用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
樓主: 國家
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

回復 5# busy_penny 的帖子

沒有制度是完美的,Q啲想法,如改不了就唯有硬食!
有條件嘅就為左自己嘅寶貝多付一點,揀間認為最好的給自己仔女咪ok囉!如為左唔想蝕底而辛苦自己個寶貝去讀兩間,這絕對係父母嘅問題!!!
或許這只是一個藉口或是悔氣說話…
每間/每種幼稚園都有其好處,只是某些父母希望子女都能接受兩間學校嘅好處而讓小朋友返兩間,又或者見到人地返兩個,驚死自己小朋友學野比人少…人地得,自己小朋友冇理由唔得…
可能真的是沒有錯對吧,只是不同父母有不同觀點。我(們)的孩子需要午睡,他們的不需要(有些小朋友真的不需要)。我們認為free play重要,他們認為學校的遊戲安排更有"引導性"。我們認為孩子要有機會留在"家"玩,因為家不只是睡覺的地方,而是孩子成長(吃,喝,玩,睡和跟父母親親)的地方,他們可能認為從小就讓孩子習慣tough嘅生活,長大後就更挨得,更靈活,不會成為溫室小花。反正總是有理由讓孩子返兩間幼稚園。
其實聽得多返兩間kinder的父母回應(之前的forum),我都不會再太強烈反對這樣的安排,問題係只要你有條件給孩子準備好,即是有車接送,學校近屋企可以返去食飯,又係國際學校(唔使點做功課),小朋友情願返學有小朋友玩(好過自己一個人對住工人姐姐)…
當然,如不是有以上條件,就請讓小朋友回家休息,回家吃飯,讓他們在家玩一下自己的玩具,看一一自己的圖書,參加一些他們喜歡的興趣班,聽聽兒歌,吃個茶點,讓他們沖涼時玩下水然後等爸媽放工一同吃飯,一齊傾下計,講下故事…

Hong Kong kids, poor things!

原帖由 國家 於 11-1-27 12:12 發表
小朋友每天胡亂地吃了幾口飯,便立即變身,一小時內,搭校車、吃午餐、換校服!!! 大人都唔可以啦, 何況小朋友??!! 唔好講

如果兩間幼稚園都在你家附近,約7分鐘路程呢?不用搭校巴、不須在公園吃飯、換衫,可以回家吃飯,甚至可以休息半小時,你會不會考慮讓小孩讀兩間呢??

回復 103# busy_penny 的帖子

But why you want to consider this option? What is your rationale behind?

But just because it is cheaper than playgroup, I don't agree this is a right approach.

我問奶奶讀兩間幼稚園的意見,她說怕讀壞小孩。

回復 105# busy_penny 的帖子

你奶奶用 (怕讀壞小孩) 同你講巳經好好聽,如果我係你奶奶我會講.....

個個父母都希望比最好嘅比小朋友, 但比幾多, 幾時比, 量,時間,同質素都好重要.

返兩間的父母一定會搵到d原因將自己的做法合理化, 但不要祈求別人認同他們, 傳媒都注意到, 已經好common, 又唔見有人返兩間小學, 3間中學, 文理商都讀哂, 大學一次過學士碩士博士一齊讀. 這年頭已不是識幾多野令人在社會生存到, 好多事, 上web一click 就有. 讀哂入腦又如何? 要將知識,人際關係,國際社會的事串連一起得出一些頭緒然後應用在生活工作上, 呢d技巧先係重點.

孩子相信父母, 接受父母安排,因為即使大左知道有d人唔駛番兩間, 都只會想父母只是為我好, 不是想好心做壞事

今時今日好少有小朋友有閒情日志發掘同留意一下身邊有什麼好玩有趣的事, 大家有無想過為什麼?

原帖由 cccbaby 於 11-1-27 09:39 發表
同意這是有些人怕吃虧的心理,但是辛苦小朋友實在太不智。我覺得一個幾歲小朋友點會鐘意返足六至八個鐘頭學呀,唔好玩啦。

就係唔係咁好囉...為左個"福利",其實最後咪又要俾多D錢出黎.....

