用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 成功既全職媽媽
樓主: GAT
go

成功既全職媽媽 [複製鏈接]

我都係全職媽媽,有工人, 工人主力做家頭細務, 我自己湊教2個小朋友, 1個4歲(大仔), 1個2歲(細女), 我無同佢地上任何PG, 大仔講野能力好強, 22.5個月已經同我地對答如流, 所以當年INTERVIEW時考4間, 4間收晒, 亞女INTERVIEW 1間收左....原本無諗同佢IN哥哥讀的學校, 最後朋友叫我IN埋, IN完後又收左...

我覺得做FT MAMA係有好處的, 但真係如果無工人幫手做家務的話, 你就算係FT MAMA都唔會有時間教到佢地野, 1為我頭1年都無工人真係無晒時間, 仲要每日只瞓得6個鐘, 好攰, 如果有工人幫手我仍然覺得自己教係好好多..

但對於入學黎講都要睇小朋友表現, 就算你點教都好, 佢地IN時表現唔好都係唔會收你

原帖由 chafamama 於 11-2-13 19:47 發表
我係全職媽媽,有工人。我自己主力照顧同教個仔,工人就做家務。In 左SC & KV, 都收左。

由阿仔8個月大開始上playgroup到依家2.5歲返pre-nursery,見過好多全職媽咪湊 / 老人家湊 / 工人湊既細路,發覺又好似真似由家人(媽 ...

所以要做全職媽媽最好加個工人,否則又做家務又教係分身不下的

非常同意,我都就快"走火入魔".

原帖由 Hipuppy 於 11-2-13 02:36 發表
全職媽媽的隱憂是有機會將小朋友o既事無限放大 , 我最近都覺得自己有o的極端o左 , 想搵條出路等自己平衡o的.

$, school means nothing to kids, they just want mom!

I have 3 kids, the eldest one is 12 now, I was only full time mom since 2008, I feel FT mom can better communicate with kids, can share their feeling in first hand. Can cook health food for them to eat..(like every lunch and dinner), housemaid always cook rubbish to them! can share with them life attitude! Of course, after all this daily education, they understand what they have to do, their school report is good and we are really close, I think this is what I miss in the past! Our family earn less money then before, and we need to control our expenses all the time, but kids willing to use second hand clothes, books and not go holiday...They just want mummy stay with them and even we just stay at home or going to garden nearby..

點解全職同小朋友既成功有關呢? 職媽媽係一個女人有條件&希望職照顧小朋友, 小朋友既成功有好多因素,唔通子女成績唔好,咁啱佢個職父/母親咁佢既父/母親就係loser.
如果因為子女成就,而仔做,唔係成功, 職媽媽係冇條件付出,不計收獲

不過,我覺得只有工人睇既小朋友,最難攪係脾氣,一日太長時間冇人管,我自己果個都係咁

我自己係全職媽媽, 當然都有工人, 如果唔係有工人, 又要揍小朋友又要做家務應該好難做得好!

以我自己觀察所得, 如去公園, 有D小朋友會丟垃圾, 最好的工人會叫佢地執返拎去垃圾桶才丟, D小朋友有時會肯有時唔肯, 最主要係個小朋友唔明點解唔可以隨地丟, 點解一定要丟去垃圾桶?但係工人根本唔會解釋, 只係會叫小朋友做, 若然小朋友唔做, 佢地就會自己丟, 所以小朋友跟本唔會學到正確的價值觀! 如果係媽媽自己揍, 好似我自己咁, 我會同佢解釋點解垃圾丟到地上係唔岩? 當小朋友明白左之後佢就好自動自覺次次都會搵垃圾桶才丟! 而且FT MAMI可以多D時間睇到小朋友, 一有D咩壞習慣可以立刻制止左先, 再加以解釋, 咁小朋友就唔會養成不良既習慣。

我相信只有父母先會肯花心機時間去教育小朋友, 工人最多只係照顧小朋友, 但絕不可能取代父母!

覆返樓主, 我身邊的小朋友, 比例上, 由FT MAMI教育出來的小朋友比較聽MAMI話, 情緒比較穩定, 親子關係較好, 當然, 亦有部份是working mum, 她們的小朋友都很聽教聽話,但是她們大多是天生比較聽話懂事的,所以就算唔係MAMI全天侯係身邊都沒問題,反之一些比較扭計的小朋友最好有個ft mum, 純熟個人意見,不喜勿插!

