用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩中學決定轉直資,你還會考慮協小嗎? ...
go

協恩中學決定轉直資,你還會考慮協小嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

今天明報報導協恩決定轉直資,最快於2011年9月實行
學費暫定每年35000,學費寬減應該是參考同一辦學團體的SPCC
如果是你,你還會考慮協小嗎?
   0    0    0    0

我細個讀書時在協恩附近, 那時協恩已是名校, 亦是我的 dream school.  今天做了家長, 協恩還是我的 dream school, 囡囡當年去考但考不到, 曾經動過念頭去插班或升中去讀 (純是近屋企), 但見囡囡現校讀得好好, 德育學問都好, 便打消念頭, 今轉了直資, 更不會想了.

咁其實轉左之後,仲會留番幾多位俾協小呢?
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

報導話85%
但其實唔使太擔心
試想想,協小得3班90幾人
協中現時有5班,每班36人=200個位
所以,只要學校願意,收返晒都可以
而協中現時除了協小外,跟聖三一好似都係有聯繫,應該聖三一要擔心多一些

原帖由 Era 於 11-2-9 13:43 發表
咁其實轉左之後,仲會留番幾多位俾協小呢?

oic.Thanks.

原帖由 ziyi 於 11-2-9 14:10 發表
報導話85%
但其實唔使太擔心
試想想,協小得3班90幾人
協中現時有5班,每班36人=200個位
所以,只要學校願意,收返晒都可以
而協中現時除了協小外,跟聖三一好似都係有聯繫,應該聖三一要擔心多一些

...
http://era-central.blogspot.com/

回復 5# ziyi 的帖子

咁協小又有無聲氣几時轉直資?

醒目開學勳章

沒有.一直以來都只說中學部先轉,轉完才考慮小學部
咁即係話最快都要
2012/13 中學轉完
再看成效
再咨詢
沒有2015/16,我想都沒有機會啦

原帖由 littlecook 於 11-2-9 15:17 發表
咁協小又有無聲氣几時轉直資?

原帖由 ziyi 於 11-2-9 16:19 發表
沒有.一直以來都只說中學部先轉,轉完才考慮小學部
咁即係話最快都要
2012/13 中學轉完
再看成效
再咨詢
沒有2015/16,我想都沒有機會啦

家長斥沒諮詢 學費貴
http://news.mingpao.com/20110209/gfb1.htm

而家話轉就轉, 本來讀開協小(津校), 諗住中學升協中的家長真係慘, 在unexpected的情況下每月交$3500學費.

回復 8# ziyi 的帖子

yes, I will still vote for HY primary as now my kid is in GH kinder, back up for primary and secondary school, then go for lucky draw HY.  So, actually I already prepare to pay anyway if fail in lucky draw.
‹ 上一主題|下一主題