用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢?
樓主: huiaudrey
go

德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢?

鄭裕玲不是女拔舊生嗎?

妳地睇吓 2009 Annual Report 第9頁數據..入HKU rate drop from 18.5% in 2008 to 2.9% in 2009. 連只係入U嘅 rate 都好差, 數據跌得好得人驚, 好明顯德望學校strategy出左問題, 交得咁嘅學費得D咁嘅成績, 以為食老本, 起大D學生就話自己貴族賓學校, 人地政府比資助你就攞政府錢買股票番新學校, 呢樣野已經引正我一開始講 德望更本無得同st paul比..

原帖由 iantsang 於 11-2-13 23:09 發表
You may find school's annual reports from their websites.  Here's the link to GHS's annual reports for the past few years:

http://www.ghs.edu.hk/plans_reports.htm

I have verified such information wa ...

咁點算好?我讀唔讀德望小學好?定揀宣小呀?

原帖由 SmartCandy 於 11-2-15 00:58 發表
妳地睇吓第9頁數據..HKU rate drop from 18.5% to 2.9% 入U嘅 rate 真係好差嗰隻, 數據跌得好得人驚, 好明顯德望學校stragey出左問題, 交得咁學費得D咁嘅成績, 以為食老本, 起大D就話自己貴賓學校, 人地政府比資助你 ...

但係真係好多人好鍾意GH,之前有人quoteD舊校友名人,亦祇有立法局議員、鄭裕玲和楊釆尼!但同LS的李小龍聖心的陳方安心都是有距離!

GH當然是好學校,但差不多level school還多呢!
入到固然開心,入不到也不用太失望!!!!!!

(個人意見,不喜勿插!)

原帖由 小天使kiki 於 11-2-15 18:34 發表

您是否認同學校的辦學理念纔是重要的。不過仍是這句:早日放出不要的學位。

唔好再討論嘞,年年都係咁將d學校比較,比嚟比去都係嗰幾間,不外孚都係比名氣啫。如果比成績,其實好多區內名校d成績係勁過晒大家成日討論嗰幾間傳統名校o架。有人喺BK話考到市區名校,住新界都要"仆"出去讀。咁掉返轉,唔知有無人會住市區"仆"入去新界讀d無名氣,但成績好嘅學校呢呵?

其實大家認為陳方安生的能力及政治成就、李小龍d功夫及演藝成就係可以喺學校學回來的嗎?不是要經過多年歷練得回來的嗎?

學校比學校,現在推至人比人,唉......

原帖由 workhard1 於 11-2-15 19:09 發表

但係真係好多人好鍾意GH,之前有人quoteD舊校友名人,亦祇有立法局議員、鄭裕玲和楊釆尼!但同LS的李小龍聖心的陳方安心都是有距離!

GH當然是好學校,但差不多level school還多呢!
入到固然開心,入不到也不用太失望!!!!!!

( ...

原帖由 icbb1230 於 11-2-15 22:44 發表
唔好再討論嘞,年年都係咁將d學校比較,比嚟比去都係嗰幾間,不外孚都係比名氣啫。如果比成績,其實好多區內名校d成績係勁過晒大家成日討論嗰幾間傳統名校o架。有人喺BK話考到市區名校,住新界都要"仆"出去讀。咁掉返轉,唔知有 ...

認同啦, 真係好無謂, 日日討論邊間有幾多A, 幾多獎, 入左又點, 成績係同自己比較, 唔係同人地啊~

原帖由 icbb1230 於 11-2-15 23:04 發表
其實大家認為陳方安生的能力及政治成就、李小龍d功夫及演藝成就係可以喺學校學回來的嗎?不是要經過多年歷練得回來的嗎?

學校比學校,現在推至人比人,唉......

...

no..no...no....

我祇是很奇怪点解咁多人咁鍾意GH!! 我重復GH係一間好學校!!
但我也相信一個人在未成年之前在校的風格和文化對學生日後的成長或成就影响是有的!!!

還有我quote這兩人出來,最大原因他們是我偶像,尤其李小龍!!:D

網上傾談各伃已見,當然你的睇法我絕對尊重你!

原帖由 luilui007 於 11-2-15 23:24 發表

認同啦, 真係好無謂, 日日討論邊間有幾多A, 幾多獎, 入左又點, 成績係同自己比較, 唔係同人地啊~

明天不用上班,所以上綱多談了一些,也為滿足對此校的好奇心,別冇他意!就此別過!

因為GH都算係一間傳統名校囉,多人鐘意都無mud出奇啫。不過,GH亦係要收學費嘅私/直資學校當中名氣不是最勁,但學費又唔係平嘅學校,所以咪多人鐘意攞佢嚟比下呢間比下嗰間囉,怕交咗學費貨不對辨,咪幣!所以抽到好嘅官/津學校或考到DGJS/SPCP等超級名氣大嘅學校都實放棄GH㗎。咁嘅情況,GH就有D二奶命嘞,二奶點都俾人睇低一綫啦。

傾時傾,你話有好多學校同GH差不多LEVEL,可唔可以提供一下?因我阿女今年要考小一啦。不方便係度講,可以PM的,謝謝。

原帖由 workhard1 於 11-2-15 23:26 發表

no..no...no....

我祇是很奇怪点解咁多人咁鍾意GH!! 我重復GH係一間好學校!!
但我也相信一個人在未成年之前在校的風格和文化對學生日後的成長或成就影响是有的!!!

