用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請KV的家長幫下我!十分感謝!!
樓主: luiflora
go

請KV的家長幫下我!十分感謝!! [複製鏈接]

老師都有指導小朋友及家長考小一,就是班主任的建議,我帶了個女去改善自己的弱點,同時去考一間無想過考的小學,以為見識下,結果收咗。要多謝佢班主任的觀察力和經驗。

讀KV唔係考到好小學的保證,但小朋友能返學開心又學到很多知識,加上家長唔洗時時什麼親子習作,令我都感到輕鬆一點。

原帖由 ac119 於 11-2-2 02:20 發表
老師都有指導小朋友及家長考小一,就是班主任的建議,我帶了個女去改善自己的弱點,同時去考一間無想過考的小學,以為見識下,結果收咗。要多謝佢班主任的觀察力和經驗。

讀KV唔係考到好小學的保證,但小朋友能返學開心又學到很 ...

其實KV係有mock interview,考小學攻略係比其他KG少,不過我覺得有d野唔係短時間谷到嘅。面試必備的禮貌,知識等KV早已於K1, 2不斷教緊我地d小朋友。

原帖由 DaddyX 於 11-2-1 11:32 發表
我仔己經畢業,也很感激KV
不過若果家長簡了KV
要有心理預備在選小學的支援上係完全無的

我不能話這是壞事定好事
因從興趣班見到其他校的家長口中得知
其他有幾間好進取的KG,
他們的學校會一早教晒家長那幾間小學學 ...
教晒招數又點?唔見得別間KG入好小學既比例高過KV好多,亦唔見得KV出路好少,根據佢地既邏輯,如果果d KG出盡力谷,而學生出路都係同KV差唔多,我覺得其實佢地輸比KV囉
‹ 上一主題|下一主題