用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學
樓主: mamafans
go

選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學 [複製鏈接]

agreed & same same.

原帖由 cherrieshum 於 11-2-11 14:52 發表
我選Maryknoll,因為女拔不是我這些中產讀的,入得女拔大多是非富則貴,又或者是名人,除非自問家境很好,否則讀女拔可能會讓小孩自卑。另外,Maryknoll已經非常棒了,何必一定要選女拔。 ...
無知是福

終於知樓主點解有trouble了!原來係甘!
我都唔明點解有孖的孩子一定要細跟大,又或者大要舖定條路比細的(學校)?可唔可以當番佢地係2個獨立個體呢?當然第2時可能在讀書選校上,父母要煩多次,但兩個人就係兩個人,有唔同性格和資質,唔一定要讀同1間學校,讀同1間學校只係方便父母接送....
財政許可,交通唔係問題,選校就要睇小朋友和學校配合否?不是在學校"名氣"問題,如果樓主認為"女拔小"適合大女,去又何妨?到細女時,可能有更好選擇等著她!雖然女拔是直資,但大囡入到去,細囡都好大機會入番去(以我老細為例),女拔我又唔覺甚麼名門望族,中學部學費亦不是太高,1年3萬幾(好似唔過3萬5),SPCC還攞命,6/7千1個月(直資學校),我都識D唔係太富貴小朋友係到讀.
講晒1句,要衡量家庭財政和人手先,就算心儀,但條件不許可,亦要放下心頭好,去官/津學校,一樣會出人頭地.

原帖由 shalaladream 於 11-2-11 12:09 發表
對於樓主嚟講佢心目中只有DGS, 要"委屈"大女讀MCS係對佢唔住,所以先要向大女交代.

將D大家公認係好既學校比較嚟比較去, 食魚翅好定熊掌呢?
其實係咪應該唸吓自己係咪啱食呢? ...

Both are good schools, give the daughter to choose.

DGS girls are too aggresive and indenpent. They are very successful in career in general but have problem in marriage. MCS is better choice.
原帖由 fanwong29 於 11-2-11 15:22 發表
Both are good schools, give the daughter to choose.

基本上你講我都同意. 我自己兩個小朋友都唔係同一間學校, 仲要唔係DGJS/MCS 呢D咁高級數. 不過返學唔係單單接送咁少事, 仲有課外活動/補習/考試等等, 時間安排有時唔係咁容易架, 尤其兩間學校唔同區仲大件事. 至於舖路, 玩過升K升小呢個遊戲, 都唔想得閒身痕玩多次啦, 第二位兒女仲要少埋首名五分, 果種擔心勞累, 長期作戰, 大家係過來人應該都明.

不過我見娛樂圈好多M校女星, 婚姻生活都 呢d 都係睇人同埋緣份啦. 揀間適合先係最重要, 樓主個CASE 俾著我都R 爆頭, 可能擲公字決定算啦. 如果我係有錢有名望支援就應該會揀DGJS.

點都好, 有得咁揀, 小朋友既有運又有本事, 點揀都唔會太差.

我都唔明點解有孖的孩子一定要細跟大,又或者大要舖定條路比細的(學校)?可唔可以當番佢地係2個獨立個體呢?當然第2時可能在讀書選校上,父母要煩多次,但兩個人就係兩個人,有唔同性格和資質,唔一定要讀同1間學校,讀同1間學校只係方便父母接送....

回復 25# w_y 的帖子

我都明2個小朋友所花的時間/心力係雙倍,如果1個媽咪帶2個小朋友好辛苦,同1間學校時間上好安排,識朋友都係2個,孖仔來,亦識男女配,男女配容易知點選校,比孖仔/女考慮少少甘多!
Case1:孖仔,同1間小學,但孖仔唔同資質,大孖屬band1,細孖屬band2,讀小學前分野不大,上到小學開始明顯和分得出,選中學了!朋友竟然為了方便,"想"揀同1間直資中學(相比津/官band2學校好少少,因為直資中學一定係全英中),我話大孖係band1,1定入到band1津/官校(唔計頭中尾),點解為求方便,放棄免費就學機會(band1),媽咪朋友都知,我話代其他人多謝你囉!
Case2:大女細仔同1間小學,後來大女入了庇理羅士女中,細仔P6,當然1定唔係大女果間!到頭來味又係分開2間啦!

