用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
樓主: Gerard
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

醒目開學勳章

下學期張成績表趕唔切俾小學?? really??
Are you sure??
6 月尾考完試喎, 7月頭 in 應該趕得切架!!
咁你有無問老師阿仔教第幾? 我計過可能頭10名都有機, 如果第一 round 同第二 round 入左d 頭5名既同學, 後面名次既同學就會補上第三round

原帖由 SamMom 於 11-2-28 19:38 發表

老師話下學期張成績表趕唔切俾小學. 應該用上學期個張....
我仔仔勤學 B+.... 即叩門無望!!!!!

原帖由 fundfund 於 11-3-1 10:07 發表
下學期張成績表趕唔切俾小學?? really??
Are you sure??
6 月尾考完試喎, 7月頭 in 應該趕得切架!!
咁你有無問老師阿仔教第幾? 我計過可能頭10名都有機, 如果第一 round 同第二 round 入左d 頭5名既同學, 後面名次 ...

係老師講的...我估佢地唔會七月頭先Interview?!
Yes, 老師話我仔仔是頭十名內.....

醒目開學勳章

咁即係有機, 唔好甘擔心。

原帖由 SamMom 於 11-3-1 18:20 發表

係老師講的...我估佢地唔會七月頭先Interview?!
Yes, 老師話我仔仔是頭十名內.....

拿成績表果日,老師話叩門時小學部會上去問佢哋有關個小朋友嘅平時表現架;所以,除了keep住D成績,仲要提阿仔上堂乖乖地呀!  
:-D

原帖由 feliciak 於 11-3-3 15:04 發表
拿成績表果日,老師話叩門時小學部會上去問佢哋有關個小朋友嘅平時表現架;所以,除了keep住D成績,仲要提阿仔上堂乖乖地呀!  

收到, 多謝指點!!!!!

原帖由 SamMom 於 11-3-3 18:00 發表

收到, 多謝指點!!!!!

老師話去年, 計埋第一二round + 叩門, 大概有8成幼稚園生可以上番SJPS..... 希望今年都可以喇! 大家努力!!!

醒目開學勳章

係呀係呀有6x個ka add oil
原帖由 SamMom 於 11-3-3 18:02 發表

老師話去年, 計埋第一二round + 叩門, 大概有8成幼稚園生可以上番SJPS..... 希望今年都可以喇! 大家努力!!!

叩門成功與否好視乎有多少幼稚園生在第二輪的結果和多少舊生仔仔在前面、我識有很多舊生仔仔第一輪都衰左

原帖由 uarecheap 於 11-3-4 12:29 發表
叩門成功與否好視乎有多少幼稚園生在第二輪的結果和多少舊生仔仔在前面、我識有很多舊生仔仔第一輪都衰左

因為他們無宗教分囉, 如果唔係入硬!

醒目開學勳章

SamMom,
你地係咪教徒, 教徒機會會高d。

原帖由 SamMom 於 11-3-4 12:46 發表

因為他們無宗教分囉, 如果唔係入硬!

原帖由 fundfund 於 11-3-4 16:40 發表
SamMom,
你地係咪教徒, 教徒機會會高d。

Yes... 但好似今屆SJK的教徒人數都唔少.....

您的意思是, 如果單是教徒或單是Old Boys, 教徒機會大D?

我感覺如叩門宗教是沒有分別,因太多。

醒目開學勳章

取成績表果日, 老師問果位家長是否教徒? 應該果位同學仔d成績係Marginal case, 同埋無理由無端端咁問, 應該有d 關係。
排位應該係先比頭5 名, 跟住6-10名內教徒或Old Boys會優先, 但以上都係我推測。

原帖由 SamMom 於 11-3-4 17:20 發表

Yes... 但好似今屆SJK的教徒人數都唔少.....

您的意思是, 如果單是教徒或單是Old Boys, 教徒機會大D?

是否在中一自行派位階段, each Primary 6 student can 自行 apply 2 secondary school Form 1 學位

Will Wah Yan P.6 students have advantage to apply both Wah Yan HK and Wah Yan Kowloon for a Form 1 seat? This is always a question I want to ask for many years

番禺華仁小學只直屬香港華仁書院。第一階段申請港華跟九華都應該沒有優勢。其它媽咪点睇?

上年我知有考第一都上不到小學,我想面試才最重要,因我地幼稚園課程真的很應淺,考第一至五意義大。現時我們學的中英數都未能應付將來普通小一要求、何況ST JOS

醒目開學勳章

你仔仔今年九月至讀小一,咁快就知 SJK d 課程應付唔到 SJPS?

原帖由 uarecheap 於 11-3-5 15:11 發表
上年我知有考第一都上不到小學,我想面試才最重要,因我地幼稚園課程真的很應淺,考第一至五意義大。現時我們學的中英數都未能應付將來普通小一要求、何況ST JOS ...
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

SJK的課程連一般升小一課程也應付吾到。我地幼稚園課程中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語、一星期一堂英文教What is your name,太淺分不出小朋友程度。我地成班C9都知要學野。吾該出外面學。我地係度讀都是為叩門,又係果句有苦自已知,是我地自已揀的,靠拒教小朋友死得人多。算啦拒橫掂都摺囉。小學是完全不一樣是一間非常好的學校,SJk真係No comment

原帖由 uarecheap 於 11-3-7 12:26 發表
SJK的課程連一般升小一課程也應付吾到。我地幼稚園課程中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語、一星期一堂英文教What is your name,太淺分不出小朋友程度。我地成班C9都知要學野。吾該出外面學。我地係度讀都是為叩 ...

Can't agreed with you more Uarecheap!!! 唯一比較好我覺得是disciplines & conduct 有進步... 而家覺得 2nd round 大抽獎可能仲大機會過叩門!!!!!

Sigh....

Anybody knows if both school reserve some spaces for "knocking door", similar to Marymount?  I heard from a mom that her boy got a space in WY in the "knocking door" process which was held in last July.  
thanks
‹ 上一主題|下一主題