用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配
go

自行分配

請問在小一自行分配中如果分數相同(除世襲生外),學校憑甚麼去決定收取邊個學生呢?

間間都話係抽,實情有好多係揀.
無知是福

回復 2# brian61950 的帖子

我都覺得係。

既然是自行分配,學校當然選取優質學生或校董推薦那些學生,不過這些學生素質都數不太好,沒辦法俾面校董。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 brian61950 於 11-2-6 12:36 發表

你真係識 d 有份 '揀' 的人, 定係聽返黎, 定係想當然呢?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 cherrieshum 於 11-2-14 08:32 發表
既然是自行分配,學校當然選取優質學生或校董推薦那些學生,不過這些學生素質都數不太好,沒辦法俾面校董。

自行分配 係無得interview, 無得交porfolio, 就算學校真係想'揀', 佢地點可能分得出邊d係 '優質' 學生呢?

好多好多間都收porfolio, 有d仲係收表時同你傾閒計,有d又會即場問你攞回郵信封.
再一次,信不信由你.

原帖由 chan803 於 11-2-14 12:04 發表

自行分配 係無得interview, 無得交porfolio, 就算學校真係想'揀', 佢地點可能分得出邊d係 '優質' 學生呢?
無知是福

我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會.

醒目開學勳章

好坦白說,有沒有這情況沒有人知
但所謂,都是同分的情況下,否則一定唔得

原帖由 brian61950 於 11-2-6 12:36 發表

I don't think this is true. It was true years ago when the principal could give discretionary points.

醒目開學勳章

大抽獎唔經學校,政府中央處理,呢part我覺得應該無可能造馬。但自行派位,同分抽簽呢部分,就比較難講......

原帖由 smile2003 於 11-2-14 15:23 發表
我都信.  越係唔公開的, 造馬機會越大,  即使大抽獎, 無人知自己的number, 真係中唔中任佢地話.

係選'優質' 家長先(估計)...無人知真相.

原帖由 chan803 於 11-2-14 12:04 發表

~easybring~

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 easybring 於 11-2-14 16:03 發表
係選'優質' 家長先(估計)...無人知真相.

憑乜呢? 地址? 職業?

---------

咁多人講到似層層(同分抽籤 = 學校自己揀), 又無人講到實質證據

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-14 12:35 發表
我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會. ...

宗教分, 係事前講明邊 d 計, 邊 d 唔計, 點可能事後再由校長決定

我都覺得冇得做馬,好多學校講明係比教署抽同分。

宗教分都好難,要一早填,唔通交表時職員同你夾埋唔check 的文件? 有咩可能,的文件要留底ga。教職員身份都要講明係長工,師資要報上教署,想話求其比一官半職你都唔易。

對於抽籤個part我無懷疑過公平性,因為有朋友係教統局到睇住過抽籤(好似開六合彩個d監票嘉賓),不過其實我有疑問係學校係教統局面前/由教統局抽出同分及waitlist後,究竟學校有無真係跟住個waitlist去打電話呢?由於負責打電話個個係學校,例如學校話打比第一個家長n次都無人聽,所以打左比排第二個個而且收埋,咁有無辦法知道係咪真呢?我朋友就話唔答假設性問題。