用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2011/12 K1家長交流區
樓主: monkey妹
go

2011/12 K1家長交流區

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講得好啱 我個人覺得SRL英文/其他科目嘅教學程度都算適中喇, 對我個囡黎講絕對適應到佢上小一嘅課程, 暫時都幾好成績(係全級頭幾名果隻)  
原帖由 stephanielum 於 11-2-25 16:40 發表
請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在外找英文輔助班嗎?
==>>今年家長日老師都提過, 話有家長話淺, 也有家長話深, 老師話K.1有小朋友連A-Z都唔識, 有d小朋友大細楷都識哂, 所以學校要拉近距離, 唔可以太偏埋一邊, 其實我又唔覺太淺, 又唔深啦, 我地做家長既要企在小朋友個邊諗, 唔係一味深就好, 學校有教單音phonic, k1教句子對答, 用牛津story book, 我都有幫囡囡在外上英文, 希望佢多聽多講, 打好個底.

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個囡讀KG時, 我都無比佢學普通話, 而家小一先開始學, 佢都OK架, 仲有比老師選左出去普通話朗誦比賽
原帖由 stephanielum 於 11-2-25 16:40 發表
沒有普通話課, 那每位小朋友都要在外報讀普通話
==>>普通話只在星期六playgroup至有, 仲要是給k3學生, 至於要唔要在外學普通話, 咁要睇每位家長.

歡迎你地一班小妹妹&小弟弟加入SRL 大家庭, 我囡囡今年K.2, 個名都有個"琳"字架~

你地大家唔駛擔心, 將你地既心肝寶貝交比天主, 佢地一定會讀得好開心架!

請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在 ...

我的女兒都有OFFER,但佢而家係CANNAN讀得好開心,都唔知點好?我地唔係住34區,又唔係係教徒,係咪讀了KG都冇咩機會升SRL 小學呢?

你地好呀~ 我仔仔都收到offer呀... 不過都心大心細中...
因為去interview先發現原來SRL主要係女仔學校... 唔知會唔會影響佢成長呢?? 嘻嘻... 我呢個mama乜都擔心一餐...

我個囡都係迦南K1, 我見佢都係讀得好開心,初頭都有諗過比佢讀番K1, 但後來CONCERN到佢升小學問題, 我驚迦南的升小1冇咁好, 同埋我睇教育局個網, 我見SRL 的K1,K2&K3學生, 三年都係150人, 即係冇人退學, 但係迦南就越來越少人讀,估計係D學生退左學插班讀其他, 咁反映係咪間學校冇咁好?(純粹個人估計)

原帖由 mamasam 於 11-2-25 22:59 發表

我的女兒都有OFFER,但佢而家係CANNAN讀得好開心,都唔知點好?我地唔係住34區,又唔係係教徒,係咪讀了KG都冇咩機會升SRL 小學呢?

原帖由 annvnna 於 11-2-27 11:29 發表
我個囡都係迦南K1, 我見佢都係讀得好開心,初頭都有諗過比佢讀番K1, 但後來CONCERN到佢升小學問題, 我驚迦南的升小1冇咁好, 同埋我睇教育局個網, 我見SRL 的K1,K2&K3學生, 三年都係150人, 即係冇人退學, 但係迦南就越 ...

我都好煩呀,係邊到可以睇到

我個女係CANNAN (Kowloon Tong) N1, 我都驚迦南升唔到好小1, 所以我無比留位費, 我都唔捨得, 因為我個女讀得幾開心!不過我見SRL 小學, 所以我選擇SRL !

我唔知你所講既oxford story tree 同唔同現在學校個本, 因為我只知牛津出版, 個名只係story book, 唔覺有tree個字; 一個學期學校會派一盒dvd給小朋友, 是關於該學期所派既story book 內容, 咁家長可以比小朋友在家睇, 到上堂老師教時會比較清晰, k1印象中好似八本story book, k2就相對多左同深左了.

原帖由 ng_lam_lam 於 11-2-25 17:43 發表
好多謝你既回覆, 想請問咁Oxford Story Tree係讀邊個Level? Red? Blue? Green? K1會讀幾多本 story book?

我都覺經srl 訓練出來既小朋友絕對適應到小一, 因為估唔到亞女今年k2下學期一開始, 就要自己在功課寫上日期, 同埋我都覺好似一下子加深左.

