用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 整全治療
go

整全治療 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我剛剛在特殊教育個边既大腦麻痺症topic 打咗呢個post給他們參考 所以我都放埋在這裡給你們參考一下

唔知你哋有冇聽過整全結構治療? 你們可以上網search一下有關資料

我大孖發展遲緩 2歲既時候 大孖評估結果 發展遲緩 得1歲4個月 細孖評估結果 發展遲緩加自閉 發展一歲 言語少於一歲

有個朋友的仔有自閉傾向 做完這個治療好了好多 所以我都帶咗大細孖去做 試一試啦

佢哋上年十一月頭 開始返n1 整全治療是十一月頭開始 言語治療都是十一月尾開始(一星期一次)

整全治療方面 就大細孖個case就一個月只做一次 大孖左右臉不對稱 細孖個頭太大 前後額太突(壽星公頭) 治療師話這種頭型 好多時都有問題

十二頭做完第二次後 十二月尾學校老師和我傾計時話細孖開始有啲"呀"音發出 想要某啲嘢會發出"呀"音要求 俾本書細孖睇 細孖肯坐係度睇

我就同老師講細孖去咗做一種整全治療 老師聽到好驚訝 再問我大孖是不是都有去做 因為大孖都突然唔同在 進步咗 學講既名詞多咗 發音清楚咗好多

細孖去做言語治療(第三堂) 突然合作咗好多 言語治療師都好驚訝 不停講細孖你今日好乖好合作 肯做嘢喎 講咗半堂之後 我又話佢知細孖去咗做整全治療

當然佢哋除咗整全治療之外 其他治療仍然有keep住去做

我不知道這個治療對"大腦麻痺症"既小朋友有沒有幫助 這個資料給你們參考一下

0    0    0    0

原帖由 pinkdoll 於 11-1-28 10:55 發表
我剛剛在特殊教育個边既大腦麻痺症topic 打咗呢個post給他們參考 所以我都放埋在這裡給你們參考一下

唔知你哋有冇聽過整全結構治療? 你們可以上網search一下有關資料

我大孖發展遲緩 2歲既時候 大孖評估結果 發展 ...

hi pinkdoll

Can you PM the information to me? Thanks!

Could PM more information to me?   Thanks!

hi pinkdoll

Can you PM the information to me? Thanks!

原帖由 pinkdoll 於 11-1-28 10:55 發表

我大孖發展遲緩 2歲既時候 大孖評估結果 發展 ...

醒目開學勳章

我不如講多少少給你們聽 其實整全結構治療是另類治療

是幫人去改善人體的結構 如果人的結構有問題 就會影響器官運作 (e.g. 影響腦部發展)

其實我自己本身都有去的 我家人都有去

我最記得有一次我最麻煩的是流鼻血 陀緊bb個陣己經成日流 諗住生完bb會停 但仍然成日流 我去找他幫手 他check到我條尾龍骨因為陀bb而歪咗 幫我整咗2次 之後我就沒有流鼻血了 因為尾龍骨歪咗 結構有問題 所以影響咗啲血管 我既情況就影响咗鼻的血管 所以成日流鼻血

講返我細孖 佢個頭真係好大同好突架 成個壽星公咁 個鼻又比較扁  骨逢位好差 個頭骨有問題 所以影響咗個腦部的發展 治療師真係慢慢改變細孖個頭型 而每一次整完 細孖都會有進步

大孖有假斜視 因為大孖左右臉不對稱 所以咁樣 整咗2次 情況真是改善了

治療師講咗細孖情況差啲 所以治療要做長些 但大孖情況較好 不用做太多次

我已經pm治療師的電話給你們 你們不妨自己打電話問一問有關整全結構治療的details

整全結構治療聽落好似髗骶骨治療...係咪同一樣嘢? 有冇website睇吓?

醒目開學勳章

不同的

做髗骶骨治療時 治療師是不需用力的

做整全結構治療 治療師是會用力的 去慢慢改變頭骨的形狀結構 當然又不是用太大力的

原帖由 FoEE 於 11-2-15 22:02 發表
整全結構治療聽落好似髗骶骨治療...係咪同一樣嘢? 有冇website睇吓?

