用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2011/12 K1家長交流區
樓主: monkey妹
go

2011/12 K1家長交流區 [複製鏈接]

我個女叫桐桐, 收咗佢啦, 大家第時係同學仔啦, 我哋媽咪多d交流吓呀!
只不過都係有相同嘅顧慮就係黃埔譚歐亦收咗佢, 真係難取捨.  你哋不防比d意見我吖, 謝謝

大家好!

原帖由 monkey妹 於 11-2-11 14:41 發表
HiHi

你地好呀! 等我都黎報到先! 我個女叫靖靖, 黎緊都會入讀SRL的k1。多多指教呀!

回復 3# monkey妹 的帖子

我想請問你大囡係咪讀得好開心呀? d老師教得好唔好?

其實聖母都收左靖靖, 但係SRL係咪好d呢? 我都仲考慮緊揀邊間...可以俾d意見我嗎?

原帖由 maisiecmy 於 11-2-14 15:02 發表

其實聖母都收左靖靖, 但係SRL係咪好d呢? 我都仲考慮緊揀邊間...可以俾d意見我嗎?

大家可唔可以分享下SRL有咩好呀?課程同老師如何?因小女而家讀梗迦南N1,都諗梗邊間好

回覆 21# christine1227bb 的文章

我都係有譚歐offer,呢度唔駛搭校車,方便好多.但我又鐘意srl,唔知點好?請比意見!thanks!

我都係有譚歐offer,不過,我覺得SRL的面試真係全睇亞囡表現,而唔係睇家長,所以我應該比亞囡讀SRL!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我大囡舊年已畢業左了而家小一喇, 講番SRL KG, 當然OK我先比細囝讀喇(好似賣緊廣告hehe), 呢間學校著重德育, 我like呢樣, 課程聽今年K3家長講好似深左小小, 老師好有心機教小朋友, 可能有部份老師比較後生, 有D家長會覺得麻麻, 呢樣真係見仁見智, 基本上我都好滿意呢間學校

至於你仲有其他offer要諗邊間好時, 咁要睇你自己想要D咩, 加上你想小朋友將來入咩小學, 好多野你自己先清楚及去行量到, anyway希望大家嘅小朋友都能開心地開始學習階段  

原帖由 maisiecmy 於 11-2-14 15:02 發表

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Hi Monkey妹 或 其他小朋友在SRL的家長,

想請教K1的問題:

1) 約幾時先知會編讀上/下午班呢?
2) 課程怎樣? 有冇PTH學? 或 PTH/EN native 教師?
3) 入讀嘅小朋友係咪會可以直上小學? 若不, 有幾成可上? (只是以第一個子女計分法)
4) 是否不會再出去考私小而等派位呢? 那中學又怎樣? 會有什麼選擇?
4) 學校會供應茶點家自己帶?
5) 有定期辦生日會或運動會?

真係冇mug頭緒, 因in完之後都諗定我囡考唔到的, 因in時我感到佢被老師忽略了! 真係好意外佢居然被取錄, 仲要係唯一一間有學卷, 請指教下!

原帖由 monkey妹 於 11-2-15 10:44 發表
我大囡舊年已畢業左了而家小一喇, 講番SRL KG, 當然OK我先比細囝讀喇(好似賣緊廣告hehe), 呢間學校著重德育, 我like呢樣, 課程聽今年K3家長講好似深左小小, 老師好有心機教小朋友, 可能有部份老師比較後生, 有D家長 ...

我囡囡今年讀SRL K2, 希望可以解答你既問題, 如有錯漏, 望其他SRL家長提點.

1) 約幾時先知會編讀上/下午班呢? 我記得要五六月先會知編上或下午班, 即係現階段取錄只是交留位費的.

2) 課程怎樣? 有冇PTH學? 或 PTH/EN native 教師? 課程每月都會一個主題, 例如: 主題~新年, 學校會將所有新年有關物品, 常識都會教. 英文都會教會話對答, 基本phonic 發音, 用牛津story book, 有net 老師教英文, 不過唔係每堂英文堂都係, 好似一星期一堂係net 教. 其餘堂數由班主任教授. 至於PTH 學校課程沒有包括, 但有星期六興趣班上, 但只給K3學生報名, K2 可報名畫畫班.

3) 入讀嘅小朋友係咪會可以直上小學? 若不, 有幾成可上? (只是以第一個子女計分法) 小學係津校, 要跟教統局計分抽獎, 不可直上小學, 第一名子女基本15分, 如有宗教分加5分, 如果只得15分在首輪計分應沒有機會, 因今年20分都未能全收, 故15分會沒可能的. 如住34區第一選機會就很大抽中.