好同意Sheffield嘅睇法:
"當然,如不是有以上條件,就請讓小朋友回家休息,回家吃飯,讓他們在家玩一下自己的玩具,看一一自己的圖書,參加一些他們喜歡的興趣班,聽聽兒歌,吃個茶點,讓他們沖涼時玩下水然後等爸媽放工一同吃飯,一齊傾下計,講下故事…"
有次我放假响屋企,帶亞囡落樓下playground玩,爬下跑下,鼓勵佢同其他小朋友玩下賽跑遊戲,仲跟啲哥哥姊姊執下乾樹枝樹葉,搵樹枝篤下蝸牛。唔駛一定要坐响課室先叫學嘢嘅,呢啲都係學社交,學大自然動物同四季變化,又練下體能。
講到尾,幾歲人仔唔應該被剝奪玩同hea嘅權利。以後小學忙到爆,呢幾年俾佢開心多啲啦。

回復 2# ho_yan2406 的帖子

我認為這類家長不是為了怕享受不到學卷, 只是不想小朋友日日單獨幾個小時對住工人唔知做乜, 但如果日日安排興趣班或補習班, 唔過一萬都要七八千個月, 如讀多間有學卷kg都係幾百, 他們計過絛數, 更係讀多間有學卷kg算啦。

原帖由 tsobaba 於 11-1-27 16:24 發表
我認為這類家長不是為了怕享受不到學卷, 只是不想小朋友日日單獨幾個小時對住工人唔知做乜, 但如果日日安排興趣班或補習班, 唔過一萬都要七八千個月, 如讀多間有學卷kg都係幾百, 他們計過絛數, 更係讀多間有學卷kg算 ...

不錯!講得很對!就是不富有,所以才會有這樣的想法。英文幼稚園學費+校巴+興趣班=over $7000,讀多一間幼稚園只是幾百塊。

唉... 點解香港學生冇創意呢, 咪因為佢地冇時間HEA LAW. 點解佢地的時間表一定要密質質? 點解O向屋企自己玩好似係犯罪咁? 點解同工人兩個O向屋企一定係你眼望我眼冇野做? 點解小朋友唔可以冇野做? 返埋D咩"創意XXX班"係咪會有創意? 係唔會的, 因為D"老師"會GUIDE要你就住做, 創意? 哈...

希望家長可以比小朋友多D空間佢地自己

回復 1# milk323 的帖子

The statement "同意這是有些人怕吃虧的心理,但是辛苦小朋友實在太不智。" is quite misleading. Why?
1. 99% of the preferred kinders in Kowloon Tong do not accept 學券 such as KX, SX, KX, SXX,  ..etc
2. most of them pay total of HK$8k for both am and pm school fee.without 學券
3. If you go to ask those kids in Anfxx, (school fee is 5K+; most of them attend PM class in KX,  SX school fee is 2-3K+)

There should be other reasons behind ...education system in HK is sick ???

同意樓上講嘅,絕大部分係同學券無關,如我之前講過,呢啲家長係唔介意俾double錢,最緊要子女學到double嘢(係咪等於double叻?)
The education system of HK is sick.---->非常認同。有移咗民去美國嘅朋友,個囝响美國出世,佢返來聽到而家香啲小朋友變成咁,覺得匪夷所思,亦替香港小朋友慘。
而家呢啲現象只係一小撮(除咗返兩間kg嘅呢群,仲有啲係返課外活動忙過返工果群)但好明顯係每年遞增緊,希望遲幾年唔好演變到係個norm,唔咁樣嘅就落後,咁小朋友就真係可悲嘞。

回復 2# InitialD 的帖子

InitialD

I think you haven't read what I am responding. I commented on 回復 1# busy_penny 的帖子, which talked about and these are what we have been discussing.   

近日傳媒報道,部份家長為怕蝕底,安排子女上午入讀注重英語但沒有資助的幼稚園,下午則到另一所有學券資助的幼稚園上課。其實這現象兩年前已發生了,情況是否愈來愈普及,則不得而知。

回復 1# cccbaby 的帖子

No quite sure what your meant?

This has been happens for long time (before the we have the system of school vouchure). More people are doing this in the last two years becasue the population has increased and it is more competitive in preparing P1 entry exam and facing the same group of people at P6.

原帖由 tsobaba 於 11-1-27 16:24 發表
我認為這類家長不是為了怕享受不到學卷, 只是不想小朋友日日單獨幾個小時對住工人唔知做乜, 但如果日日安排興趣班或補習班, 唔過一萬都要七八千個月, 如讀多間有學卷kg都係幾百, 他們計過絛數, 更係讀多間有學卷kg算 ...

早幾日睇報紙訪問個家長,佢自己咁講....報紙係咪照實寫就唔知la~如果真係為怕蝕底既心態就唔係咁好....

其實真係唔關有無學券事。

回復 3# InitialD 的帖子

If u are not sure about what I mean, please read through the article I referred to. I am responding a news article which reporting what they know from interviewing the parents. There is no absolute right or wrong answers you cannot deny it might be a fact for some group of ppl unless u have done the research or have strong statistic to support ur view. Whatever it is done by rich or greedy parents or overcaring parents, I think this is just ruining the childhood academic is not everything in life.

‹ 上一主題|下一主題