用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Any mama try 髗骶骨治療?
樓主: ikebukuro
go

Any mama try 髗骶骨治療? [複製鏈接]

回覆 3# owl_2046 的文章

回復 3# nokia6300 的帖子

如果你地果d冇乜進展,我介紹佐敦果個比你地,我個friend個仔唔開口講野+mild autistic features,係果度睇好番ga。:loveliness:

回覆 22# ikebukuro 的文章

hi, ikebukuro

你仔而家咩情況呀?so far so good???

阿仔都幾好啦,系個人慢d,傻d咁lor,又超細膽又好痴身,brain gym個度我晚晚都同佢做住訓的,姑娘話日子有功,一定有效果看到,所以儘量都趁細做多一點,overall做左之後既進步,我都好難講系咪only因為 brain gym,不過見到阿仔有好多野系之前做唔到,而呢幾個月系show返出黎,個人活躍左,醒左,反應都好左的,但當然同時都有其他training做緊!

Hi, nokia,
好開心聽到你個仔叻左, 你仔做左4個月以來, 其實你有冇懷疑過唔知個治療師做緊咩野?
我仔做左2堂, 剛剛果堂喊得幾激下, 攪到我都眼濕濕.

原帖由 nokia6300 於 11-2-18 18:12 發表
Hi owl2046,

好耐唔見喇~
我仔都系heep hong做緊呀,都做左4個月了,上2堂都開始左做口按壓,姑娘話阿仔會多左野講同埋d發音都會正左

希望大家小朋友都努力進步啦! ...

係男人幫我仔做的.
佢都好有耐性, 佢一手按住亞仔個頭, 一手禁住條頸, 我仔喊, 佢叫亞仔唔好喊 (亞仔當然冇理佢) 我就唯有出動我"超級巨聲"唱歌比佢聽, 果然有效, 亞仔由喊轉為比較安靜, 都可以接受. 所以你都要諗定計. 但治療師話佢自己見過好多唔同情況, 可以處理到, 因有唔少A仔上去做, 10歲以上都有,果D重難攪(反抗得好勁)

原帖由 ikebukuro 於 11-2-19 04:18 發表
Hi owl_2046,

(我以為佢瞓左)你好攪笑喎!我梗知啦!我個仔個頭又係謝絕人掂嫁,未埋頭,已起槓!發誓唔戴帽!我就係擔心做45分鐘,喊足40分鐘嗰隻,慘過燒銀紙!所以想問吓你點樣做到,攪到佢哋個頭!(會唔會要格硬禁住,定係搵其他嘢引佢?) ...

醒目開學勳章

我果個治療師曾經講過,如果小朋友好拒絕俾陌生人摸,可以透過親人一齊做.即係治療師掂住親人,親人掂住小朋友.

醒目開學勳章

鮑姑娘好難排喎,不過佢除左係沙田,仲會係大坑東同筲x灣協康,聽聞筲x灣果邊會排得快d.

回覆 27# owl_2046 的文章

hi owl_2046,

haha...我一直都用好多觀察,想搵下做brain gym既效果.....系幾難既!!

我仔做系冇喊的,可以傾下計既,因頭2堂我要學識個技巧點做,所以當時主力做健腦操,之後開始左髗骶骨系姑娘做,所以堂堂都主力佢按阿仔個頭,我問可唔可我學,佢話一定學唔到,咁阿仔既反應間中郁來郁去,有時好眼訓又訓唔著,咁呢d都系normal反應,姑娘話有d按摩系有小小"酸軟",有d系好舒服的,佢話有d小朋友做慣左,會做做下訓埋,而訓左系最吸收,所以本來好早已經train左阿仔自己訓,而家都同佢一邊做一邊訓,希望佢吸收多d