回復 1# Sherryko9 的帖子

多謝各位意見,真係心大心細,大女係似DG女的類型,但對住個細又真係好苦腦,佢太細啦,未定型,但真係俾小朋友自己選?

I have a question - how can you expect a 5/6 year old kid to decide which school suits her better?

I am an MCS alumni.  If I have a daughter and she gets admitted by both schools, I will send her to DGJS, it is a no-brainer.  Simply because DGJS is DSS, school has more automony in everything, including the ability to screen and choose which students they want to take in.

回覆 2# mamafans 的文章

回覆 2# mamafans 的文章

原帖由 cherrieshum 於 11-2-11 14:52 發表
我選Maryknoll,因為不是我這些中產讀的,入得女拔大多是非富則貴,又或者是名人,除非自問家境很好,否則讀女拔可能會讓小孩自卑。另外,Maryknoll已經非常棒了,何必一定要選女拔。 ...

似乎自卑既係父母自已,中產好失禮咩?唔多覺喎!點解要為的咁既無形枷鎖而放棄女拔?老實講,如果經濟唔係問題,老虎加隻蟹都簡女拔,應為子女選擇最好,張來出路都會順暢好多,人家知你女拔畢業,咀臉待遇都不會差吧!

回復 27# mamafans 的帖子

我幫你簡女拔,唔係你一世後悔。

梗係女拔啦,咁難都考到,唔好抹殺家姐可以係最top嘅女校接受教育嘅機會,細妹再行自己嘅路喇,可能細妹都可以抽到好學校or考埋入女拔呢,除咗經濟問題,如果唔係,一定揀DGJS

原帖由 lauerica 於 11-2-11 22:57 發表

似乎自卑既係父母自已,中產好失禮咩?唔多覺喎!點解要為的咁既無形枷鎖而放棄女拔?老實講,如果經濟唔係問題,老虎加隻蟹都簡女拔,應為子女選擇最好,張來出路都會順暢好多,人家知你女拔畢業,咀臉待遇都不會差吧! ...

中產不是失禮,不過讀女拔小孩之間會比較,父母大多是商人,家境富裕。自問只是打工仔階層,恐怕小孩會自卑或者變得勢利。
你不信就算了。

原帖由 cherrieshum 於 11-2-12 13:44 發表

中產不是失禮,不過讀女拔小孩之間會比較,父母大多是商人,家境富裕。自問只是打工仔階層,恐怕小孩會自卑或者變得勢利。
你不信就算了。

其實唔係講繄信唔信問題,做父母應該教導子女乜野係價值觀,要佢地知道呢個世界上,每個人都係一個獨立個體,你叻永遠有人叻過你,你有錢咩?重有人富有過你,你窮咩?重有人窮過你,所以係冇得比較,做好自已本份已足夠,至於怕有錢同學會睇唔起自已個小朋友,或驚小朋友變得勢利,相信不用擔心,全是家教問題,如果真係遇到的富貴學生而佢又真係睇你唔起,祇係佢本身家教出左問題,我們又有何好擔心,別杞人憂天吧!

我會揀DGJS。

插班入的,因為家境的問題,學費全免
咁特別?學校因你家窮免學費?窮既標淮係點?學校根據乜野而唔收你學費?(唔係窒你),最好可以八埋邊間學校咁有良心?相信大家都好想知?

我會揀DGJS。

我當年唔係自己本身申請學費全免的(高中插班,所以原本要交學費),所以唔清楚標準。呢間學校係港島區一間聖公會辦的學校,真係好有良心(當年,而家唔知)。我係因為成績而收我讀的。
由於不是這地方的討論內容,亦有私隱因素在內,所以已刪去較早前的留言。
不過,我好認同你之前的留言,好認同你講,"家長的價值教育是重要的,任何地方都有有錢或窮人"
人雖窮,志不要窮!

原帖由 lauerica 於 11-2-12 16:27 發表
插班入的,因為家境的問題,學費全免
咁特別?學校因你家窮免學費?窮既標淮係點?學校根據乜野而唔收你學費?(唔係窒你),最好可以八埋邊間學校咁有良心?相信大家都好想知? ...

‹ 上一主題|下一主題