我估你囡囡除左srl教出來之外, 你依個媽咪都應該落左唔少心機先可以咁好成績既. 希望你囡囡繼續可以keep住咁好成績, 我都想亞女好似你囡囡一樣咁好就放心哂. 哈哈!

原帖由 monkey妹 於 11-2-25 17:48 發表
你講得好啱 我個人覺得SRL英文/其他科目嘅教學程度都算適中喇, 對我個囡黎講絕對適應到佢上小一嘅課程, 暫時都幾好成績(係全級頭幾名果隻)  
...

雖然你唔係教友, 又唔係34區, 但都可以在大抽獎甲部揀srl小學做第一選擇, 雖然甲部被抽中機會好微, 但都叫做試過嘛! 同埋可以再叩門囉! 唔好咁擔心, 天父已為你地安排好了.

原帖由 mamasam 於 11-2-25 22:59 發表

你依個媽咪咁粗心大意架!

雖然srl 小學中學係女校, 但幼稚園係男女校嚟架, 只不過因好多人都想直上, 所以相對女仔佔多數, 但每班都有幾個男仔讀, 其實咁仲好啦, 得幾個男仔, 老師仲會特別留意多d.

原帖由 涼粉涼浸浸 於 11-2-26 23:54 發表
你地好呀~ 我仔仔都收到offer呀... 不過都心大心細中...
因為去interview先發現原來SRL主要係女仔學校... 唔知會唔會影響佢成長呢?? 嘻嘻... 我呢個mama乜都擔心一餐... ...

Agree - 天父已為你地安排好

原帖由 stephanielum 於 11-2-28 10:55 發表
雖然你唔係教友, 又唔係34區, 但都可以在大抽獎甲部揀srl小學做第一選擇, 雖然甲部被抽中機會好微, 但都叫做試過嘛! 同埋可以再叩門囉! 唔好咁擔心, 天父已為你地安排好了.

...

其實srl唔係無小朋友退學架, 以我所知舊年升上k2都有小朋友離校, 聽講話有d考到一條龍既學校, 唔駛擔心上小學問題, 因srl 此终上小學係要跟政府玩法, 所以唔夠分, 唔同區上都未必上回小學, 但有去必有入, 有d會插班入srl 就是為了叩門位囉.

[quote]原帖由 annvnna 於 11-2-27 11:29 發表
我個囡都係迦南K1, 我見佢都係讀得好開心,初頭都有諗過比佢讀番K1, 但後來CONCERN到佢升小學問題, 我驚迦南的升小1冇咁好, 同埋我睇教育局個網, 我見SRL 的K1,K2&K3學生, 三年都係150人, 即係冇人退學, 但係迦南就越 ... [/quot

聽日要留位嘞,各位中了srl kg記得準時喎.

Dear all,

Please be reminded the time for registration on March 1st and 2nd would be 9:00am - 11:00am...

Don't miss it if you would like to send your kid(s) to SRL KG by this Fall.

醒目開學勳章 貢獻勳章

剛剛寫好張cheque預備明天去留位
原帖由 twinbb88 於 11-2-28 11:14 發表
聽日要留位嘞,各位中了srl kg記得準時喎.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個囝唔知有無機會同你個囝做同學呢
原帖由 涼粉涼浸浸 於 11-2-26 23:54 發表
因為去interview先發現原來SRL主要係女仔學校... 唔知會唔會影響佢成長呢?? 嘻嘻... 我呢個mama乜都擔心一餐... ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我好求其咋 比起有D媽咪我真係自愧不如  其實小朋友唔上心成日發緊夢, 大人用幾多心機教都係無用囉 托賴呀囡暫時都肯上心學野, 大D係咪仲咁上心真係唔敢包囉     
原帖由 stephanielum 於 11-2-28 10:47 發表
我估你囡囡除左srl教出來之外, 你依個媽咪都應該落左唔少心機先可以咁好成績既.

多謝妳既information! 我估應該係同一樣野, 因為一個 level 係有6至8本故事書, 用顏色分level , level  1 係既書紅色, level 2 既書係藍色, level 3 既書係綠色....

因為朋友比了一幾本我, 所以想知學校K1比小朋友讀邊個level.

原帖由 stephanielum 於 11-2-28 10:37 發表
我唔知你所講既oxford story tree 同唔同現在學校個本, 因為我只知牛津出版, 個名只係story book, 唔覺有tree個字; 一個學期學校會派一盒dvd給小朋友, 是關於該學期所派既story book 內容, 咁家長可以比小朋友在家睇 ...

有没有人明天去注册。