用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2歲b唔識講嘢, 成日發脾氣打人點算
go

2歲b唔識講嘢, 成日發脾氣打人點算 [複製鏈接]

我係working mom, 日間工人同嫲嫲湊bb, 剛2歲, 重係講好少單宇, (少過20個), 連baby talk都好少, 開心唔開心都郁手打人, 試過兩次幼兒園面試拍台打我, 死未? 佢打嫲嫲, 嫲嫲又唔夠強硬話佢, 見佢喊又抱番佢, 我可以點做?
   0    0    0    0

我的小朋友自從半歲講爸爸外, 到2歲仍未開口, 一返N1, 把口唔停. 比小朋友接觸多d人, 就會好快講唔停. 現在個個話佢講嘢好叻.

我小朋友約2歲都打我, 妳的嫲嫲做法沒有問題, 但做小一樣嘢.

先抱番佢(令佢cool down), 然後同佢講你打人就無人同你玩, 我有沒有打過你先? 你點解打我. mami 好"錫"你呀, 你唔好再打人, mami更"錫"你, 知唔知呀?

講1-2次未必得, 講多幾次就唔會再打人.

不過佢點解打人? 想Draw 你 注意?
了解原因, 再解決會更好.

一定唔可以打小朋友, or Blame them. 只會弄巧成拙.

Hope it can help.

你都可以同佢講:

媽咪係要嚟錫,唔係要嚟打的!

他打人是因为他不懂用说话来表达自己,但又没人明白他的要求,需要。妈妈试下代入小朋友的位置,就很容易明白他为什么发皮期气,打人了。

当他学会讲更多话的时候,打人的情况就会逐步减少了。

多同他讲野,(不要bb话)多让他接触其他小孩都有帮助。带他去一趟长途旅行,他会有意想不到的进步。比花钱上playgroup更有效哦。
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

小朋友未能表達自己想要嘅野, 所以咪出手打人, 我識有個小朋友, 佢4歲都係成日打人, 但佢係識講野架喎....
因為出手比起用口表達快好多, 所以佢咪出手囉~~
我覺得你要俾佢上吓playgroup, 同小朋友多相處, 而且當佢打人時, 你要有指定 同 表顯嘅懲罰, 仲要d樣懲罰係佢會驚嘅.....
仲要你千其唔好心軟, 因為細個唔處理好, 大個改唔到架喇...

好似我上述個果小朋友, 佢阿媽嘅處理方法係帶佢行埋一邊鬧, 佢鬧嘅方式都好正確, 有眼神接觸, 有問有答....可惜佢鬧完之後又請番佢食糖~
獎罰錯晒.....
所以你要忍心d呀, 都係為你小朋友好....
免得你小朋友係學校俾人投訴, 被說為冇家教呀~~!

叫老豆做佢

one more point : 嫲嫲是否長時間跟住阿B?如果嫲嫲不在時你的工人照顧得好嗎?

我遇過很多你的case, 父母家人都好有教養, 但BB好暴燥,  原因:

1) 屋企有大量雜物,BB 走兩步都有家私雜物,BB日用品都唯靠大人攞。BB沒有自己一個空間
2)  老人家和工人都沒特定時間表, 總之, 日間隨時讓BB吃玩睡。

BB需要知道在家裹那裹是自己的兒童天地, 不是在sofa玩,在地上玩, 玩有特定安全地方。 BB小食,衣、鞋、毛巾、水、potty 都要讓BB自己攞到, 最重要是有規律的生活,讓BB知道幾時食、玩、睡,家人都要有固定時間,例如我呀B會每日有固定時間表, 褓母10:00am 打掃(反天覆地),呀B自己會在自己王國玩,接著褓母開始準備呀B的lunch, 褓母會開兒歌給呀B聽, 一邊唱 一邊煮飯, 午餐後POPO, ........

這樣大人又舒服, 不用整天說:  不要碰這,不要碰那,  小心這、小心那,  BB也會有安全感。
‹ 上一主題|下一主題