用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
樓主: 國家
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

只是說說我自己的意見,希望大家唔好介意…
我個人對學券不反感,也不特別贊成。從行政角度(手段)去睇,學券的工能是用作來監管學校的行政,程度等,讓政府能定期評估學校嘅運作並給家長提供報告,以作參考,我看這本來是好的。(我不評論到底評估的可信性)。如學校不願被監管或被揭露學校的行政及運作,又或是教學方法/程度不願跟政府的標準要求(當然,政府有一個標準,而這些標準也是由專家制定出來,信不信由大家,我亦不想評論),我相信政府根本就不會鼓勵家長入讀這些不被監管而程度又不被(政府)認同嘅學校…
雖則話我們(納稅人)納了稅就應有福利,更應有權選擇適合自己子女的幼稚園,但某程度上,如所有稚幼園都不被監管,而學校又要吸納多些學生,一般學校都會多做迎合需要的事情,如提早寫字,加深程度,多聘用NET…(大家都會見在BK有超級多家長都驚子自己小朋友讀有學券的學校會否輸在起跑線)
到時會否大家都一起拔苗助長(K1開始默書等),學費更貴呢(因為要請好多NET)?
原帖由 steamball 於 11-1-25 09:02 發表
agree that 學券點解唔比所有讀kinder 的人, 只比部份kinder , 我地稅永遠只有交...冇得用.....it's not fair

同意呀雖然冇入息限制但係點解唔係俾所有幼稚園。我覺得呢d學卷應該以人頭計而唔係你讀乜學校而決定囉。我唸學卷原意係想減輕家長負擔,但係就不正確地分配,同埋被abuse

原帖由 cincin_ko 於 11-1-25 02:22 發表

我都係咁話, 學券係唔需要入息審查, 點解唔比所有讀kinder 的人, 只比部份kinder , 我地稅永遠只有交...冇得用.

D幼稚園為了有更大的自主性,他們不加入而已. 例如KV, 他們的學費其實離可以拿學券的底線很近. 但他們根本不擔心收生, 所以便不加入學券制.

原帖由 steamball 於 11-1-25 09:02 發表
agree that 學券點解唔比所有讀kinder 的人, 只比部份kinder , 我地稅永遠只有交...冇得用.....it's not fair

好奇一問,呢d讀兩間學校既學生,到左考P1既時候,profile會唔會寫兩間學校,定寫一間就算??

我個人就認為,這種行為是十分之不要得,如果有學校學長發現些問題出現,應立即採取行動,制定條件,應該"取消"他的學位,不要給他們助長,亦好讓其他小朋友可以入讀的機會。
我本人視為這類家長簡直就是"沒有公得心",所謂以身作則,家長是小朋友的模仿對像,將來就算他們的子女有幾好的學歷都沒有用,因為連最幾本的道德觀念都沒有,將來怎樣能為社會棟樑、貢獻及關心呢?
這些惡劣的行為,簡直就是社會的寄生蟲,沒有"公德心的公民",浪費社會資源,其實有很多人都需要幫忙及援助,但就被這些自私的人欺騙政府的學卷。
究竟他們有沒有覺得自已自私以及感到"收"恥。

我認為, (不喜勿插!)
1)如果小朋友下午唔使瞓,又唔想佢對住個工人,請自費到私人playgroup學語言/興趣班,既可以” 學” 嘢, 又唔會霸住d學位。
2) 如果有學校發現,應採取行動,不要助長,叫家長取捨,亦好讓其他小朋友可以有入讀的機會。
3) 小朋友都要空間休息放鬆, 日日得一個小時又要趕學校,換校服,搭車又要食晏,真係好辛苦。
4) 小朋友還小最開心與父母一起 …傾談, 閱讀, 玩玩具, 去公園去街 …其實父母亦應珍惜這些時光,到孩子上小學後功課壓力大了,這些節目無可避免要減小!
5) 學校願意被監管加入學券制是學校的意願,家長選擇與否亦有自己的法,最重要係選擇適合自己子女的幼稚園。制度並無完美,而且資源有限,可以的話應比多d資源幫助有特別需要嘅小朋友。

番兩間學校既小朋友一定比較馴服, 比著我個仔點會甘聽話呀! 佢肯乖乖地我都偷笑

小朋友好慘....等於大人做兩份工.  返兩間kg一定唔同返全日kg, 因為兩間kg都要上堂學野+功課.  返全日kg會有時間休息和遊戲.
~easybring~

我朋友個仔每天花係交通時間要三小時(來回),佢話男仔要捱下喎!社會風氣問題,行快一步理想達到。

其實大家覺得無學券唔公平,交左稅無福利,咪揀d有學券的幼稚園!

原帖由 dad1234 於 11-1-24 19:15 發表
我諗住開間幼稚園夜校...可能會幾好生意

Good idea !

