用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2011/12 K1家長交流區
樓主: monkey妹
go

2011/12 K1家長交流區

原帖由 ng_lam_lam 於 11-3-1 23:04 發表
唔好意思!請問今天已交註冊費的家長, 有否留意到老師所發的 "k1新生繳費通告"當中的日期有點錯誤呢?

5月6日 (星期四) / 5月7日 (星期五)

但查看月曆 5月6日是星期五? 而5月7日是星期六?

到底係5月5日及5月6日, 或 ...

我張係5月5日(星期四)及5月6日 (星期五)冇錯

我打去學校問, 佢地的確寫錯左, 正確日期係5月5日(星期四)及5月6日 (星期五)

原帖由 寶貝臻 於 11-3-2 10:12 發表

我張係5月5日(星期四)及5月6日 (星期五)冇錯

學校會安排校服公司職員嚟學校擺設檔位, 遲下學校會通知你地交書簿費時會講, 同埋有皮鞋波鞋買, 都好抵架, 所以你地唔好咁心急幫仔仔女女買定呀!

不過各位都可以去校服公司買, 地址如下:

新的校服
新蒲崗爵祿街39號
啟德孑孑工業大廈第二期
八字樓E室
TEL : 2718 1313

辦公時間:
星期一至六 9:00AM-5:30PM
(1:00-2:00PM close)

原帖由 twinbb88 於 11-3-1 15:14 發表
請問有冇家長知SRL校服響邊度訂? Thanks.

K1~3個老師 (1班主任2助教)對30學生, K2~2個老師 (1班主任1助教)

原帖由 ng_lam_lam 於 11-3-1 21:27 發表
今日聽老師講話一班有30個學生, 請問有冇媽媽知道, 每一班有幾多位老師負責照顧30個小朋友呢?

嘩! 十分詳盡! 想問多一個問題, 個書包好似並非"護脊書包", 唔知道平日是否需要帶很多書回校? 因為有朋友的小朋友的脊骨曲了, 脊醫話原因係書包大重. 令我十分擔心!

原帖由 stephanielum 於 11-3-2 16:30 發表
學校會安排校服公司職員嚟學校擺設檔位, 遲下學校會通知你地交書簿費時會講, 同埋有皮鞋波鞋買, 都好抵架, 所以你地唔好咁心急幫仔仔女女買定呀!

新的校服
新蒲崗 ...

唔駛擔心, 雖然唔係"護脊書包", 但K1都係得兩三本薄書, 就算加多一兩本功課對佢地都唔係好重既!   

原帖由 ng_lam_lam 於 11-3-2 23:01 發表
嘩! 十分詳盡! 想問多一個問題, 個書包好似並非"護脊書包", 唔知道平日是否需要帶很多書回校? 因為有朋友的小朋友的脊骨曲了, 脊醫話原因係書包大重. 令我十分擔心!

...

Thank you very much for your update....

原帖由 stephanielum 於 11-3-2 16:30 發表

新的校服
新蒲崗 ...

各位家長唔好意思, 校服公司個地址打錯小小野, 請各位up-date番!  

新的校服
新蒲崗爵祿街39號
啟德工業大廈第二期
八字樓E室

辦公時間:

原帖由 twinbb88 於 11-3-3 11:32 發表
Thank you very much for your update....

我問過學校無普通話學,你地會唔會帶佢地出去學?有咩好介紹?

唔記得問學有冇外藉老師,知唔知有冇?

Ha ha, no problem la. And thanks for your update.

原帖由 stephanielum 於 11-3-3 14:23 發表
各位家長唔好意思, 校服公司個地址打錯小小野, 請各位up-date番!  

新的校服
新蒲崗爵祿街39號
啟德工業大廈第二期
八字樓E室

辦公時間:

...

你個女好叻!

原帖由 monkey妹 於 11-2-28 16:11 發表
我好求其咋 比起有D媽咪我真係自愧不如  其實小朋友唔上心成日發緊夢, 大人用幾多心機教都係無用囉 托賴呀囡暫時都肯上心學野, 大D係咪仲咁上心真係唔敢包囉mouth:" />     
...

Thank you so much! Very useful information!

原帖由 stephanielum 於 11-3-3 14:23 發表

新的校服
新蒲崗爵祿街39號
啟德工業大廈第二期
八字樓E室

辦公時間:

...

你地好呀...
一口氣睇晒咁多頁... 真係好詳盡呀.. 多謝你地...

我家小琳報到先.... 我地係0809B...
多多指教~

5月5日交費後, 有冇媽咪一齊食早餐交流下

請問你幾點去?

原帖由 zoemamaling 於 11-4-22 23:51 發表
請問你幾點去?

我早上送完亞囡學就行過去.你幾點?

醒目開學勳章 貢獻勳章

溫馨提示:

明天及後天(5-6號)9:00-11:00am要回學校交書薄費
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

交左錢了,am class

歡迎你女女加入SRL 大家庭!!

原帖由 annvnna 於 11-5-5 10:41 發表
交左錢了,am class

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個囝係上午班
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。