用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢?
go

德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢? [複製鏈接]

德望已經收左,st. paul 等通知.如果st. paul 都收,你地會選擇邊間呢?多謝各媽咪提供寶貴意見.
   0    0    0    0

St paul - traditional band one school. Top girls school in HK Island.

Same ranking amongst ST Paul Co-edu, DGS.

of course is spk

PAUL CON for sure

睇你個標題, 仲以為SPK已經出左result tim

吓咁快唸定,係真先唸啦。仲有成個月先放榜。

spk收嘅話, 一定唔駛留戀德望

我可以大譫講德望完全比下去.. 德望根本同St Paul無得比..唔好講九龍, 使我住新界都比佢讀St Paul啦..早兩年好似有個弱聽女仔係St Paul讀攞九個A, 德望有乜野同人爭!

回覆 10# SmartCandy 的文章

好奇一問,若加埋"聖心"你地點choose?

因好似好多人好喜歡good hope!!!

回復 14# angrybirds 的帖子

如果 SP、 SH and GH,平均嚟講邊間好D呢

Smartcandy:  

冇人要爭勝,只是樓主問下意見啫。講到尾都係名氣大於一切。而我,地點亦會是考慮之一,就算間學校幾出名,都要交通配合到才可。

其實成日比較d學校,大家係從什麼角度去比較呢?我始終覺得普遍是著重名氣多d囉。

唔係好明,都未知考唔考到點解要唸。well! 係唔係好似買完六合彩之後嘅心態,最enjoy 嘅一刻都係唸住中咗之後做乜好?

其實好多家長好明顯重視名氣多於一切, 好似話幾年就有幾多狀元噤, 得罪講句, 一年出幾多狀元, 他日會唔會就係自己小朋友, 狀元的成功是否全靠學校? 家長及小朋友本身不是更重要嗎? 狀元的成功是否靠他讀什麼幼稚園而引伸出來嗎?
其實這條問題真係好無謂, 因為一間是歷史悠久而且一條龍的名校, 另一校亦是一條龍的好學校(但幼稚園是第一年辦), 正常來說應該會選一間有經驗的幼稚園(是正常的事), 但好多家長會考慮好多因素, 如住址, 教學理念, 老師質素等等…
但相信好多家長好以名氣行先, 即係好多家長要自己的小朋友入拔萃, 華仁等, 其他都看不上眼, 間間都比較真係好無謂!

absolutely agree with you.  many parents think their kids can be the next one of 10A haha.

if the school is very very famous one, no matter how bad is the school, the parents will keep silent.  In reverse, those schools are categorized in mid to last of 1st tier schools or top 2nd tier schools, the parent likes to compare and lots of complaint when they think the school is unfair to their kids or not doing well.

yes, agree with you that some parents only cater DGJS, SPCC, SPC, St Mary, Maryknoll, LaSalle, etc., other than that are all "rubbish", haha.

原帖由 luilui007 於 11-2-9 23:31 發表
其實好多家長好明顯重視名氣多於一切, 好似話幾年就有幾多狀元噤, 得罪講句, 一年出幾多狀元, 他日會唔會就係自己小朋友, 狀元的成功是否全靠學校? 家長及小朋友本身不是更重要嗎? 狀元的成功是否靠他讀什麼幼稚園而 ...

好多謝眾家長之寶貴意見.明白SPK未有結果便問這問題似乎真的過早.但因我要經常因工作出trip.不可以經常上網.早一點有個決定,不用3月7日之後再到處問人.
身邊朋友各有立場,GH 校社一流,也有朋友囡囡在GH畢業.無論品德及學業也很出色.SPK是名校,很多家長都希望可以入到.
作為父母,只希望盡力為仔女鋪一條靚路,能否成材,最後都要靠她們自己能力和努力.
沒有好學校與差學校之分,適合自己孩子的,便是好學校.
‹ 上一主題|下一主題