我聽過一些媽咪講, 如果讀名牌nursery就算interview啞都收...

我知得太遲, 希望你重有用啦~

Full time mommy and have maid to take care of housecore - will she become very lazy? I am afraid I will just sleep for long hours, instead of spending time to coach the kid?

Or is it even more busier than go to work?

And when the kid has reached three, many playgroups don't allow parents anymore. So if the kid go to school and attend many extra-cirricular activities, then in fact the parental time is not that much? or the mom will become boring instead?

Sorry so many questions!

回復 1# GAT 的帖子

"由FT MAMI教育出來的小朋友比較聽MAMI話, 情緒比較穩定, 親子關係較好, 當然, 亦有部份是working mum, 她們的小朋友都很聽教聽話,但是她們大多是天生比較聽話懂事的,所以就算唔係MAMI全天侯係身邊都沒問題,反之一些比較扭計的小朋友最好有個ft mum"

完全讚同 ...

我有一個 5 & 2 歲既仔, 大仔比較自我, 細仔好聽話但怕事, 我現在仍然係 working mom, 但係己經 resign 左, 嘗試去做 full-time mom ...

因為大仔好需要有人好有耐性咁係佢身邊不停咁指導佢, 同佢建立一種和諧互信既既關系, 我 quit 份工係因為大仔, 而我相信我仍然可以 handle 細仔 even 我仍然係 working mom ...

如果你想教出一個優秀既小朋友 (成績好、有禮貌、有自理能力、有正確價值觀), 除非你小朋友好 smart or 聽教, 否則我覺得 full-time mom 一定比 working mom 好.

當然 working mom 亦可以教出一個優秀既小朋友, 但係佢要有一個好好既 time management, 同埋一個好配合佢既工人/奶奶/婆婆.

純熟個人意見,不喜勿插!

聽返黎,just for fun。

有次我老公搭的士,同個司機好好傾,不過兩個男人竟然係傾dwe教材同埋考幼稚園。老公話司機同佢講,佢有幾個熟客係九龍塘幼稚園既校長同老師,普遍既common都係like full time mama多啲,越高學歷/職位越扣分,仲教我老公無論點都好,都要係份application form填老婆係full time mama。

之後我報n1,都冇理會我老公講,照實填(我仲要係司機口中高學歷/職位既working mama),因為呢啲係身教,況且宜家睇番啲結果,我又覺得冇咩影響,so-far我地全部都有offer喎。

不過我相信,full time mama對bb長遠既發展係會好好多(唔係為咗interview),我本身就係full time mama湊大,不過無奈要養家養父母(正因為媽媽係full time mama,所以冇咩積蓄,要我地幫佢供樓),唔可以唔做嘢者~

我都係 full time mom。
full time mom 係一項好長線的投資,考不考到好幼稚園只係其中的一小步,之後讀幼稚園小學其實睇到的分別會更大。
如果能力許可當然係 full time mom 好啦。
如之前好多媽咪的意見,full time mom 教小朋友自理同埋道德價值觀會有好大的優勢。我做左 full time mom,最開心並不是小朋友 academic 有幾叻(同埋佢都唔係叻),而係佢係一個 happy child,主動,outspoken,同埋,老師同我講佢係一個好誠實的人。Lee d 真係好難“假手於人”。
至於 quality time 問題,其實就係你自己的取向的。同一態度同一能力,咁點計都係 full time mom 會有多D quality time。
我會久不久提醒自己,既然決定左犧牲自己的事業去全識湊,就不要浪費了時間。。。我不是指要去谷佢,而係要有 quality time。我沒有工人,因為我只有一個孩子所以都 OK。我會自己帶佢去 library 去 disneyland 去 ocean park 去 museum去睇戲睇 show,甚至去旅行我都試過我自己帶去,平時同佢玩益智遊戲陪佢練琴練字做功課,arrange 同同學仔的 play dates,得閒仲可以去學校做家長義工。。。做 full time mom 都可以好 enjoyable,我自己當係一個過程一個經歷囉。

我選擇做working mom cos 我相信我性格適合事業女性rather than FTM. 而且我亦有我夢想ma
了解自己好重要, 並非每個人都合適相同生活. 曾有朋友放棄事業去全識湊, 可惜唔甘心, 因自己曾付出好多時間, 事業又有成就而且迫得小朋友太緊, 最後關係差左.