還有我quote這兩人出來,最大原因他們是我偶像,尤 ...

原帖由 小天使kiki 於 11-2-15 18:34 發表

德中有待觀望, 不過我認同德小係一間好學校

原帖由 icbb1230 於 11-2-15 22:44 發表
唔好再討論嘞,年年都係咁將d學校比較,比嚟比去都係嗰幾間,不外孚都係比名氣啫。如果比成績,其實好多區內名校d成績係勁過晒大家成日討論嗰幾間傳統名校o架。有人喺BK話考到市區名校,住新界都要"仆"出去讀。咁掉返轉,唔知有 ...

其實都不明白點解要用考幾多個A去决定高低,高分低能有甚麼用?現在入三大亦很容易。但好的學校如好工一樣可以有好大的exposure啟發你增加你識見。

兩間都好,不過宣小較谷,課程較深。德望中學近幾年就強差人意了!!朋友個女剛讀德望中學,根基不是太好,學習態度不進取,經常不溫習,結果成績是中遊水平,讓我很懷疑德望整體學生的素質。

恐怕都要好幾年先可以好轉! 舊校長招回來的老師一方面要面對壓力, 另一方面也要時間才能提升自己並配合學校的傳統理念!

但這個就好證明教育系統對學生的影響有多大!

[quote]原帖由 weisscarton 於 11-2-14 12:31 發表

(明報)2010年4月14日 星期三 05:10
【明報專訊】傳統英中名校德望學校校長陳馨,上月底罕有地以私人理由,在學年中途突然離職。校監阮嫣玲修女周一透過家長信證實事件。據悉校長請辭與教職員在校政上不和有關,校監已任命周志洪接任為署理校長。
阮嫣玲修女透過校網及家教會網站發家長信,通知校長辭職消息﹕「學校管理層知道今次人事突然變動會引發憂慮,校方將與持份者開會回應關注。」校董會已召開教職員會議,校方本周回應師生對今次事件的疑問。據了解,阮嫣玲修女去年接獲投訴信,批評校長陳馨偏用經驗較淺英文, 導致不少資深於過去兩三年紛紛離職。1979年畢業於德望學校的陳馨,有20多年教學經驗,85年至今一直在母校工作,06年升任校長。
(A1806)

舊年校長已經請辭,應該已經穩定返。

考幼稚園,一定係有好多人手上有幾個offer,有好多人手上一個offer 都無.
我個女係2007年細女,舊年考左5間,包括GH 同埋 SPK, 全部 waiting list 都無份.
今年只係考左2間: GH & SPK, 打算比佢repeat 做超大女. 所以我好明白手上一個offer 都未有既媽咪心情.
如果SPK 收左,我會儘快決定唔要邊個位,比番出黎,令其他家長唔駛咁旁惶.
其實有好多幼稚園雖然唔係名校,但係都好好,例如我個女而家讀緊果間耀x幼稚園,係d屋村學校,d老師好有愛心,對於小朋友都follow 得好好.小朋友又讀得開心.
選德望同SPK 唯一原因係出名既一條龍學校.至於德望炒股事件,我又唔會反感,如果係唔會影響教學質素下,投資賺左d$回報番係學校,將校舍改善得更好,受惠始終係學生,並唔係中飽私囊,我係贊成既.問題係,佢地有無同d家長交代過既問題啫.
對於中學入大學比例, 太遙遠了,而家先3歲幾,真係諗都未諗過.或者個女入左GH or SHK 但係跟唔上,比學校踢左出黎呢!   
所以路就鋪左比佢,行成點就要靠佢自己喇.

回覆 76# huiaudrey 的文章

你講得冇錯,冇offer嘅感覺真係難以形容,慘過自己放榜,又搞到成日失眠!

我囡囡係中b,平時都好多老師朋友讚佢可愛。今年報咗六間,每次面試都算不過不失,幸好未收過reject,但四間waiting(GH),同兩間等待中(SPK,相信機會似中六合彩咁微)。如果好似有啲信所講後備生要等到七八月先有可能收到通知,咁呢幾個月真係人間地獄!而家係學校揀我,邊間收就當然即刻入。

其實兩間學校都好,小朋友開心肯讀就得。有得揀或者考慮地點,好似我朋友仔仔每日來回起碼要個半鐘,細細個就大大個眼袋辛苦到呢,間學校幾好都冇用!

我覺得囡囡一年級的學習氣氛好好呀!  認識部份小學高年級家長/學生都幾好.  唔知中學部如何...but 呢班小學生升左上去, 家長又看得緊d, 希望囡囡們可以keep到.  始終"書"都係自己讀既, 學校都係support.

原帖由 cherrieshum 於 11-2-16 10:14 發表

兩間都好,不過宣小較谷,課程較深。德望中學近幾年就強差人意了!!朋友個女剛讀德望中學,根基不是太好,學習態度不進取,經常不溫習,結果成績是中遊水平,讓我很懷疑德望整體學生的素質。 ...

~easybring~

Of  course chose ST Paul ~

回復 9# icbb1230 的帖子

Agree .... i don't think it is worthy to compare. As long as the school fits your child, it is a good school for him / her!

Moreover, I found it weird to compare the "famous" alumni too. Guess parents wont choose a school because of the famous alumni ... afterall, GHS secondary only has a history of 53 years whereas LSC / SH were founded nearly / more than 100 years ago. How can you compare GHS with these schools with very long history? It is pretty normal that through these 100 years, they have nurtured more well-known alumni.