用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師,你們處理的方法好有問題.......
樓主: Sherryko9
go

老師,你們處理的方法好有問題....... [複製鏈接]

wa

deleted

回覆 23# ken9989 的文章

事件已是明日黃花,都好幾個月前,已淡化了!邊得閒記甘多無謂野呢?況且今年阿囡將會升中,甚麼開心或唔開心都係媽咪所講,囡囡每天仍舊如此過學校生活,加上果2位老師都沒有教過囡囡,課堂上無可能見到,所以對囡囡學校生活影响不大.道理人人識,但是身為當事人,可以做到的又有幾人?當初打出篇事情,是當時實在太氣忿;有發生的事無可能當無發生過,時間可以淡化事情,亦不是甚麼國難,媽咪不會成日帶著"它"生活的,請放心!加上每天不少人生/世界慘事發生,相比下,囡囡學校個案簡直微不足道.
正如你所講,有壞亦有好,幸好好老師共存,世界才不會變得黑暗.
怎也好,謝謝各位忠言,雖然有時係逆耳!嘻嘻!

我囝學校也有同樣的老師,好恐怖,唯有希望自己個小朋友吾會有機會比佢教!!

原帖由 Carmen2004121 於 11-3-25 11:41 發表
世事無絕對 , 所以很難講誰對誰錯 .
但我也是一個過來人 ( 阿女小五 / 六時撞正個 < 極品 > 班主任 MISS 和中文科阿 SIR . 包教中英常 . 所以成績死得 .
我明白現金老師難做 / 辛苦 / 有壓力 . 但她們始終是一個成 ...

原帖由 mamafufu 於 11-2-18 12:57 發表
囡囡重有幾個月就畢業,忍埋呢幾個月先啦。

不過亦都係時候囡囡教導"人性的醜惡"--->老師都係人,老師和同學,都有部分係有"醜惡的人性",要學識點面對呢類人。

昨天同幾個小四女生食下午茶,佢地異口同聲話學校某個老師經常 ...

無論學生有沒有做錯,老師都不可以用無禮貌的說話鬧學生!

同意 ! 老師更應做好榜樣 !

背住"老師"個名稱, 梗係要做聖人咁做, 做唔倒真係要轉行, 無謂教壞人.

有理無理, 老師比學生及他們的家長用粗口問候全家都要識得點頭微笑兼道歉, 先算識做.
鬧學生咪即係閙老細, 倒自己米. 去學吓擦鞋先去老師嘛

個個人都有阿媽生, 重乜要鬧人.

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 11-4-20 12:02 發表
事件已是明日黃花,都好幾個月前,已淡化了!邊得閒記甘多無謂野呢?況且今年阿囡將會升中,甚麼開心或唔開心都係媽咪所講,囡囡每天仍舊如此過學校生活,加上果2位老師都沒有教過囡囡,課堂上無可能見到,所以對囡囡學校生活 ...

請問是邊間學校, 可以pm我嗎, 等我第日選小學時小心D

樓主,可否 pm 學校名比我. 謝.

原帖由 talknwrite 於 2011/8/2 23:52 發表
背住"老師"個名稱, 梗係要做聖人咁做, 做唔倒真係要轉行, 無謂教壞人.

有理無理, 老師比學生及他們的家長用粗口問候全家都要識得點頭微笑兼道歉, 先算識做.

...
我唔評論樓主的case,但我覺得 "鬧學生咪即係閙老細" 呢種心態好有問題。

近呢十年,老師除了教學工作外,要顧埋行政工作,現在學校更引入公司管治,乜都有預算、計劃、錢行先。我雖然唔係教書,但我都算係教育界insider,日日睇見老師朝七晚八,又要攪活動,又要攪計劃,又要應付EDB,D小朋友冇抄手冊又要聽家長電話問功課,又要處理問題學生、言語治療、見教育心理學家等等等......

我明白教育界有瘀血,但其實家長同老師都有難處,係咪可以互相體諒,互相了解呢?

"鬧學生咪即係閙老細" 呢種心態好有問題

Totally agree with you.. education is education, not a business!!

a student from an educational institute is tremondously different from a business institute!!

an education institute= teach student independent thinking, humanities, respect diversities

an business institute= focus on manuals, quick fix and rankings

what I believe: good educational institute = good outcome in the long rum

careful in choosing school and choosing tutoring centre..!! and careful in assessing teacher's quality, outcome will be longterm and irrevisible!!

I respect teachers "鬧學生"with good knowledge and training. Like parenting, I punish my kids with parenting knowedge and with good reasons.

原帖由 zeuscho 於 11-11-7 11:37 發表
我唔評論樓主的case,但我覺得 "鬧學生咪即係閙老細" 呢種心態好有問題。

近呢十年,老師除了教學工作外,要顧埋行政工作,現在學校更引入公司管治,乜都有預算、計劃、錢行先。我雖然唔係教書,但我都算係教育界insider,日日睇 ...

以偏概全,竹篙打船。
將標題既“老師”改成“怪獸”好似仲適合!

talknwrite 好明顯係講緊反話喎 … 點解大家好似收唔到﹖

原帖由 talknwrite 於 2-8-2011 23:52 發表

...

原帖由 giver 於 2011/11/10 20:02 發表
talknwrite 好明顯係講緊反話喎 … 點解大家好似收唔到﹖

我知佢係曲線,但現實生活真係見過呢D家長。

回復 12# bbwai 的帖子

可否pm係咩討論區?
‹ 上一主題|下一主題