....(即每個半月一個), 可見學校都放唔少資源去籌辦呢d活動... 不過家長好厲害, 未到學期尾已經幫學校籌夠錢,  讓我們呢d窮等人家可以抖一啖氣.

入得黎讀就要知道依間學校既文化, 如果個小朋友可以係依度輕鬆學習的話, 絕相信她有異於一般小朋友能力.  坊間補習舍知道來自此校的學生, 就要加額外費用, 此係鐵一般既事實. 原因...因為各方面要導師跟進都比其他學校多...
當然, 我同意一分耕耘,一分收獲. 不過依塊地唔易耕.

至於學校既校車問題, 已是陳年舊事, 家長可以揀坐或不坐. 我當時為著小朋友既安全理由, 選擇左唔坐. 自己安排媬母車.  轉午膳供應商, 我作為一個小小家長,沒資格去左右決定, 但眼見不影響健康, 亦只是味道不及原本的供應商便算............

至於活動費用, 我沒有任何意見, 但只見細仔, 他就讀鍾校長之前任職的學校, 此校的費用相比細仔的學校卻真是略略高了少許, 可能一分價錢一分貨吧 !!!

學校依數年用了不少人力物力去攪重建係事實, 相信老師亦身心疲憊; 對學生既關顧少了亦係事實. 唯希望重建搬回新校後, 各方面可重回正軌吧.

但仍不明白, 有熱愛學校的小六學生問校長可否安排一次給本年小六學生參觀一次新校, 亦換來校長負面既答案, 是否可以用一些婉轉些既回覆呢 ?

我相信她們多年在校對重建項目的捐獻都不少, 只是一個小安排回新校參觀都安排都不能滿足她們臨畢業的小願望, 對她們可能是臨畢業的一個小遺憾 !