到時有D阿媽會話自己個小朋友精力旺盛,好夜都唔肯瞓,返夜校好開心!

虐兒是罪行, 家長請三思!

將心比己,真的很不應該,如果為了張學卷就更加不應該!其實有時間和精力都應該去興趣班,公園,在家和兄弟姊妹玩玩亦好啊!個人認為一天包括上課+一堂(全日班)/二堂(半日班)其他活動,對一個只有數歲大的小朋友來說已算'盡'了.

我也是絕對反對上下午各返一所幼稚園, 一句講哂, 就算想小朋友學多d嘢也要考慮小朋友的休息, 不是睡覺才算休息, 留在家裡休休閒閒沒事幹也是可以放鬆心情的, 每天趕、趕、趕是讓人很緊張的, 這點我相信大人和小朋友是沒有分別的! 再說一次, 反對!!!

令我想起成語故事-拔苗助長...

點解一定要贏在起跑線? 邊個話贏在起跑線必會第一個跑到終點? 終點又是定在那裏?小學,中學,大學還是做到CEO?但CEO之後還有好多好多喎! 人生可以好短,也可以好長..., 無必要在第一步已拉到盡...  sorry, 好似好玄, 希望有人同意.呻完...

四個字: 痛心疾首

我自己覺得...係適當既年齡俾適當既野俾小朋友

咁細個人仔太快吹谷未必係好事

其實香港教育制度真是有問題,所以有呢啲父母的想法...
竟然出的學巻為何不用按每個學童去領取呢?為何只有你教育局認為可以領的學校才可以用的. 難道私校不正規嗎?不合你地要求又批佢地辦學?
父母俾自己仔囡上两間學校是佢地想法..當中種種理由都有....但本人則認為亦有全日齊的私校...為何不選...
讀两間學校...個两間學校的教學理念可能不同. 小朋友會否有混亂呢?
可能好多主在私校. 副在有學巻的學校...父母點都會要小朋友番私家為上...有時累或趕不到,又或就不到時間就會唔番學巻學校...咁又為咩....小朋友又會混淆點解一間日日都要番另一間又可以番吓又唔番吓.....
真是人人皆有人人的想法......

同意呀,學券應該受惠每個學童。

原帖由 anlywan 於 11-1-25 19:05 發表
其實香港教育制度真是有問題,所以有呢啲父母的想法...
竟然出的學巻為何不用按每個學童去領取呢?為何只有你教育局認為可以領的學校才可以用的. 難道私校不正規嗎?不合你地要求又批佢地辦學?
父母俾自己仔囡上两間學 ...

原帖由 KK07 於 11-1-25 16:25 發表
令我想起成語故事-拔苗助長...

點解一定要贏在起跑線? 邊個話贏在起跑線必會第一個跑到終點? 終點又是定在那裏?小學,中學,大學還是做到CEO?但CEO之後還有好多好多喎! 人生可以好短,也可以好長..., 無必要在第一步已 ...

好同意,人生可以好長,亦可以好短......

我係一個對女兒都有要求嘅人,本來都一直struggle緊揀邊間幼稚園俾亞囡,一間係坊間出名催谷嘅學校,課餘响學校學額外英文、普通話同其他興趣班,考好多證書報小學,自小慣晒默書測驗考試,上到小學絕對無問題。另一間係出名開心學校,無默書考試,培養學習興趣。我好矛盾,佢由幼稚園到大學,學習嘅路二十年,好想係幼稚園俾佢開心啲,最多小學先同佢一齊辛苦啲渡過適應期,小學先發力。但又怕起步輸蝕咗,追得辛苦。
直到一日,响facebook見到大學同學post,話佢個囡"今日已經走咗",簡直晴天霹靂,淚流滿面。同呢位同學好耐無見,只係fb聯絡,印象佢囡好可愛健康,大我囡唔夠半年,突然發生咩事不便多問,但深感人生無常,子女嘅健康同快樂先係最重要。當呢啲更重要嘅嘢响面前時,家長係咪仲覺得比其他小朋友"贏"在起跑綫,比人識寫多x個字咁重要呢?無人知道明日會發生咩事,係咪回首時唔會感到對心愛嘅子女有咩虧欠同歉疚呢?
而我自己,之後梗係立定決心揀後者幼稚園啦,雖然課程淺啲,最多課餘自己同亞囡睇多啲。我知現今香港小學生都會好忙好辛苦,所以俾佢開心埋呢幾年先。

今時今日資訊年代, 已經有好多書同 research証明小朋友在遊戲中學習成效最好, 反而將小朋友的時間塞到密一密, 沒有hea的自由同時間, 對小朋友成積同學習動機影響最大, 好可惜, 好多家長為了成積同學校積極咁安排小朋友的活動, 沒想到結果反而相反. 只可以講好可惜, 小朋友都好可憐.
‹ 上一主題|下一主題