用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 2011年K1的媽咪,入黎傾下
樓主: winwinchu
go

2011年K1的媽咪,入黎傾下 [複製鏈接]

應該有, 前兩年每班分兩段時間番, 1hr ~ 1-1/2hr左右

親子王國/教育王國日誌以外之網誌連結已被管理員刪除

唔係呀! 我囡囡讀Think架, 不過佢係大女, 所以之前都讀過半年靈糧堂, 到9/2010就轉去Think讀.

之前無傾過唔緊要, 日後好多時間再交流

原帖由 venus_mama08 於 11-6-17 01:35 發表
如我冇記錯,妳女女應該讀靈糧堂,因之前考N1已同妳傾過,嘻嘻~~

大家好!嘉嘉都係讀上午主流班,請多多指教!

我都想知呀,我仔仔冇返過N,第一次自己上課,有D擔心!
原帖由 Ennael 於 11-6-17 14:17 發表
我想問頭嗰幾日有無得陪架????

我問咗現在TT 的家長,佢話上年k1頭三日返學冇校車架,要自己帶返去,可以陪埋入課室架!

原帖由 ktgps 於 11-6-19 13:18 發表
我都想知呀,我仔仔冇返過N,第一次自己上課,有D擔心!

各位, 我好高興認識你們, 但我個女應該會轉去第二間讀, 我會放返個位出來............不過, 就算阿女唔係度讀, 希望大家唔好介意繼續同我交流下去啦!!

回復 1# bibikids119 的帖子

大家好! 我對孖寶係主流上午班.
各位媽媽, 請多多交流吓
好野, 可以陪佢1,2 天, 安心D.

想考2012K1
想問下主流班上午有150個位
下午得60個位
係咪下午少D人爭
因為仔仔係細仔 淨係識笑的一個蕃薯

其實係咪考上午班 同下午班冇分別 competition一樣
面試會考什麼呢
多謝各位mama的意見

一定可以繼續傾啦,希望我們的小朋友都讀得開心啦~hehe

原帖由 lovelinda 於 11-6-23 14:59 發表
各位, 我好高興認識你們, 但我個女應該會轉去第二間讀, 我會放返個位出來............不過, 就算阿女唔係度讀, 希望大家唔好介意繼續同我交流下去啦!! ...

陪兩天都幫唔到幾多,....我個仔仔係超痴身形呀,而家返學唔駛坐校車,到9月開始坐校車,有排cry.....!

原帖由 coolJen 於 11-6-23 15:01 發表
大家好! 我對孖寶係主流上午班.
各位媽媽, 請多多交流吓
好野, 可以陪佢1,2 天, 安心D.

May I have yr suggestion, please!

想考2012K1
想問下主流班上午有150個位
下午得60個位
係咪下午少D人爭
因為仔仔係細仔 淨係識笑的一個蕃薯

其實係咪考上午班 同下午班冇分別 competition一樣
面試會考什麼呢
多謝各位mama的意見

同意. 不過起碼可以見到佢地返學情況, 了解多少少.
我個囝都係痴身型, 返左N班, 小朋友cry左幾星期就好快慣.
你唔駛擔心.
我N班下半學期比佢預早坐校車習慣先, cry左2 日又ok.  你現在學校未放暑假, 你比佢見多D小朋友坐校車返學, 等佢明白吓先.

原帖由 bibikids119 於 11-6-23 15:54 發表
陪兩天都幫唔到幾多,....我個仔仔係超痴身形呀,而家返學唔駛坐校車,到9月開始坐校車,有排cry.....!

大家好! 我仔仔Marcus將入讀IK1. 多多指教:D

回復 72# coolJen 的帖子

hehe,佢知有校車呢樣嘢,問我地佢要唔要坐,我地話都要架,跟住佢已經講定先,我唔坐呀.....=.='

不過,我在bk睇過有個mama的分享:
頭幾天返學自己帶,只係放學先坐校車,咁佢地會冇咁驚架!

我打算會咁試試~~

回復 71# ksorange 的帖子

hi,
我都唔係好知有幾多係上午班,幾多你下午班呀,不過面試情況都記得的:

1.group interview (5-6pair家長&小朋友)
2.由一位家長陪同入課室
3.小朋友排排坐,家長坐後排
4.有一位老師先同小朋友唱歌(一齊),做動作,之後就講故事,同會問小朋友問題,每個都會問架
5.其餘有兩位老師, 一位在旁紀錄觀察,一位就會問家長簡單問題,如,你是否自己湊小朋友,在家用咩語言同小朋友溝通仲有第時會唔會考慮讀返祟小
6.最後,老師會有小禮物,小朋友可自選顏色同講thank you, say bye...

呢個係主流班架!
希望幫到大家啦!!

寄了相去學校未?15/7 deadline wor

回復 2# bibikids119 的帖子

Thanks

我仔仔係十月細仔 仲未識講太多野
淨係識笑 唔驚人
我最驚佢坐唔定去聽故事
THANK YOU 未識講
BYE BYE 就識

所以都係去考下 我估唔夠人爭多D

醒目開學勳章

tomorrow we will go to take it. so, will mail next week
原帖由 spain 於 24-6-2011 11:38 發表
寄了相去學校未?15/7 deadline wor

你地有無收到電話來緊Summer嗰適應班呀.

我地係一,三早上呀

我都唔知有呢啲summer course,你地在邊度睇到架?

原帖由 Ennael 於 11-6-27 00:04 發表
你地有無收到電話來緊Summer嗰適應班呀.

我地係一,三早上呀
‹ 上一主題|下一主題