用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問K2細女選小一,點算好?
go

請問K2細女選小一,點算好? [複製鏈接]

小女10月出細, 有時答問題九唔搭八, 就要考小一, 我地有幾個方案, 大家點睇?

1. 今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎
2. 今年照考直資私小, 唔玩大抽獎, 如無間收, 就重讀k3, 下年再考過, 同玩大抽獎
3.  今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎, 大抽獎派個間小學照讀一年, 明年做大女再考直資私小 (不過, 直資私小會否比你考呢?)

各位你會點攔?
   1    0    0    0

未雨綢繆及幾手準備是好,但凡事未必只向壞處既,見步行步囉.
有d野,你信得就係得架喇.
無知是福

我會遻 4)

今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎, 大抽獎派個間小學就狂玩叩門, 唔掂照讀狂操再玩插班, 叩間幾好或插間幾好未必會有你想像中咁難, 我囡是12月一樣叩到好學校, 我在BK 識一些媽咪仲可以叩到幾間勁, 所以留班永遠是下下策.  

因為留班唔代表你下年機會大, 學校鐘意收適齡又叻, 對超大的未必有太大的興趣.  講句現實啲, 超大亦未必會面試叻過適齡.

最慘是我見到超大的, 在往後讀又唔係特別叻, 日後要留班咁就成超超大了.  

原帖由 chicken 於 11-2-13 10:13 發表
小女10月出細, 有時答問題九唔搭八, 就要考小一, 我地有幾個方案, 大家點睇?

1. 今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎
2. 今年照考直資私小, 唔玩大抽獎, 如無間收, 就重讀k3, 下年再考過, 同玩大抽獎
3.  今年照考直 ...

panbaby ,

多謝你的意見, 我地要重新考慮下

原帖由 panbaby 於 11-2-14 00:58 發表
我會遻 4)

今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎, 大抽獎派個間小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104就狂玩叩門, 唔掂照讀狂操再玩插班, 叩間幾好或插間幾好未必會有你想像中 ...

同樓主你差5多,現時plan照考私校和dss,如果5得就repeat k3再大抽獎,不過我們會睇k2下學期評估同summer後表現再決定.我自己一定5會揀(3),我囡囡k2上學期已知乜叫升班和小學,如果真的要repeat k3,都一定要解釋得好清楚,不然佢可能會對返學失去興趣.

This is what I'm thinking too... at the moment, I'm thinking of Option (2). I opt for this not purely because of the P1 admission, but for long term learning. I'm just afraid that he has to put extra effort in catching up and thus affecting his interest in learning.

Btw, how do you think about your kids' performance at school? If your kid is not good at writing i.e. fine motor skills but ok in other areas, would you opt to repeat?!

What do you think about Dec kid? Would your choice be different from an Oct Kid?

原帖由 panbaby 於 11-2-14 00:58 發表
我會遻 4)

今年照考直資私小, 唔得就等大抽獎, 大抽獎派個間小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104就狂玩叩門, 唔掂照讀狂操再玩插班, 叩間幾好或插間幾好未必會有你想像中 ...

I am now planning to let my Dec boy repeat K3 this year. ( He is now studying K3 ). He has tried applying for all our targeted Dss schools and private schools  but he failed all. i.e. I am now taking choice 2 in the hope that he can be the big boy n re=apply those Dss n private schools one year later.

I dunno if it is right but my husband is planning to knock the door this June for the final rush......Sigh... actually, this is really a tough situation for Dec kids...

點解唔玩大抽奬?  對官津咁冇信心? 寧願留班去摶將來唔知到唔手的直資都唔去大抽奬?  

我囡是12月囡, 大抽奬後都叩到油天 (雖然去了另一津校), 佢現在都是全班最細3 個之一, 但佢讀書都讀得好過好多好多大B (當然家長要伴讀), 學業上去到小學大B和小B個分別接近零...

