用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問創世紀學會 學中文好唔好?
go

請問創世紀學會 學中文好唔好?

中一中文差, 是否有幫助?  請指教!

Thks!

我個女學緊唔錯, 佢已學左半年多, 認多左好多中文字

聽說只着重作文,而且批改要兩週,題目也是每次改少少,改否講講呢.

請問創世紀學會 學中文好唔好?

多謝回應!  但有冇比軟長細資料, e.g. 是否小組模式, 幾多人一班, 收費如何, 地點在那裏, 老師是否用普通話教 .... ...

Thks

I just made an test appointment for my boy, he is F.1, my friend recommend this to me, hopefully it helps!  They hv centre in Shatin.

Good for K3-P3 only.

ne6za 發表於 11-2-11 03:14
多謝回應!  但有冇比軟長細資料, e.g. 是否小組模式, 幾多人一班, 收費如何, 地點在那裏, 老師是否用普通話 ...

http://www.societyofgenesis.com.hk/Home.htm

我二个仔以前也在沙田創X纪上了二年中文,贵及非常受氣。
俾个web site 叫你家長自己对答案,老師不改功課。
每月收费,如遇公眾假期無得補堂,自己有興趣就自己補做功課,当然無人改。
如病要有医生纸,另能請事假,每月只能在上課三天前請一次因學校活動而要請嘅假,但要交學校的通告,还要在手册內根据他們指示寫告假信。
另如要轉班,必须要每月20/25号前作出要求,否则話之你死,下个月返唔到你嘅事,還要強迫交$20話當奉獻用,你話係咪仲嚴過學校。

我不滿,他們說你不願意咪唔好讀,簡直店大欺客。
另外每班12个學生,只得一个老師,有時一班20人就加个助教,但每月要$1000學费,仲無得補堂及唔改功課,你話抵唔抵?
最嬲就是職員態差極差,简直贴錢買氣受。

回覆:請問創世紀學會 學中文好唔好?

我囝初小時也在這間讀過一年,講真真係作用不大,而且真係好貴,唔係好值,對年紀細小朋友可能有些少幫助,會教0下佢地部首,但佢地主打係教作文,但好多時都係叫你自己諗0下,自己寫,我囝就係中文弱先去補下,初小小朋友冇乜題材,作鬼咩!我囝作唔倒問老師,老師居然叫我小朋友你自己諗,叫佢唔好問老師,我比成千蚊個月叫佢自己攪掂我駛鬼黎學咩!所以學左一年就唔學啦!

eling_yeung  同意  發表於 12-5-10 22:28

ne6za 發表於 11-1-29 11:31
中一中文差, 是否有幫助?  請指教!

Thks!
Forget it ! 不是給中學生的.

佢地好多學生都係國際學校去讀 ,  主流既學校真係無用, SIDE 錢 !   

對幼稚園及初小學生較有用。

The teachers are no good, the curriculum is not well designed, though they presented their curriculum as professional, designed by somewhat "doctor" or "PhD", but obviously not well design for kids..

佢哋師資嘛嘛,大多數中五以上程度,只是佢哋套書system 好,乜人都教得,而且admin 嘢又差,我試過一個月因有兩日紅假,只返得兩堂,但要俾成個月錢,即$400幾蚊一堂,又無得補堂,覺得又貴又唔抵,若請事假、病假仲煩,成間center都有問題。
http://www.jiujik.com/jsregular. ... .EN&comid=50015

Agree with yeung 2212, 唔記得講職員態度差(沙田),簡直貼錢買難受,但都唔明還其門如市,現在又開分店。

醒目開學勳章

無錯, 職員非常串, 無得補堂之餘, 學校今個暑假無啦啦自已關門一星期, 即又唔見幾百蚊, 我仔讀左幾個月依家搵緊第二間就退學.

重有, 我好多時問阿仔今日學d咩, 佢話今日評估無野學, 差唔多三, 兩星期評估一次都唔洗教野~

我也認為只對國際學校,特別幼稚園生才有幫助。