用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配
樓主: wawa70
go

自行分配 [複製鏈接]

幾百間小學,教署咁忘,相信交比教署抽既應該只佔小數.

原帖由 traeh 於 11-2-17 12:01 發表
係呀,我見教育局有版FAQ都只係咁寫,究竟監場係咪都只係抽樣做?

問題(6) 在「計分辦法準則」下, 若申請人得分相同而這些申請人數目又超過剩餘的「自行分配學位」限額時,學校如何甄選這些申請人?

回答(6) 當同分申請人的人 ...
無知是福

我都想知有自己幼稚園嘅津校,
會唔會第1輪收哂25分之後,
就會先收自己幼稚園20分嘅學生呢?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回復 1# BabyHilary 的帖子

唔會,係叩門時先有着數.
無知是福

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-14 12:35 發表
我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會. ...

係你先好講WOR...我教會既學校就肯定無!
Hi! 我有兩隻化骨龍!

我有兩個朋友收到學校約見通知,見完後結果公佈是成功入讀的,兩間也是天主教學校。
原帖由 traeh 於 11-2-17 12:03 發表
我見有份2004年嘅政府報告,都係咁寫:

17. 在「計分辦法準則」下,原則上學校沒有需要約見申請人。但若學校為個別理由而決定約見,必須通知家長有關約見詳情,並預先知會教育統籌局有關約見的日期,以便家長查詢。然而,申請人是否獲學校取錄,應取 ...

醒目開學勳章

如果單憑這樣,根本不能說有問題
1. 小朋友有幾多分, 如果本身有25分/世襲生,就算是協恩也一定收,在沒有影響結果下,interview不代表什麼
2. 學校有多少申請人,如果申請人數少於學位,那樣也是nothing for interview
3. 學校是否個個都call?如是,那call唔call都不代表什麼
4. 唔係個個call時,唔call的是否入唔到

現今太多人走後門,這是事實,也因此做成相互不信任
但我們作家長的,如果個個以身作則,守規矩,那就一定不會出現所說的情況

希望大家都入到想入的(守game rule)

原帖由 karen55407 於 11-2-21 09:20 發表
我有兩個朋友收到學校約見通知,見完後結果公佈是成功入讀的,兩間也是天主教學校。

‹ 上一主題|下一主題