原帖由 Clarawsf 於 11-2-15 14:11 發表
I am now planning to let my Dec boy repeat K3 this year. ( He is now studying K3 ). He has tried applying for all our targeted Dss schools and private schools  but he failed all. i.e. I am now taking  ...

panbaby - 你囡囡好o力,我都聽過到p1/p2時大细B分別不會很大,但我個個性比較靜,interview/叩門會輸蝕,同如果照上p1初初可能會追得辛苦d,有d野佢腦仔未發展到o個個地步,谷都係學5到,太迫可能只會令佢討厭讀書.不過我其實都未決定,想請教你囡囡乜年份考p1,之前kg成績如可,多5多ECA? 如不方便公開討論可否pm我

叩門是任你叩的, 你叩幾多本區跨區都沒問題, 成不成功又是另一回事.  在BK 大把媽咪叩到名官津校如 天神, Marynoll, 油天, 聖家, ...直資私校如德望, 聖方濟各更是大有人在, 我只是好普通...

無可否認, 真的有一些學校理論上要你關關選佢才有資格,
話叫有誠意, 但其實好多 (基本上以上所講的學校, 我識人入的都唔係咁做, 包括我) 學校除了講誠意, 更講實力.  喂, 叩門位好珍貴, 全是學校自主決定, 分分鐘收個十零個叩門生是精英, 可以拉高學校成績.  所以好多學校都會安排面試, 甚至筆試, 希望可以選到好尖子.  你諗吓, 直資私校已經搶走大批人, 自行統一又少了一批, 咁學校如果面試遇到好學生, 會唔會因為佢填表因個學生唔次次選選佢而踢走佢??  啲學校去到最後關頭點會咁小氣, 强如Marynoll, 天神都唔理照收, 好過收一個唔合心水但次次選佢的學生...如果唔填佢就連見都唔俾你見做到咁絶就無法, 俾得你見即是話唔係講到咁死, 亦是俾細佬表演, 你掂照收.

事實上, 去到叩門講誠意, 關關選佢只是好簡單的誠意, 我只是填幾個字, 反正唔夠分及甲部都是陪太子讀書, 填你有什甚麼難??  叩門誠意是講 send 幾多次 portfolio, letters, 求神父修女校長寫信, 甚至自己一日一信, 最誇的可以等校長諸如此類, 相比之外, 你話填幾個字選佢有誠意定絞盡腦汁成日寫信履歷, 甚至唔返工在學校等校長有誠意??

原帖由 BB成長期 於 11-2-15 16:49 發表
不好意思, 我有個小小離題的問題, 請問叩門, 真的可以叩幾間, 因有bk 媽說要在甲部曾填寫過的.....間學校先會覺得你有誠意, 如可以叩幾間, 我都想叩3間. (LS, 陳瑞琪及油天), 待你們指引. ...

你好, 我囡真係好普通, 講個句, 超細囡入幼稚園個關是最難, 因為你想谷都唔都, 但如果有幾好的幼稚園收, 上小一戰場就好好多.

其實我都沒特別俾什麼課外活動, 都是玩如dancing, singing 咁, 等佢唔好怕人, 唯一特別安排的是學英文拚音及參加小蜜蜂, 朗誦咁, 不過以個人小小心得來說, 最重要是 - 家教. 中英文都有, 由佢開始吸收約K2開始慢慢教, 每日少少, 到去考小學就會好過好多屋企唔教的大B好多.

佢幼稚園好仁慈, 唔會玩計成績咁, 但我觀課看, 我哋有教的部分好過人好多, 其中有大B在內.

去到小學個差別會收窄, 基本上是完全沒有問題, 放心, 對自己子女信心, 你如果願意付出自己的時間, 愛心, 耐性, 細囡讀什麼level 的小學都唔會有問題.

原帖由 pandabonita 於 11-2-15 17:27 發表
panbaby - 你囡囡好o力,我都聽過到p1/p2時大细B分別不會很大,但我個個性比較靜,interview/叩門會輸蝕,同如果照上p1初初可能會追得辛苦d,有d野佢腦仔未發展到o個個地步,谷都係學5到,太迫可能只會令佢討厭讀書.不過我 ...

