用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十四 (09年7月至10年11月) ...
樓主: joemyt
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十四 (09年7月至10年11月)

有無 P.4 , 5, 6 家長可交流一下

小兒現在讀 P4,  讀左幾年都仍然不會自動自覺做功課和温習   又坐唔定,真係煩死人 開初我仲成日諗佢總會有一天開竅,但睇來都幾難 佢成績仲好似坐過山車咁,P3考得最好的平均分都只有83分左右,你話驚唔驚?

P.5 & P.6 呈分試

請問P.5 & P.6 呈分試是否 (中、英、數、常、視藝和音樂)?
P.5 呈分試 是最後期終考試?
P.6 呈分試 是第一次考試和最後期終考試?
除以上科目,仲有無其它例: Sci ? 試題是全港统一還是由學校老師出呢?

星期一要帶的書,好像很多...

星期一是不是要帶普通話書,Science

醒目開學勳章

跟住時間表執晒咁多堂書就得架喇!

回覆 1# luvbobo 的文章

視覺藝術係唔係唔需要帶任何書,帶木顏色就可以嗎?

星期一書包一定好重.....
我好担心仔仔呀.

醒目開學勳章

先生如果前幾日冇寫家課冊話要帶乜,第一堂VA嘅時候就會話俾d仔聽下堂開始要帶乜架喇!
往年P1 & P2 要帶:圍裙 + 護袖 (唔用分分鍾洗死你), 24 colors oil pastels, a pair of scissors, 白膠漿,牛皮紙一張(墊檯用),今年唔知一唔一樣喇!

Particular for those study in 1E and 1F, need to go to 2nd floor.. all get wet when they get to the classroom.

原帖由 FITTI 於 09-9-5 23:27 發表
星期一書包一定好重.....
我好担心仔仔呀.

英文書

請問英文堂除了帶 PLE 英文書 & 作業外, LISTENING
或其他書是否要帶呢? 請賜教.  THANKS

以往LISTENING會被老師收起放在學校,要到學期完結才派回給學生.

原帖由 happyfong 於 09-9-8 10:10 發表
請問英文堂除了帶 PLE 英文書 & 作業外, LISTENING

原帖由 happyfong 於 09-9-8 10:10 發表

magic grammer 係 grammer 堂帶既
creative writing 係 writing 堂帶既
handwriting係老師話要做功課時先用

大家覺唔覺得內聯網改左版面好難用呀?

如題.  我連check家課都搵左一排

貢獻勳章

同意呀,個內聯網真係有點複雜,因為唔同日子寫的內容 及 唔同日子交的功課,都可在同一個版面顯示 !

原帖由 joemyt 於 09-9-11 13:26 發表
同意呀,個內聯網真係有點複雜,因為唔同日子寫的內容 及 唔同日子交的功課,都可在同一個版面顯示 !

係呀, 用左咁多日都仲係有d混亂

我都覺得好亂,

而家我會o係日期度打第二日,
例如今日10號,我就會check 11號,
咁check法就可睇到第日要交d乜﹑帶d乜,
會快好多呀!

原帖由 maria_lai 於 09-9-11 14:16 發表

係呀, 用左咁多日都仲係有d混亂

醒目開學勳章

想問大家有冇參加 iclassroom
是咩1回事呢
會佔好多時間嗎?

a nice 風球 = one day holiday!

想問各位家長,
小一有冇叩門位?大約有幾多個呢?
如之後插班,又大約有幾多個位,通常讀邊間小學會容易d插班入到呢?

貢獻勳章

原帖由 baby627 於 09-9-16 12:42 發表
想問各位家長,
小一有冇叩門位?大約有幾多個呢?
如之後插班,又大約有幾多個位,通常讀邊間小學會容易d插班入到呢?

1) 理論上有,但肯定唔多,要有人放棄學位先至有。

2) 有係唔多,睇下有無人中途退學或其他因素,幾多位都無人知。

3) 間間學校都有機會,但收生條件就自己諗下啦!

是網上練習 (中.英.數.常), 但我個人認為有Eng-class/中文八寶/每日一扁已經好足夠了

原帖由 wingogo 於 09-9-12 12:16 發表
想問大家有冇參加 iclassroom
是咩1回事呢
會佔好多時間嗎?mouth:" />