唔係喎, 我個仔做緊髗骶骨治療, 治療師是有用力的.  都係去"慢慢改變頭骨的形狀結構 當然又不是用太大力的".
我個仔係自然分娩,但要用吸盤,頭形變咗,治療師話因此影响腦部. 希望快D有效果.
煩請你PM整全結構治療資料,等我了解吓. thanks

醒目開學勳章

其實如果真係要知道2者分別 同埋有關進一步的資料 你要親自問治療師了 我真的不識解釋 sorry

我會pm給你治療師的電話

原帖由 FoEE 於 11-2-15 23:14 發表
唔係喎, 我個仔做緊髗骶骨治療, 治療師是有用力的.  都係去"慢慢改變頭骨的形狀結構 當然又不是用太大力的".
我個仔係自然分娩,但要用吸盤,頭形變咗,治療師話因此影响腦部. 希望快D有效果.
煩請你PM整全結構治療資料 ...

請問這個治療是否越細做越好呢?會否越大越難改變頭骨結構?
我仔5歲幾,發展遲緩, 頭圍比較細同扁,我想了解吓這治療,請PM我資料,THANKS

我個仔又係剛剛開始做髗骶骨, 又係話佢腦筍"合埋"時唔理想, 治療時都有用力, 除左個頭之外其他部部位都有做, 佢話遲D要伸手指入口腔做添, 叫我要有心理準備唔好嚇親.

麻煩你PM"整全結構治療"資料比我, 等我可以比較一下,
謝謝!

原帖由 pinkdoll 於 11-2-15 22:10 發表
不同的

做髗骶骨治療時 治療師是不需用力的

做整全結構治療 治療師是會用力的 去慢慢改變頭骨的形狀結構 當然又不是用太大力的

請問你在那裏做髗骶骨,可否給我一些資料了解,THANKS

原帖由 owl_2046 於 11-2-16 10:04 發表
我個仔又係剛剛開始做髗骶骨, 又係話佢腦筍"合埋"時唔理想, 治療時都有用力, 除左個頭之外其他部部位都有做, 佢話遲D要伸手指入口腔做添, 叫我要有心理準備唔好嚇親.

麻煩你PM"整全結構治療"資料比我, 等我可以比較 ...

我都麻煩你PM"整全結構治療"資料比我, 我囝囝個頭都偏大

回復 7# pinkdoll 的帖子

Hi pinkdoll,

可否pm埋D資料俾我?謝謝!

Please check PM
原帖由 amon28 於 11-2-16 12:15 發表
請問你在那裏做髗骶骨,可否給我一些資料了解,THANKS

hi pinkdoll

請問治療是幾耐做一次? 而每次做多少時間? 每次費用是多少?
是不是要坐定定或者瞓定定才可做到呢?
不好意思這麼多問題!

原帖由 pinkdoll 於 11-2-15 21:50 發表
我不如講多少少給你們聽 其實整全結構治療是另類治療

是幫人去改善人體的結構 如果人的結構有問題 就會影響器官運作 (e.g. 影響腦部發展)

其實我自己本身都有去的 我家人都有去

我最記得有一次我最麻煩的是流鼻 ...

醒目開學勳章

我pm給你了 但只是我大細孖的case 給你作為參考 因每人情況不同 你最好問清楚治療師所有的細節

原帖由 sunnybee 於 11-2-24 13:38 發表
hi pinkdoll

請問治療是幾耐做一次? 而每次做多少時間? 每次費用是多少?
是不是要坐定定或者瞓定定才可做到呢?
不好意思這麼多問題!

Don't try it

my friend's son tried that when her son was diagnosed to be suffering from ADHD, 過度活躍, 我個friend原本帶咗佢個仔去睇我介比佢嘅Dr Jen, 已經有好轉, 但因為佢聽人講整全治療做臚底骨好又waiting list 咗好耐先有位, 即刻stop咗唔睇Dr Jen去試, 開頭一兩次雖然喊足全程但feedback真係唔錯所以即join package, 但做多一兩次個細路就唔肯再去, 脾氣+ 其他徵狀仲衰過未睇Dr Jen之前, 我叫佢帶番個仔去睇Dr Jen, 話哂都係兒科, 都有幫佢個仔做臚底骨, 但因為比咗$唔想蝕, 而家就兩頭唔到岸....><
‹ 上一主題|下一主題