SORRY, MAY I ASK THE SMALL b (ESP DEC b) PARENTS, IF YOU CAN CHOOSE AGAIN, WILL YOU CHOSE TO LET YOUR B REPEAT N1 SO AS TO BECOME BIG B IN K1, INSTEAD OF FRUSTRATING NOW WHETHER TO REPEAT K3 OR P1? I UNDERSTAND THE B MAY NOT BE HAPPY TO REPEAT AT THIS AGE.

I ALSO HAVE DEC B BORN IN 2009. ANY GOOD ADVICE FROM THOSE WHO UNDERGONE ALL THESE?

Honeslty, .... my answer is still "I don't know" But I'll choose between repeating either K1 / K3 but not N1 as N1 is too easy and there's no such need.

I let my kid be a small b cos his N1 and K1 class teachers kept suggesting him to promote as he has no problem in understanding nor learning. Just that now I started to struggle, as in K2 there're more writing tasks but he's not very good at his fine motor skills at this moment. .... May be I can answer you clearly when I start to apply for P1 later next year hahaha

I also wonder if small boys have more need to repeat than small girls as seems girls are more mature than boys. Do you all think so?!

原帖由 GAT 於 11-2-16 23:12 發表
SORRY, MAY I ASK THE SMALL b (ESP DEC b) PARENTS, IF YOU CAN CHOOSE AGAIN, WILL YOU CHOSE TO LET YOUR B REPEAT N1 SO AS TO BECOME BIG B IN K1, INSTEAD OF FRUSTRATING NOW WHETHER TO REPEAT K3 OR P1? I  ...

I think Chicken's no.3 choice is the best.  In fact, I know 3 very young girls succeeded in entering DGS and SPCC after taking P1 in whatever school.

我家小兒亦都係12月出世的超細仔, 依家讀緊k2.  我自從k1開始就問老師究竟要唔要幫阿仔讀多一年, 佢跟唔跟到等等 (因為佢連n1都冇讀, 2歲8個月就讀k1) 一年半啦,  老師次次都同我講阿仔冇問題,跟得到, 所以我打算出年k3照報小一.

睇完大家既分享, 我比較喜歡方案四, 但係 對於叩門的成功率仍然有所保留... 始終叩門位唔多, 除非小朋友特別標青...

係啦, 想問下, 如果得15分, 心儀既官津係跨區, 大抽獎可以點填多呢? 老公覺得如果選大熱門, 唔得就好大機會會跌落好次次級學校.  如果選中上/普通學校, 入既機會大, 但係同"名校"/大熱門就 say goodbye, 請問是否真有其事?

不過無論如何, 再選我都係會比阿仔做細仔 :p

Depending on whether you want to go for schools like SPCC, DGS or DBS or not. SPCC seldoms admit super young kids like Nov or Dec born. Each year probably only 1 or 2. There are more cases of Sept and Oct born but most of them are in the related group. Or they are super smart. If they are admitted, small kid usually has no problem with the curriculum, but compared to the elder ones, they are not that good at taking care of themselves and somehow not that "automatic" when it comes to studying. In general a bit more careless.
If I were a Nov or Dec born parent and targeting those three schools, I will definitely repeat K1 in the beginning. Or repeat P1 now. You will learn much more in P1 then staying in K3.

原帖由 GAT 於 11-2-16 23:12 發表
SORRY, MAY I ASK THE SMALL b (ESP DEC b) PARENTS, IF YOU CAN CHOOSE AGAIN, WILL YOU CHOSE TO LET YOUR B REPEAT N1 SO AS TO BECOME BIG B IN K1, INSTEAD OF FRUSTRATING NOW WHETHER TO REPEAT K3 OR P1? I  ...
‹ 上一主題|下一主題