我媽媽是一個FTM,我們住在公屋,家有六兄弟妹,現在大家都大了有了自己的家同小朋友,各有各忙但仲會每星期抽一日回老家吃飯,每當我們聚在一起兩團桌都坐不下好不熱鬧。
每當在你不開心,生病,有挫折時會不理任何事都會支持你關心你同你分擔每件事程,做任何事都而你為先而你為榮。這些細細少少的事都是要經過年年月月去刻下去。我不知到什麼是成功既全職媽媽???我只知道我作為人家的女兒,我深深感受到媽媽的愛。對於我這樣的媽媽已經是很成功了。現在我作為人家的母親,我也會用同一種方法去愛我的孩子。我也希望他也感受到我的愛。

好善慕ftm有多d時間陪住自己個寶貝。自己係working mon,真係覺得自己錯過左好多阿仔成長的點滴。

我係一個ftm, 首先我當然完全認同以上大家所講種種ftm對仔女的好處. 雖然我冇工人, 但我覺得都仍然應付自如, 只要唔好對清潔要求太高(我真係好求其), 咁仲可以free多些時間來陪個仔. 同時間, 當我買餸時, 我會問仔仔意見, 而在預備煮飯時, 我都會叫佢一齊參與幫手, 咁就可以多d親子時間, 好好架!
另外, 我想講的係做ftm的最大好處就係可以同個仔一齊成長, 呢個係自己得到的好處, 而唔係由個仔的角度去看. 我自己好enjoy可以睇住佢每一刻的成長, 冇錯失任何時刻呢!

各位ftm, 至緊要係唔好俾自己太高要求, 唔好同人地比較, 好好享受與仔女一齊的時光呢!

我是working mom,鬼唔知呀媽係女人咩!如果有很好的經濟我都好想做full time mom。現養育小朋友一個月支出好大,學費幾仟、幾樣課外活動幾仟、請工人幾仟,加上平日各衣食行使$很多。但我並不認爲自己湊的小朋友乖d,工人湊的曳d。係睇父母平時有冇管教,我有d朋友的工人向他們告知小朋友行為錯,但他們完全不理會。日子久了小朋友便不會聽工人教,便養成好多壞習慣唔聽話。我除返工外任何時間都陪伴呀仔,亦要工人合作管教,所以呀仔算乖。full time mom好處就係好多時間温習學術,考試成績較好,所以每當考試我都感壓力怕溫唔切,會比ftm辛苦d。一句講晒有能力最好自己湊+工人做家務。

from my past experience, maid really only take care of children, but they will not educate the children. Even will not spend time to play the educational toys with them!

係呀,我係web cam見到工人姨姨自己係到對住字咭畫神奇畫板,我個囝(得20m大咋)就坐係附近自己睇書,睇完一本自己走去書櫃攞另一本坐低睇,足足10分鐘冇交流。不過我冇怪工人,只要佢負責到bb既起居飲食,我從來唔多講佢一句。

因為我覺得,教養孩子是父母的責任,唔係工人。我老公未生bb前見佢啲朋友既bb都係grandma/grandfa/工人湊,以為只要請個好工人就得,我洗佢腦2年,老公睇住我點用心train個囝,佢都唔咁懶懶閒,俾好多心機同個囝bonding,所以只要我地係屋企,大b只會痴我地唔會痴工人。

雖然我無奈係working ma,不過我會盡一切可用既時間同心機train佢,唔止係development,更重要係品格。
呢個舊曆新年我地去咗老公朋友屋企拜年,雖然大b年紀還小而且很好動頑皮,但在就肯聽話,朋友見大b在別人家有規有矩,都很驚訝這麼小年紀的bb可以如此懂事,不斷同我老公講我們很懂得教bb.....其實這一切讚賞,只是意外「收獲」,我們重視的是與大b的bonding,一切也只是源於愛。

如果條件許可,我相信很多working ma都很想成為ft ma,不過現實迫人,即使是working ma,其實只要肯用心教養孩子,他們還是可以感受到父母的愛。

原帖由 GAT 於 11-2-21 00:12 發表
from my past experience, maid really only take care of children, but they will not educate the children. Even will not spend time to play the educational toys with them!
‹ 上一主題|下一主題