用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 St Paul Kindergarten Interview 29-1-11
樓主: GAT
go

St Paul Kindergarten Interview 29-1-11 [複製鏈接]

回復 1# 蕃薯仔媽媽 的帖子

其實我都好明白父母的壓力,都係緊張子女的學業啫......所以這個媽媽才這樣....

我見到亞囡扭計&哭,開頭都有少少燘...
但見到佢咁可憐個樣,真係唔忍心...(但自己燘了半天).....
而家已經輕鬆哂,反正已有offer (and waiting for SH),只有說與SPK無緣啦......

我地in 時過程都好smooth, 比我想像中少人, 可以因為一個家長入去, 好自動波, 自己line up, 上班房...一上到班房, 對完birth cert. 離遠已經有老師向囡囡招手, 囡囡攞住interview letter衝咗入房, byebye都無...mouth:" />

我observe到, 佢地一collect夠人, 3-6? 小朋友就close door interview, 果d喊的小朋友, continue喺房外cry, 一group in完, 老師叫喊果d try try入去, 唔得又等下一round...不過可以等幾多round就唔知啦...
囡囡之後話老師問名, 叫佢"mit"個紅色玩具比佢...應該係lego掛mouth:" />

再諗返個場境,
聖保祿真係用呢個interview 嘅方法嚟篩咗D 細B,我諗返起阿囡舊年嘅失敗,同觀察埋今年喊喊嘅小朋友,佢地都係用哭鬧嚟表達自己嘅不安情緒(但係我覺得呢樣係一個正常細B應有嘅表現!),真係點氹都無用,咁樣學校已經可以名正言順唔揀呢一群小朋友!

回復 62# stinkyrabbit111 的帖子

有啲得3個人就interview,真係好過成10個 interview 嗰啲組喎。

我哋in嗰group有5個小朋友,1個crying outside。其實3個老師對5-6個interveiw 1:2最理想。人太多場面難control,人太少小朋友又會驚。Anyway 大家功成身退啦!

回復 63# 蕃薯仔媽媽 的帖子

琴日所見唔好話細B,大B都照喊。唔知係咪1:XXpm 面試關係撞正瞓覺時間。

回復 62# stinkyrabbit111 的帖子

唔怪之得我見倒有啲媽媽同小朋友响門口等啦,因為我組十個小朋友無喊無扭計入哂課室。

你個女戰積咁勁,德望同培正都收,SPK都係要你個女呢啲特質喇

我地in果group 5個小朋友都冇喊,但等佢期間聽到樓上樓下都傳出大喊聲.....

我覺得好大機會係因為門口企太多人,小朋友見到已經驚左!
而課室門口又有小朋友哭,有D一組入課室後,又有小朋友哭,
我個女出來都同我講"媽咪,我唔要係度返學!"

回復 4# Siupak222 的帖子

你都講得啱,我就係in 1:xxpm, 真係間間房門口都有好幾個小朋友喊喊,明明入去無喊嘅,打開度門竟然三個喊住出返嚟。

回復 67# Siupak222 的帖子

I really think luck play an important role la, however, one will not be always lucky, and I really think we had used up the "quota" already la!!

如果一喊就等於fail的話, 咁老師其實已經等於in 少左好多人, 同埋果日的環境根本就令到小朋友好緊張,講真, 喊都好正常, 雖然我個小朋友無喊,但我feel到佢係好緊張,不過我一星期前已經係咁同佢講, 唔使驚,入去同老師傾下計,好快就出番黎見到媽咪...,我覺得佢係有d勉強自己的...

其實我自己都太緊張,驚影響小朋友,所以我都係派我老公同佢入去, 我之後係門口等佢咋,可能因為亞囡覺得同爸爸分開無咁痛苦,所以先唔喊肯入課室咋

回復 72# mirage2007 的帖子

我個女係細b, touchwood 竟然無喊, 我都係好耐之前已經同定佢講要自己同老師傾計, 同埋話同老師傾計要大大聲, 要笑笑, 傾1分鐘就去食mc donalds.. 老公同佢入去, 1個入去喊, 同組5,6個人, 3個喊住出離...