4) 是否不會再出去考私小而等派位呢? 那中學又怎樣? 會有什麼選擇? 個人意見, 我會考私小作back up, 怕萬一抽不到聖小, 可以有後著. 如聖小上中學因屬直屬中學, 有80-85%收回, 不過見小學家長講話得7x%收回, 唔知點解. 但中學在沙田, 英中, 屬band 1 尾算不錯.

4) 學校會供應茶點家自己帶? 茶點K1.K2 學校提供, K3自已帶, 茶點費每個學期$500, 個人好滿意茶點, 因學校提供不同類型茶點, 除旦糕, 餅乾, 麫包基本外, 湯粉麫飯....樣樣都有.

5) 有定期辦生日會或運動會? 生日會兩個月一次, 回來都有禮物同食物, 好豐富架! 生日會費每個學期 $150. 至於運動會都沒有, 家教會每年都會有PTA 親子旅行, 學校K1無親子旅行, 今年K2就有.

個人感想 : 好感恩天主恩寵, 讓囡囡可以在充滿愛心既學校讀書, 囡囡兩年既班主任都很好, 其他老師都很nice, 囡囡都很喜歡返學.

原帖由 kyuen 於 11-2-15 11:42 發表
Hi Monkey妹 或 其他小朋友在SRL的家長,

想請教K1的問題:

1) 約幾時先知會編讀上/下午班呢?
2) 課程怎樣? 有冇PTH學? 或 PTH/EN native 教師?
3) 入讀嘅小朋友係咪會可以直上小學? 若不, 有幾成可上? (只是以第一 ...

回覆 29# stephanielum 的文章

請問各位SRL家長,
學校有什麼興趣班呢? 是否所有興趣班都在星期六呢?
謝!

hihi 我大囡都係舊年畢業左SRL、今年到我細囝入讀、亞仔名 "焌軒"

應該暫時得兩樣, K2畫畫班, K3普通話, K3唔知有無畫畫班, 但K1以上兩樣都沒有安排上的, 全部興趣班在星期六上午上, 每樣分三班. 9:00-10:00, 10:00-11:00, 11:00-12:00

原帖由 Leung108 於 11-2-15 14:07 發表
請問各位SRL家長,
學校有什麼興趣班呢? 是否所有興趣班都在星期六呢?
謝!

醒目開學勳章

我住觀塘,又無宗教,咁升上小學咪無行?!點算?!

hi, 我唔係淋你冷水, 如你無宗教, 首名子女計埋都得15分, 在第一round計分好難入回小學, 而觀塘又不是34區, 你唯有甲一填SRL, 睇好唔好彩得幾個位都比你抽中, 再唔得就叩門, 不過這兩個chance都好微.

如真想讀SRL, 唯一最大chance就係搬去34區囉.

如果你心儀SRL KG, 咪讀住先囉, 可能兩年後你唔想上返小學呢! 好多變數我地估計唔到, 天主自有安排.

原帖由 meebardog 於 11-2-15 17:04 發表
我住觀塘,又無宗教,咁升上小學咪無行?!點算?!

其實聖小在34區黎講好唔好?

回覆 32# stephanielum 的文章

stephanielum, thanks for your useful information^^

醒目開學勳章

原帖由 stephanielum 於 11-2-15 17:57 發表
hi, 我唔係淋你冷水, 如你無宗教, 首名子女計埋都得15分, 在第一round計分好難入回小學, 而觀塘又不是34區, 你唯有甲一填SRL, 睇好唔好彩得幾個位都比你抽中, 再唔得就叩門, 不過這兩個chance都好微.

如真想讀SRL,  ...

唯有係咁啦!thanks for your info.~

真係好感激妳咁詳盡嘅講解, 多謝晒!

原帖由 stephanielum 於 11-2-15 13:48 發表
我囡囡今年讀SRL K2, 希望可以解答你既問題, 如有錯漏, 望其他SRL家長提點.

1) 約幾時先知會編讀上/下午班呢? 我記得要五六月先會知編上或下午班, 即係現階段取錄只是交留位費的.

2) 課程怎樣? 有冇PTH學? 或 PTH/ ...

Thank you very much for your useful and detailed information!

原帖由 stephanielum 於 11-2-15 13:48 發表

2) 課程怎樣? 有冇PTH學? 或 PTH/ ...

另外, 我又想問一下, 校車係點樣安排架呢? 係家長自組, 抑或學校已分左好多條線, 喺唔同區接載小朋友返學架?
‹ 上一主題|下一主題