之前姑娘同阿仔set既target系"專心",其實阿仔上個好多個別訓練,d姑娘都話佢唔系唔專心,不過我自己觀察系有的,反而今次姑娘就一睇阿仔表現已經系專注力有問題,而家好好多啦,好多train fine-motor既玩具,可以一起玩,之前玩下玩唔到立即放棄,唔去嘗試,而家可以同埋爸爸一起玩,雖然未到正常小朋友水平,但呢樣只有做家長自己去judge,因為好多小朋友都有專注問題,我自己只希望佢唔系"專注力不足"呢個catergory便好好了

另外一向我train阿仔大肌train得好密的,有好多簡單動作,可以說over half year都系未咁理想,但明顯地呢幾個月,真系唔同在,特別系系co-ordination方便好了很多

因為一開始,姑娘都話好難講到比我知個效果系邊,只要做得work,系可以overall咁進步,因為返去最基本我地小朋友系腦部問題,而家系補返個腦,所以慢慢地好多曾經出現既障礙會冇左,or起碼會相對地小左,加上阿仔今年開始返nuresry,又多左好多"模仿"對象(我指同學仔),所以呢幾個月,表現不錯的

我一直都唔知出面有治療師,之前聽過有一位但好似要照過x-ray先做,我又唔想冇啦啦叫阿仔去照,而且鮑姑娘overall既comments都幾好,所以好早已經排定了,不過佢真系好full的

nokia 6300
我都認為我地D仔係個腦發展有問題, 所以要從腦入手.
唔攪個腦只係做3T只會事倍功半. 我個就小肌差, 明明係好有力, 但一拎匙之類就"發軟蹄"都唔知係咪諗住想人餵
另外健腦操邊度有得學?
希望我個仔都可以好似你個仔咁有明顯進步.

回覆 32# owl_2046 的文章

owl_2046

你想學自己做?定系排訓練呀?
我之前未排到,一直都自己睇d書,不過同唔到阿仔做,因佢太細,根本都handle唔到d"交叉"既動作,到開始上時我問返姑娘,佢話一般黎講,書個d系好低level的,佢同我仔做個d系high level好多,不過我晚晚做個d呢,就好basic,不如你去heep hong聽下talk先,黎緊5月有,睇下你有冇興趣

btw,你仔幾大呀???我仔都系唔夠力呀,唔系講笑,佢好大個先用到力去"park"個d玩具既"on/off"制,而家都未系次次可以扣起thomas個d車卡ka,不過唯有做多d lor

我個仔5歲啦.
琴晚放工收到佢老師電話, 想約我返學校傾下下學期訓練目標, 我順便問埋亞仔係學校食飯時拎匙情況, 老師話佢冇問題, 只係食到飽就開始玩fing匙...所以我估條靚仔係屋企都係想人餵.
我都要了解下咩野係"健腦操"

原帖由 nokia6300 於 11-2-23 15:21 發表
owl_2046

你想學自己做?定系排訓練呀?
我之前未排到,一直都自己睇d書,不過同唔到阿仔做,因佢太細,根本都handle唔到d"交叉"既動作,到開始上時我問返姑娘,佢話一般黎講,書個d系好低level的,佢同我仔做個d系high level ...

hi tanping

Can you PM to me? Thanks!

原帖由 tanping 於 11-2-19 12:41 發表
如果你地果d冇乜進展,我介紹佐敦果個比你地,我個friend個仔唔開口講野+mild autistic features,係果度睇好番ga。:loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 tanping 於 2011-2-19 12:41 發表

可唔可以PM D資料俾我啊?我而家做開果個要過海,如果係好既我都想轉啊.

不過聽聞呢家野都要人夾人,好似睇中醫咁.希望可以夾到喇.

醒目開學勳章

原帖由 albebe 於 2011-2-24 13:15 發表
唔系吖,,收到可靠消息筲箕灣早上有位吖,快D報名啦,
為左個仔,告假都要去啦..............

鮑姑娘唔係凈做髗骶骨,佢同時會做埋健腦操,物理治療,三方面去結合去做.有位梗係要啦,最衰我住九龍呢邊,唔係就一定排筲X灣啦.
‹ 上一主題|下一主題