我其實覺得只in小朋友都幾好, 因為唔駛in家長, 我都怕我表現影響佢呀!

請問大家D小朋友IN完係一組一組出來,還是一個一個出來?
我個囡囡唔夠二分鐘就出返來, 又冇喊, 都唔知咩事???

in my group, three babies went inside. all of them are not afraid and no crying. they come out together although went in at different time.

I also feel that the baby's mood is affected by the large no. of people struck at the entrance of the school. Even myself feel astonished and uneasy.
tHE school can definitely improve on this arrangement. becasue they ask the parents no need to line up.

i also forgot the baptism cert and bought the wrong birth certificate. but the teacher said it's OK since I have submitted the copy at time of application.

The yellow paper the teacher marked down has 5 columns - first and second is Birth Cert and Baptism cert original. - anyone see what are the other three columns to be filled in?

我哋係一開門全組出嚟!

我個女無喊, 佢果組大約有6-8個小朋友入左去, 係課室門口時我見有4-5個小朋友係門口度喊住唔肯入去, 有老師係門口tum喊緊既小朋友, tum佢地淨係攞住張form入去放低就可以出返黎la, 但係我眼見果幾個小朋友只係不停地求佢地媽媽唔好掉低佢地, 無人肯收聲

因為課室裏面有老師成日開門睇下有無喊既小朋友可以入到黎, 所以我係咁睇下我個女有無答問題, 見到應該有兩個唔同既老師係唔同既時間走去同佢講野, 佢個咀都不停係咁講(全程係無笑容的), 都有一陣係佢自己坐係度等, 前面無老師, 佢就周圍望, 仲望返我同我Say Hi...

最後見到佢雙手拍椅, 然後老師走出黎拖住佢, 然後同老師一路行一路應該係老師同佢講ByeBye,佢又同返老師講ByeBye, 跟住排隊全部小朋友一次過出返黎

佢出到黎話老師問佢叫咩名, 幾多歲, (第二日又話我知老師問佢幾多月幾多號出世), 玩積木 (佢話唔係LEGO, 咁我問有無顏色呀, 佢話有藍色, 無黃色, 無紅色, 無綠色, 我問佢D積木好唔好坃, 佢話唔好玩, 老師有無問你顏色呀? 佢話無), 跟住佢話佢自己有拍椅同埋講ByeBye就出黎搵媽媽, 我再問佢, 咁老師好唔好人呀, 佢話好好人呀, 我問點好呀? (佢就高八度係度好溫柔咁扮老師, 仲要個頭則埋一邊)你叫咩名呀

呢兩日好似問證人咁, 身邊D家人係咁問佢入去同老師講咩.. 佢都係答呢D, 無其他野...

佢淨係係咁叫我再帶佢入去聖保祿幼稚園到interview...

回復 77# mary1004 的帖子

你個女好叻呀, 講到咁多嘢你聽!! 我問我個女, 我都唔知佢邊句係真邊句係假, 一時又話有大大聲同老師講嘢, 一時又話細細聲, 都唔知佢問咗啲乜... 算啦, 都係嗰句, 無喊已經好叻啦!

反而門口一大埋人我又覺得無乜嘢, 因為我地啱啱時間到, 一到就入學校, 我諗佢連條queue都見唔到!

另外聽我老公講, 我個女嗰group都係成堆人一齊出離的.

呀女嚮班房門口等好正常架,一開門仲識入埋去..我就坐嚮第一個位到等,好似冇人喊...好幾分鐘後就聽到呀女喊,好快全部人就出黎.
出黎俾左粒糖佢食就收聲,好開心咁自已行樓梯..同人byebye !!!
之後我地去食早餐(屋企佢食左d),我就嚮當天不停問,你入去玩咩玩具..佢只答我lego...同埋喊(仲扮埋喊聲)!!!

基本上預左冇份,入去唔喊都偷笑 !

我b in的時侯整組人也沒有哭,附近房間也沒有人哭。很快幾分鐘便出來了,問佢in甚麼她只說為甚麼沒有禮物,慘,不知道她有沒有這樣問老師
‹ 上一主題|下一主題