用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD針炙-今日第一次試
go

ADHD針炙-今日第一次試 [複製鏈接]

阿仔而家小二,响小一下學期評估為ADHD,之後就開始食藥,初頭食RITALIN 半粒,但下午就開始發癲,跟住就加藥,中午食多半粒,點知就嘔同暈,醫生就轉咗食STRATTERA 25MG,但就一樣係坐唔定.同埋食咗呢隻藥佢勁眼瞓,如果唔使返學佢可以瞓足成日.
最後決定試吓針炙+食中藥,睇吓有無效,因為真係唔想比太多西藥佢食.希望有好消息話比大家知.
   10    0    0    0
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

pls send 針炙+食中藥 information to me, thanks

pls send 針炙+食中藥 information to me, thanks
[email protected]

醒目開學勳章

回復 1# kapopooh 的帖子

Same as my son who is P2 student now.  Actually, we tried chinese medicine for 2 mths but seems no use to him.  Then, my son turned to take Ritalin last June but he lost 3-4 lb in 3 weeks, about 10% of his weight.  

I know that foot message is also good for ADHD kids, to help them to increase degree of concentration.  But the foot message treatment can only be done for kids aged over 8.  

Please keep update here on your son's progress since I am also interested.

如果有新進展, 請盡快同我地分享!

上星期新聞話針灸醫到自閉, 當時真係好想知ADHD可唔可以.

希望會見到你既好消息^^

唔好意思咁遲先覆你地, 阿仔竟然可以接受到針炙而且好勇敢話唔痛,不過醫生話佢個人好燥熱,(我估係食西藥食得太多)所以而家一定要清晒d燥熱先,所有煎炸野唔食得,之後都係keep住一星期針一次. 而家一日食三次中藥,食咗2日見到佢個人開始無咁忟憎,少咗發脾氣,就算發解釋咗比佢知都好快收,以前就不停咁喊死都都唔肯認錯,要罰佢先死死地氣認錯,但係個心係唔服氣個隻.
不過可能而家係放假,唔使為咗做功課溫習而勞氣,都要睇埋佢返學先可以作準.
另外我都煩緊返學比唔比西藥佢食好,如果唔比又驚佢响學校搞搞震騷擾同學比老師投訴.如果食咗又唔知針炙有無效喎. 因為啱啱精神料又加咗藥比佢.
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

囝囝好勇敢!

一日3次中藥都好多, 係沖藥粉or自己煲?

加油呀!!!

我用電煲, 一劑藥煲一碗分兩次飲,即每次飲半碗,之後再番渣煲半碗.

原帖由 IwanBB 於 11-2-9 14:42 發表
囝囝好勇敢!

一日3次中藥都好多, 係沖藥粉or自己煲?

加油呀!!!

我都想試下,可唔可以SEND D資料比我,唔該曬!!

報告阿仔既情況, 17/2 第二次針灸,今次針頭同手,醫生話阿仔既燥熱情況有改善,keep住清燥火,下星期將會轉另一劑藥去改善佢既專注力問題. 至於有無效暫時亦未知,但老師就話佢情緒有所改善,無咁大脾氣,會哩枱底,大喊既情況暫時不再發生.希望可以keep住佢既情緒

Hi kapopooh,

Would you please also PM  針炙 + 食中藥 information to me, thanks!

可以 pm 相關資料給我嗎? Thanks!

25/2 第三次針灸,今次針頭手腳,醫生話佢情況有改善,但千叮萬囑唔可以食炸野. 以免影響療程.

原帖由 kapopooh 於 11-2-28 14:30 發表
25/2 第三次針灸,今次針頭手腳,醫生話佢情況有改善,但千叮萬囑唔可以食炸野. 以免影響療程.

hi kapopooh

Can you PM the information to me? Thanks!

Hi, kapopooh,

Would you please PM the information to me also?

Thank you.

Can I also have the information please?

Since my son got ADHD and 自閉 and his problems are getting worse and worse... Same as your son, he took Ritalin before and then STratera now.. but there is no improvement ... always complained by others ... as he is disturbing others, shouting, rude, missing homeworks, etc... so worried and unhappy now..!!!!

3/3 第四次針灸,今次係由一個男醫生follow,因為之前個女醫生離咗職,呢個醫生我覺得佢好細心,除咗同佢針灸之外亦會同我了解佢响屋企既生活情況,由其係飲食方面,另外亦有同阿仔傾有關學校及功課如何等問題,阿仔當然話成日比老師罰等等,咁醫生就叫佢嘗試做好d,又鼓勵又讚佢,話有d大人針灸we嘩鬼叫,但佢就無話痛又無叫,已經好叻,所以相信佢好多野都可以控制同做得好d,真係好少有醫生做埋心理輔導.
由於醫生提議我唔好再食西藥,因為西藥比效燥會影響佢既脾氣,但由於返學真係需要坐定定,,所以我都要繼續比中西一齊食,同埋會針得密d,會情況會好d.

至於有無改善,暫時只係睇到脾氣好咗,同埋叫佢做野真係叫兩次就會去做,以前叫90幾次都唔啋我.但專注力就未見到功效.
‹ 上一主題|下一主題