用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學
樓主: mamafans
go

選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學 [複製鏈接]

回覆 158# hitbadguy 的文章

最怕人上綱上線。

回覆 160# AlanShirley 的文章

我欣賞你的幽默感。

好似係你俾超級版主Edea 警告誹謗、親子王國保留追究權利。其實你地係咩人、要分身幾個ID去轟炸人? Old girls or parents?
不過同超級版主講過 、就算ban你地ID,你地又會用新ID、一張prepaid sim card成本才幾拾元!

""""""可能lawsonmoon唔知樓主同版主(請注意, 唔係"板主"), 呢一點唔出奇, bk有好多人係咁.

你最後一段說話我會視之為誹謗, 親子王國保留追究權利, 如再有類似言論, 必定立刻封戶.

edea"""""""

原帖由 hitbadguy 於 11-4-29 02:27 PM 發表
Lawsonmoon 的言論大可能構成誹謗。4eyedads 的言論更明顯不過。由於我不能確定可能住在舂坎角的4eyedads 就是 lawsonmoon 的化身,因此我在另一個thread 問了他一些問題。

BK在處理一些可能是 誹謗的討論時一向很小 ...

This is a phenotype of 陶傑講既"小農社會DNA"

世界很大、香港很渺小;香港既一間學校更渺小。
當會考都改為像IB的新高中課程與世界接軌,我們的眼光不要再停留在香港了。
送你的子女到外國或國際學校吧 if you have the resource.

原帖由 AlanShirley 於 11-4-29 02:46 PM 發表
我咁愛妳, 妳竟然唔收我;
我為妳不停催谷囡囡, 不但付出金錢和時間, 更重要是心靈受到前所未有的挫敗及失落感;
我唔知失敗的原因, 因為自問已做到最好.

現在我死心了, 唯一可以做就係不停散播妳對我的絕情, 使其他 ...

回覆 1# lawsonmoon 的文章

多謝各位意見:
希望這兒是討論兩間學校的分別,考小一時的問題已是過去了。

law 生,如你有需要,請另開一個議題吧!我怕想給相關看法的人都跑掉,先謝謝你。

屠傑?好受歡迎架,你喜歡佢。
原帖由 lawsonmoon 於 11-4-29 23:50 發表
This is a phenotype of 陶傑講既"小農社會DNA"

世界很大、香港很渺小;香港既一間學校更渺小。
當會考都改為像IB的新高中課程與世界接軌,我們的眼光不要再停留在香港了。
送你的子女到外國或國際學校吧 if you have t ...

ok, sorry, 以後不再在這裏留言了。

其實兩間學校的分別就像之前有位國民所講,有人提出批抨maryknoll, 係冇セ人反應;相反有人提出批抨DGJS, 係會有一批人用旁門左道分身幾個ID去人身攻擊批評者、很難理解他們的價值觀。

原帖由 mamafans 於 11-4-30 12:59 AM 發表
多謝各位意見:
希望這兒是討論兩間學校的分別,考小一時的問題已是過去了。

law 生,如你有需要,請另開一個議題吧!我怕想給相關看法的人都跑掉,先謝謝你。 ...

唔好成日話人批評你啦,你又咪係成日批評DGJS,真係五十步笑百步!!

原帖由 lawsonmoon 於 11-4-30 12:29 發表

其實兩間學校的分別就像之前有位國民所講,有人提出批抨maryknoll, 係冇セ人反應;相反有人提出批抨DGJS, 係會有一批人用旁門左道分身幾個ID去人身攻擊批評者、很難理解他們的價值觀 ...

羅生門,

你的post被block了, 仍要在別人的post內翻抄你的舊言論。  一個DBS舊生的女兒, 考不進DGJS的創傷真的這麼大嗎?  如果你真的是因為要地址證明而感到不公平, 為何2nd interview不當面向校長反映? 也不寫信向校方投訴?

你的價值觀更難理解。
1. 女兒不懂說廣東話, 卻要她考傳統私校,
2. 感到被不公平對待, 又不敢當場投訴, 只敢縮在BK以匿名身份, 不停在相關post發表針對DGJS學生的言論。
3. 自己可以批抨別人, 但不能接受別人批抨,
4. 一個在外國生活卻回流香港工作的人說: "世界很大、香港很渺小.............., 我們的眼光不要再停留在香港了,.................." 。
5. 閣下的收養質素, 大家有目共睹, 卻經常以收養來評論別人。 在post#152, 你覺得maryknoll學生整體比較有收養。但用來衡量學生收養的指標只是

"有人提出批抨DGJS, 係會有一批人用旁門左道分身幾個ID去人身攻擊批評者。"

如果有人說喇沙學生整體比DBS較有收養是因為看過羅生門的言論, 你說可笑嗎?  

說穿了, 你只是再一次借maryknoll來眨低DGJS的學生。

原帖由 lawsonmoon 於 11-4-30 12:29 發表

其實兩間學校的分別就像之前有位國民所講,有人提出批抨maryknoll, 係冇セ人反應;相反有人提出批抨DGJS, 係會有一批人用旁門左道分身幾個ID去人身攻擊批評者、很難理解他們的價值觀 ...

Sorry 樓主,忍唔住覆埋最後一次。

根據超級版主Edea 說係你們之中有人分身幾個ID去轟炸人、甚至有誹謗言論;可能Edea怕出事、把post closed了。我也有不解,不公怖分身人的ID而把post closed了,會不會劣驅逐良幣;其他人有樣學樣呢!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2257031&page=11#pid33614024

其實我不只說DGJS, DSS/私校中St Paul Co-ed也有做address vetting;不過SPCC冇セ人死撑,我想回覆都冇機會。BTW, 我只有報玩DGJS, 冇報SPCC和其地school呢。

其實你列出的幾點又有小農思維,事實(address vetting)由誰提出又有何關係呢,重點係事實(address vetting)是否存在、合理呢? 由亞A或亞B提出,事實都係事實呀。

BTW, 我個仔都冇讀DBS呀, 讀CAIS的。我都講過DBS轉咗直資不同了、唔同蝦餃同泥佬的年代了;現在La Salle仲好啲!

原帖由 k.kung 於 11-5-1 03:34 AM 發表
羅生門,

你的post被block了, 仍要在別人的post內翻抄你的舊言論。  一個DBS舊生的女兒, 考不進DGJS的創傷真的這麼大嗎?  如果你真的是因為要地址證明而感到不公平, 為何2nd interview不當面向校長反映? 也不寫信向 ...

醒目開學勳章

為停止不必要的罵戰,現關閉此討論.
‹ 上一主題|下一主題