用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

2    0    0    0

原帖由 Gerard 於 11-2-6 15:02 發表
20分我兩間都仲意, 選擇那間好?
Wa Yan 表面機會大d...
請媽媽多多指教

兩間都係我跟太太很心儀的 Catholics 男校, 去年參加第一階段派位時, 拿著 20 分, 思前想後, 我太太就選擇華仁, 佢中學讀 Marymount, 佢認識很多華仁仔因好多同學的 siblings 都係讀華仁, 我自己就選 St. Joe

最後 apply St. Joe, 原因是學位比華仁多一點, 感覺上, 機會多一點點

結果是抽不到 St. Joe, 仔仔最後入了直資, 所以沒有再參加中央派位階段

據我理解,聖若瑟機會係比華仁大d既.

睇你小朋友邊類形或你想要甚麼?
鐘意讀書又迫得既,聖Jo啦.
一日到黑無時停,華仁啦.
無知是福

我囝囝在St.Joe 讀緊幼稚園
在幼稚園生大多數都係20分以上,
所以20分可能派唔到,
表面上ST. Joe比華仁多位,
但其實ST.Joe一定有80人選擇第一位, 好大競爭
這班人就是幼稚園生(我囝囝是其中之一)
所以曾經有個朋友叫我選擇華仁,
因為佢囝囝上年第一round20分入左華仁,  

原帖由 lugano 於 11-2-7 11:46 發表

兩間都係我跟太太很心儀的 Catholics 男校, 去年參加第一階段派位時, 拿著 20 分, 思前想後, 我太太就選擇華仁, 佢中學讀 Marymount, 佢認識很多華仁仔因好多同學的 siblings 都係讀華仁, 我自己就選 St. Joe

最 ...

the academic level of St Jo secondary is higher than WY, the competition within St Jo primary is very very high.

其實好想問下小學津校如St.Joe 遇到兩個同樣是20分的考生,一個是自己St.Joe KG,另一個不是,學校是不是有權可以先選自己的學生,還是所謂的公平抽簽呢?(當然是假設自己的學生是不太差的學生啦)?

原帖由 moremoremimi 於 11-2-18 22:26 發表
表面上ST. Joe比華仁多位,
但其實ST.Joe一定有80人選擇第一位...

吾會今年得8個SJk第一輪入倒

too bad,so poor.
話晒撑左幾年·

原帖由 uarecheap 於 11-2-24 18:55 發表
吾會今年得8個SJk第一輪入倒
無知是福

Sorry ! 我都唔清楚, 只是知道First round 交表時,是交回您first choice 的小學和Knock door 時一定選擇KG學生, 除非您是小學校長的親朋戚友.

原帖由 miaochan 於 11-2-24 15:03 發表
其實好想問下小學津校如St.Joe 遇到兩個同樣是20分的考生,一個是自己St.Joe KG,另一個不是,學校是不是有權可以先選自己的學生,還是所謂的公平抽簽呢?(當然是假設自己的學生是不太差的學生啦)?

...

八個當中有二十五分,也有二十分,有啊。哥佔非常少,八個差吾多i喇,話唒第一輪得三十個位。很多媽咪有好直資收都接受左,壓力非同小可點捱到六七月、剛過聖誕新年無人笑得出。到最後叩門得番幾個位爭,老實講点到你啊!當三十個叩門,有幾多位卑你,校長点都會選擇舊生先,成績方面,我也聽聞上年有考第一叩門吾得,在學校門口企左成曰。論KG課程,全面但學術課目比標準幼稚園淺,老師評分標準可能這學期你就第一,但下學期吾知飛左去邊。真係有苦自已知。。

(真係有苦自已知).............. Agree

原帖由 uarecheap 於 11-2-25 09:19 發表
八個當中有二十五分,也有二十分,有啊。哥佔非常少,八個差吾多i喇,話唒第一輪得三十個位。很多媽咪有好直資收都接受左,壓力非同小可點捱到六七月、剛過聖誕新年無人笑得出。到最後叩門得番幾個位爭,老實講点到你啊!當三十 ...

我見到很多媽咪講到喊,壓力真的非同小可。真的要镇作寫多幾封信卑小學校長,装備小朋友,吾係点捱到六七月叩門。

我小朋友過多兩年至報小一,到時好似無左sj kinder, 甘對我呢d得20分會有咩影響呢?多d位?少d位

我相信小學校長日日都收好多這類信件,
她可能好多都沒有開,因為個個家長都係寫同一個意願,
只不過唔同字和不同小朋友名字......
至於裝備小朋友.....跟本大多數小朋友每天有4,5種課外活動, 連食飯都要計時..但這類小朋友一定20分或以下,
見到20分以上的家長反而對小朋友沒有這樣....因為一定入回小學....

原帖由 uarecheap 於 11-2-25 12:10 發表
我見到很多媽咪講到喊,壓力真的非同小可。真的要镇作寫多幾封信卑小學校長,装備小朋友,吾係点捱到六七月叩門。

都要寫信㗎,個個寫吾通妳吾做?人地話要每曰寫UPDATE 妳個小朋友做左乜,和全家出動諗寫乜,全家包括醫生,補習老師,神父,課外活動導師,運動老師,叔伯兄弟,音樂老師,比賽獎狀,智能測試、等

是的、到時無左SJk、但想入的人都是一樣甘多,過兩年仲多因出生率超高。

聽你地講完真系好灰。小朋友當日N1可能讀一間,K1又轉一間好d,跟著K2本來入到呢間好野,應該可以鬆口氣,點知又收得8個,一路擔驚受怕,由開學驚到6月。。好心酸。
原帖由 moremoremimi 於 11-2-25 12:51 發表
我相信小學校長日日都收好多這類信件,
她可能好多都沒有開,因為個個家長都係寫同一個意願,
只不過唔同字和不同小朋友名字......
至於裝備小朋友.....跟本大多數小朋友每天有4,5種課外活動, 連食飯都要計時..但這類 ...

係呀....不過我囝囝入左ST. Joe KG之後開心左好多,
起碼假期之後成日話反學.

原帖由 miaochan 於 11-2-25 14:16 發表
聽你地講完真系好灰。小朋友當日N1可能讀一間,K1又轉一間好d,跟著K2本來入到呢間好野,應該可以鬆口氣,點知又收得8個,一路擔驚受怕,由開學驚到6月。。好心酸。
...

C班老師很好的、
‹ 上一主題|下一主題